Silmäluomet roikkuvat - Milloin silmäluomien korjausleikkaus on tarpeen? Näin luomikirurgi neuvoo toimimaan, jos raskaat yläluomet häiritsevät

Löystyneet ja raskaat silmäluomet saavat näyttämään väsyneeltä. Milloin silmäluomien korjausleikkaus kannattaa? Voisiko toimenpide helpottaa myös päänsärkyä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luomileikkaus avartaa näkökenttää, jolloin katse kevenee ja ilmeestä tulee pirteämpi.

Löystyneet ja raskaat silmäluomet saavat näyttämään väsyneeltä. Milloin silmäluomien korjausleikkaus kannattaa? Voisiko toimenpide helpottaa myös päänsärkyä?
Teksti: Virve Järvinen

Raskaat ja roikkuvat silmäluomet, milloin yläluomileikkaus on järkevää ja ajankohtaista? Näin kysymyksiin valahtaneista yläluomista vastaa silmätautien erikoislääkäri, luomikirurgi Piret Mettälä, Silmäaseman Turun, Tampereen ja Porin silmäsairaala.

1. Milloin valahtaneet ja roikkuvat ja raskaat silmäluomet kannattaa leikkauttaa?

Yläluomet kannattaa leikata silloin, kun niistä alkaa olla haittaa, ja haitta voi olla myös kosmeettinen. Leikkaus avartaa näkökenttää, jolloin katse kevenee ja ilmeestä tulee pirteämpi.

Perimä vaikuttaa kudostyyppiin. Osalla ihmisistä iho menettää joustavuuttaan muita nopeammin, jolloin leikkaus voidaan joutua uusimaan. Tällöin ensimmäinen leikkaus on yleensä tehty nuorempana kuin kuudenkympin korvilla.

2. Minulla on päänsärkyä. Helpottaisiko raskaiden yläluomien leikkaus sitä?

Ylimääräinen iho painaa ja hautoo luomia sekä kaventaa näkökenttää. Ihminen koettaa helpottaa tilannetta kohottamalla otsaansa ja kulmakarvojaan, monesti tietämättään. Ystävät sen sijaan saattavat ihmetellä, miksi toinen kulkee otsa rypyssä.

Jatkuva otsan ja kulmien kohottelu aiheuttaa päänsärkyä ja lihasjännityksiä, ja voi päätetyössä laukaista niskakivun.

Pahimmillaan luomet voivat kaventaa näkökenttää niin, että ne aiheuttavat vaaratilanteita esimerkiksi liikenteessä.

Lue myös: Yläluomileikkaus vei myös päänsäryn – Ranjan ilme piristyi ja kasvot nuorentuivat 10 vuotta

3. Olisiko raskaat yläluomet voinut välttää, jos olisi käyttänyt ahkerasti silmänympärysvoidetta läpi elämän?

Raskaat yläluomet ovat ikääntymiseen ja kudosten veltostumiseen liittyvä vaiva. Mikään voide ei voi pysäyttää normaalia ikääntymistä.

Silmäympärysvoidetta kannattaa toki käyttää, sillä se ylläpitää ihon joustavuutta. Sitä pitää käyttää oikein: alituinen luomien koskettelu ja ihoa venyttävät liikkeet löystyttävät ohutta ihoa.

Voide laitetaan paikoilleen taputellen, eikä sitä saa levittää luomella ripsirajaan saakka. Silmämeikkikin tulisi poistaa hellästi, eikä hinkkaamalla.

Lue myös: Silmänympärysiho paljastaa ikääntymisen ja huonot elintavat – Valitse tällainen silmänympärysvoide

4. Silmän seutuun kajoaminen pelottaa. Miten yläluomien leikkaus etenee toimenpiteenä?

Lääkäri ja hoitajat osaavat varautua potilaan pelkoon, sillä silmän lähellä tehtävät toimenpiteet pelottavat ihan kaikkia. Leikkaussalissa on rauhallinen tunnelma ja monesti siellä soi hiljainen musiikki. Potilas makaa selällään, silmät suljettuina. Hänelle voidaan antaa ennakkoon rentouttavaa lääkitystä, ja sitä voidaan tarvittaessa lisätä.

Koko toimenpiteeseen varataan tunti aikaa, ja ainakaan toistaiseksi yksikään potilaistani ei ole halunnut poistua salista kesken. Toimenpiteet ovat sujuneet hienosti silloinkin, kun potilaalla on ollut paniikkihäiriö tai ahtaan paikan kammo.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Puudutuspiikin piston jälkeen potilas ei tunne mitään.

Lue myös: Uskallanko mennä yläluomien leikkaukseen?

5. Osa lääkäreistä leikkaa yläluomia laserilla, osa veitsellä. Onko välineellä potilaan kannalta väliä?

Leikkaus voidaan tehdä perinteisellä veitsellä, sähköveitsellä tai laserilla. Lopputuloksen kannalta on sama, mitä näistä lääkäri käyttää. Leikkaus sujuu joutuisammin ja alkuvaiheessa myös paraneminen on nopeampaa, kun vältetään perinteistä veistä.

Lopputulokselle tärkeintä on, miten, kuinka paljon ja missä suunnassa luomilta poistetaan ihoa. Näiden asioiden miettiminen kuuluu leikkaavalle lääkärille.

6. Miten yläluomileikkaukseen voi valmistautua?

Kun ajatus luomileikkauksesta herää, varataan aika silmälääkärille esitutkimukseen. Esitutkimuksessa lääkäri kysyy käytössä olevista lääkkeistä ja ravintolisistä, sillä osa niistä olisi hyvä tauottaa ennen leikkausta.

Jos mahdollista, verenohennuslääkkeiden syöminen lopetetaan viikko ennen toimenpidettä. Omega-3-lisien tauko alkaa jo kuukautta ennen leikkausta.

Verenohennuslääkkeet ovat elintärkeitä lääkkeitä. Yläluomet voidaan leikata, vaikka potilas käyttäisi niitä tauotta. Tällöin potilas saa varautua toimenpiteen jälkeen tavallista mustempiin silmänympäryksiin.

Kotiin voi hankkia kipulääkettä. Toimenpidepäivänä luomilla voi tuntua hentoa jomotusta.

7. Ystävä näytti yläluomileikkauksen jälkeen hurjalta. Miten voin itse vaikuttaa toipumiseen?

Silmän seudun kylmähoito ehkäisee mustelmia ja turvotusta. Apteekissa myydään kylmäpakkauksia, mutta pakastevihannespussit ajavat saman asian.

Kylmää kannattaa käyttää kolme ensimmäistä päivää tiheästi: valveillaoloaikana 15 minuuttia kerran tunnissa. Sen jälkeen riittää muutama kerta päivässä ompeleiden poistoon asti eli yhteensä noin viikon ajan.

On turha huolestua, jos joku kylmähoitokerta jää väliin. Kylmähoito jouduttaa paranemista, mutta ei vaikuta lopputulokseen. Jos pystyy, voi nukkua pää vähän koholla.

8. Kuinka pitkä sairausloma silmäluomien korjausleikkausta seuraa? Milloin voi palata arkijuttujen pariin?

Sairauslomaa tarvitaan viikko. Silloin ei saa nostaa raskaita taakkoja ja pitää varoa, ettei silmiin joudu likaa. Hikiliikuntaan tulee kahden viikon tauko.

Kun ompeleet on poistettu, voi meikata kevyesti. Moni suojaa tässä vaiheessa silmänsä vuodenajasta riippumatta aurinkolaseilla.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2022.

 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X