Silmät paljastavat jopa 30 yleissairautta – Näin tunnistat oireet ja muutokset silmän verkkokalvolla ja valkuaisessa

Paitsi että silmät ovat sielun peili, ne voivat kieliä myös sairauksista. Silmätautien erikoislääkärin mukaan silmistä voi paljastua jopa 20–30 yleistautia ja niiden yhdistelmää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silmät voivat paljastaa esimerkiksi MS-taudin, kilpirauhashäiriön tai nivelreuman.

Paitsi että silmät ovat sielun peili, ne voivat kieliä myös sairauksista. Silmätautien erikoislääkärin mukaan silmistä voi paljastua jopa 20–30 yleistautia ja niiden yhdistelmää.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Silmät oivat paljastaa vakavia sairauksia jo ennen muiden oireiden ilmaantumista. Älä siis laista silmälääkärin vastaanottoa. Kysyimme 9 kysymystä sairauksista, jotka ilmenevät silmän verkkokalvon ja valkuaisen muutoksina. Näin oirekysymyksiin vastaa silmätautien erikoislääkäri, Helsingin yliopiston silmätautiopin professori Tero Kivelä.

1. Voivatko pullottavat silmät olla sairauden merkki?

Silmämääräisesti nähtävissä oleva silmän pullistuminen voi liittyä muun muassa kilpirauhastauteihin.

Esimerkiksi Basedowin tauti on tiettyjen kilpirauhastautien autoimmuunivälitteinen liitännäinen, joka alkaa turvottaa silmäkuopan sidekudosta ja häiritä silmän liikkeitä. Turvotus aiheuttaa kaksoiskuvia ja alkaa työntää silmää ulos silmäkuopasta.

2. Voiko keltaiseksi muuttunut silmänvalkuainen tai punertavaksi muuttunut värikalvo liittyä sairauksiin?

Kyllä voivat. Jos maksatautia sairastavan potilaan iho tulee keltaiseksi, samalla myös silmänvalkuainen eli kovakalvo kellastuu.

Muuttunut värikalvo voi kertoa pitkälle edenneestä yleistaudista. Esimerkiksi nuoruusiän diabeetikon hapenpuutteesta kärsivän silmän värikalvoon alkaa ilmaantua uusia verisuonia, jotka voivat tehdä värikalvosta punertavan.

Lue myös: Nokisade ja näkökentän kaventuminen – Viattoman tuntuiset näköoireet veivät Veli-Matin silmäleikkaukseen viime hetkellä

3. Miten kakkostyypin diabeteksen havaita silmästä?

Poikkeava verkkokalvo – verenvuodot ja rasvan tihkuminen – voi johtaa kakkostyypin diabeteksen havaitsemiseen, koska tauti on pitkään ensin oireeton huolimatta korkeasta verensokerista.

Diagnoosi voi siis tulla yllätyksenä sil­mälääkärin vastaanotolla tai optikon teke­mässä silmänpohjakuvauksessa. Lopullisesti verensokerin mittaus vahvistaa diabeteksen.

Lue myös: Kakkostyypin diabetes on salakavala sairaus – Miten diabeteksen ensioireet tunnistaa? Lukijamme kysyivät 14 kysymystä alan asiantuntijoilta

4. Millainen ikkuna silmä on verisuonisairauksien diagnosoimiseen?

Verisuonisairauksista diagnosoidaan silmästä eniten diabeetikkojen retinopatiaa eli verkkokalvotautia, joka on yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäistaudeista.

Myös verenpainetauti voi näkyä verkkokalvon verisuonista, mutta nykyisin se yleensä löydetään seulontojen avulla ja hoidetaan ennen kuin se aiheuttaa muutoksia verisuoniin.

Lue myös: Supernanny Pia Penttala pudotti painoaan 28 kiloa – Verenpainetautui pysäytti ja johti laihdutusleikkaukseen

5. Olisiko aivoinfarkti ennustetta­vissa silmien verisuonista?

Väestötasolla kyllä, mutta yksilötasolla ei. Tästä on hyvää tutkimusnäyttöä jo yli 20 vuoden takaa, jolloin ei vielä ollut varsinaisia mittalaitteitakaan.

Tutkimalla silmän valtimoiden kapenemista voitiin väestötasolla ennustaa aivoverenkiertohäiriöiden ja kuolemienkin riskiä.

Tänä päivänä voidaan valokerroskuvauksen avulla nähdä, jos silmän verkkokalvon kerrokset ovat ohentuneet tai verisuoni­tiheys alentunut, mikä on todennäköisesti seurausta heikkenevästä verenkierrosta. Normaali vaihtelu on kuitenkin huomattavaa, eivätkä löydökset ole niin spesifisiä, että riskiä voitaisiin arvioida tarkasti yksilötasolla.

Lue myös: Työuupumus ja massiivinen aivoinfarkti pysäyttivät – Tv-toimittaja Nicklas Wancke: ”Uupumus on saanut miettimään, miten paljon annan elämästäni työlle”

6. Millaisia sairauksia verkkokalvon valokerroskuvaus voi paljastaa?

Alzheimerin tautia sairastavan silmissä näkyy samankaltaisia verkkokalvomuutoksia kuin diabeetikon. Verkkokalvo on ohentunut ja verisuonitiheys vähentynyt. Kuitenkin silmätutkimuksia on tehty lähinnä niillä, jotka jo sairastavat Alzheimeria, eikä tautia pystytä silmälöydösten epäspesifisyyden vuoksi ennustamaan yksilötasolla.

Myös MS-taudissa silmän verkkokalvon verisuoniin voi tulla näkyviä muutoksia, jotka muistuttavat tulehduksen aiheuttamia. Tämä on ollut tiedossa jo pari vuosikymmentä, mutta silmätutkimus ei ole tullut arkikäyttöön.

7. Voiko jokin syöpä paljastua silmää tutkimalla?

Kyllä, vaikka kovin yleistä se ei ole. Esimerkiksi miehillä yleinen keuhkosyöpä voi paljastua silmästä ennen kuin itse kasvain löydetään. Tämä johtuu siitä, että keuhkosyövän kasvainsolut pääsevät keuhkoista suoraan sydämen kautta valtimokiertoon.

Ensimmäisenä tulevat aivoihin ja silmiin ja vasta sen jälkeen muualle elimistöön vievät valtimot. Muut syövät useimmiten leviävät ensin keuhkoihin ja vasta sieltä silmään. Yleisimmin etäpesäke silmässä on peräisin jo aiemmin löytyneestä rintasyövästä.

8. Voiko kuivien silmien taustalla olla yleissairaus?

Lähes aina kuivat silmät syntyvät jostain muusta kuin silmätaudista. Yleisimmät syyt ovat hormonaalisten tekijöiden vaihtelu ja joukko erilaisia reumansukuisia sidekudossairauksia. Myös erilaiset yleistulehdukset aiheuttavat kuivasilmäisyyttä, samoin jotkin lääkeaineet.

Lue myös: Silmien kuivuus – Miten elintavat vaikuttavat silmien väsymiseen ja kutinaan? Selvitimme, miten voit pitää silmäoireet kurissa

9. Onko verisuonen katkeaminen silmästä vaarallista?

Verisuonen katkeaminen sidekalvossa, joka on ohut kelmu silmän valkean osan pinnalla, on hyvin tavallista ja 99,9 prosentissa tapauksista harmitonta. Yleisin syy verisuonen katkeamiseen on yksin­kertaisesti silmien hankaaminen, usein nukkuessa.

Lue myös: Älä laista silmälääkärin terveystarkastusta! Silmästä paljastuvat MS-tauti, diabetes, reuma, sarkoidoosi ja monet muut sairaudet

X