Lasiaisen irtauma tuo roskanomaisia pisteitä näkökenttään – Miten silmävaivan kanssa tulisi toimia?

Lasiaisen irtoaminen on hyvin tavanomaista ja suurin osa meistä kokee sen elämänsä aikana, tavallisesti vasta keski-iän jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasiaisen irtautuminen ei tavallisesti haittaa näkemistä, ja oireet lievittyvät vähitellen.

Lasiaisen irtoaminen on hyvin tavanomaista ja suurin osa meistä kokee sen elämänsä aikana, tavallisesti vasta keski-iän jälkeen.
Teksti: Virve Järvinen

Silmän lasiainen on silmä­munan täyttävä, ohuen kalvon ympäröimä hyytelö­mäinen massa. Lasiaisen irtaumassa lasiainen irtoaa sen takana olevasta silmän verkko­kalvosta. Mikäli silmä on likinäköinen, lasiaisen irtauma on todennäköisempi.

Lasiaisen irtauma syntyy tavallisesti itsestään, joskus silmään kohdistuvan vamman seurauksena, mutta tavallisesti sitä ei pysty ehkäisemään.

Lasiaisen irtoaminen verkko­kalvosta aiheuttaa yleensä näkökentässä näkyviä, katseen mukana liikkuvia, läpikuultavia roskanomaisia kappaleita. Ne eivät tavallisesti haittaa näkemistä, ja oireet lievittyvät vähitellen.

Lue myös: Tutkimus: Näin punavalo aktivoi verkkokalvon soluja – Valohoidosta hyötyä yli 40-vuotiaille

Lasiaisen irtauma vai verkkokalvon repeämä?

Joskus lasiaisen irtaumaan voi liittyä verkkokalvon repeämä. Repeämän syntyessä silmä voi nähdä salamoinnin tyyppistä välähtelyä ja nokisadetta mahdollisen verenvuodon seurauksena. Verkkokalvon irrottua näkökenttään syntyy tyypillisesti tumma, läpäisemätön varjo.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Verkkokalvon repeämän oireet edellyttävät aina silmälääkärin tutkimuksen. Myös lasiaisen irtauman oireiden vuoksi on hyvä lähteä silmälääkäriin, jotta voidaan sulkea pois verkkokalvon vahingoittuminen.

Lasiaisen irtauma on hyvän­laatuinen eikä tavallisesti haittaa näköä. Jos oireet häiritsevät, silmälääkärin on tarpeen arvioida tilanne.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Nokisade ja näkökentän kaventuminen – Viattoman tuntuiset näköoireet veivät Veli-Matin silmäleikkaukseen viime hetkellä

Lue myös: Glaukooma ja harmaakaihi kuvataiteilija Gunvorin silmissä: ”En tiennyt, että ne voivat olla samaan aikaan”

”Näin heti leikkauksen jälkeen paremmin. Värit loistivat kirkkaammin. On uskomattoman arvokasta, että silmäni näkevät ja voin tehdä rakastamaani taidetta”, Gunvor Sarelin-Sjöblom kertoo.

”Näin heti leikkauksen jälkeen paremmin. Värit loistivat kirkkaammin. On uskomattoman arvokasta, että silmäni näkevät ja voin tehdä rakastamaani taidetta”, Gunvor Sarelin-Sjöblom kertoo. Kuva: Jan Sandvik

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X