Kaihileikkaus nosti elämänlaatua – Leena Meier leikkautti molemmat silmät yhtä aikaa vaikka toimenpide pelotti

Leena Meier päätti leikkauttaa molemmat silmänsä samaan aikaan, vaikka leikkauksen riskit jännittivät. Toipumisen jälkeen hän on voinut taas lukea silmät virkeinä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Leena Meierin kaihi leikattiin, lukemista vaikeuttaneet näköhäiriöt ja silmien äkilliset väsymysoireet poistuivat.

Leena Meier päätti leikkauttaa molemmat silmänsä samaan aikaan, vaikka leikkauksen riskit jännittivät. Toipumisen jälkeen hän on voinut taas lukea silmät virkeinä.
Teksti: Jenna Parmala

Kaihileikkaus jännitti, kun Leena Meier, 71, matkusti julkisilla leikkauspäivänä Käpylästä Helsingin keskustassa sijaitsevaan silmäsairaalaan ja asettui vastaanottoaulaan istumaan.

Kello yhdeltä iltapäivällä sairaanhoitaja teki hänelle tarkastuksen, jossa mitattiin myös verenpaine ja silmänpaineet. Leenan verenpaine oli koholla.

”Minua jännitti kovasti. Normaalisti verenpaineeni on hyvin matala”, Leena Meier kertoo.

Alkututkimusten jälkeen Leena tapasi leikkaavan lääkärin, joka kertoi seikkaperäisesti leikkauksesta ja myös siihen liittyvistä riskeistä. Sokeutuminen on erittäin harvinaista, mutta mahdollista.

”Eihän se hyvältä tuntunut, mutta olin itsekin selvittänyt riskien todennäköisyyksiä jo etukäteen.”

Leikkaussalissa Leena sai rauhoittavaa lääkettä.

Lue myös: Kaihi etenee vähitellen ja sen huomaaminen voi olla vaikeaa – Näin tunnistat oireet

Silmälääkäri ennusti tulevan kaihin, kun silmien ikärappeuma todettiin

Lääkäri oli todennut jo kymmenen vuotta sitten, että ”näihin silmiin tulee kaihi melko todennäköisesti”. Leena sai ennusteen tulevasta kaihistaan samalla, kun hänen silmissään todettiin ikärappeuma. Rappeuman vuoksi Leena käy silmälääkärin tarkastuksessa puolen vuoden välein.

”Sen ansiosta kaihin alkuakin seurattiin tarkasti. Huomasin ensimmäiset oireet keväällä 2020.”

Tuolloin Leenan kaukonäkö alkoi heiketä. Hän ei enää hahmottanut kirjaimia tai numeroita kaukaa. Kesään mennessä olohuoneen television tekstitystenkin näkeminen oli hankalaa. Myös lukeminen vaikeutui. Tarkkanäköiselle näön nopea heikkeneminen oli suuri menetys.

”Lukemisen lisäksi rakas harrastukseni on käydä taidenäyttelyissä ja huolestuin siitä, vaikuttaisiko kaihi kykyyni hahmottaa värejä.”

Leena huomasi, ettei enää lähietäisyydelläkään kunnolla erottanut ystävien kasvonpiirteitä.

”Minun oli laitettava moniteholasit silmilleni, vaikka ystävä istui pöydän toisella puolella.”

Toimenpide toi Berliinistä Suomeen

Leena on viettänyt eläkepäivänsä, viimeiset yhdeksän vuotta, Berliinissä. Siellä lääkäreiden suositus oli, että kaihia kypsyteltäisiin rauhassa. Leena sai kuitenkin leikkausajan, mutta perui sen.

”Kuulin, että leikkaus tehtäisiin veitsellä. Uuden tutkimustiedon valossa se kaikki alkoi tuntua kovin vanhanaikaiselta.”

Leena päätti hakeutua leikkaukseen kotimaassaan Suomessa, jossa kaihileikkaukset tehdään ultraäänellä. Kaihia ei ole tarpeellista kypsyttää, vaan sen voi leikata jo alkuvaiheessa. Leikkauksen kesto on myös merkittävästi lyhyempi.

”Ultraäänellä yhden silmän leikkaukseen menee parhaimmillaan vain kymmenen minuuttia silmää kohden, perinteinen veitsileikkaus taas vaatii ainakin puoli tuntia per silmä.”

Kaihileikkaus molempiin silmiin

Molempien silmien kaihileikkaus maksaa yksityisissä silmäsairaaloissa noin 3 000 euroa. Lääkärin mukaan Leenan kaihi oli niin alkava, että leikkausta ei olisi välttämätöntä tehdä heti. Se olisi kuitenkin tarkoittanut uusien, voimakkaampien vahvuuksien lasien hankkimista ja silmälasien jatkuvaa käyttöä.

”Kun kävi ilmi, että leikkauksen jälkeen kaihi ei enää uusiutuisi, en nähnyt mitään syytä viivyttelylle. Parempihan leikkaus olisi tehdä heti, kun poistettavaa ei olisi niin paljon.”

Juuri ennen leikkausta muutama ystävä kertoi Leenalle kauhutarinoita epämukavista tai epäonnistuneista molempien silmien samanaikaisista leikkauksista.

”Se tuntui ikävältä ja sai minut jännittämään enemmän. Halusin kuitenkin leikkauttaa molemmat silmät kerralla. Näin en joutuisi jännittämään uutta leikkausta, enkä käyttämään kaksinkertaista aikaa jälkilääkitykseen.”

Leikkaussalissa Leenan silmä teipattiin kiinni ja peitettiin. Toinen silmä teipattiin auki.

”Silmään pistetty puudutuspiikki tuntui vain nipistyksenä kulmakarvan tasolla. Sitten alkoi kuulua sirinää ja näin näkökentässäni eri värisiä valonhäiveitä, kun lääkäri poisti kaihia.”

Molempien silmien kaihileikkaus vei yhteensä parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen Leena ohjattiin heräämöön ja hänelle tarjottiin syötävää. Neljältä ystävä tuli hakemaan Leenaa ja saattoi hänet apteekin kautta kotiin.

”Oli mukavaa saada kyyti ja viettää hetki ystävän seurassa.”

Kotona Leena sammutti heti joulukynttelikön, sillä sen ympärillä näkyi häiritsevän suuri valokehä.

Silmäjooga vahvistaa

Seuraavat päivät hän kuunteli radiota. Televisiota olisi lääkärin mukaan saanut katsoa ja kirjoja lukea, mutta silmät tuntuivat siihen liian väsyneiltä.

Leena käytti ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä tummia laseja, sillä valot ärsyttivät silmiä. Viikkojen ajan kolmesti päivässä hän tiputteli silmiinsä lääketippoja.

Ensimmäinen viikko leikkauksen jälkeen oli haastavin, kun silmien suojaksi oli teipattava joka yö muoviset suojat. Meikkiä ei saanut käyttää ja suihkussa oli oltava varovainen, silmiin ei saanut mennä lainkaan vettä.

Leenan kaukonäkö palautui miltei välittömästi. Maaliskuun valossa Leena huomasi näkökykynsä parantuneen paljon. Ennen kaikkea lukemiseen liittyneet näköhäiriöt ja silmien äkilliset väsymysoireet ovat poissa.

”Minulle on tärkeintä, ettei yhtäjaksoiselle lukemiselle enää ole estettä.”

Leena on alkanut harrastaa silmäjoogaa.

”Sen sanotaan vahvistavan näkökykyä ja silmien lihaksia. Käytännössä tavoitteena on pitää kasvot rentoina ja tehdä katseella erilaisia liikeratoja. Teen harjoituksia viisi minuuttia päivässä.”

Leenasta kaihileikkaus oli lopulta vain hieman epämiellyttävä kokemus.

”Vaikka leikkaus voi epäonnistua, ajattelen, että pelko on usein pahasta. Jos en olisi uskaltanut leikkauttaa silmiäni, elämänlaatuni olisi nyt paljon huonompi.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/2021.

Lue myös: Anna-Maija joutui kaihileikkaukseen, kun tekstin päälle ilmestyi samea läntti

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X