Huolehdi piilolinssien kanssa silmien terveydestä – Älä tee näitä virheitä!

Jos piilolinssien käyttäjän silmä ärtyy tai tulehtuu, tarvitaan taukoa käytöstä, sopivammat linssit ja jopa lääkitystä. Mutta mitä tehdä, jos piilolinssi on kuivunut kiinni silmään?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä enemmän linssi ärsyttää silmää, sitä herkemmin silmään iskevät myös erilaiset pöpöt.

Jos piilolinssien käyttäjän silmä ärtyy tai tulehtuu, tarvitaan taukoa käytöstä, sopivammat linssit ja jopa lääkitystä. Mutta mitä tehdä, jos piilolinssi on kuivunut kiinni silmään?
Teksti: Tiina Laaninen

Piilolinssien käyttö on tavallisesti ongelmatonta. Kysyimme piilolinssien käytöstä 10 kysymystä – näin silmien terveyteen liittyviin kysymyksiin vastasi optikko Anssi Aalto, Saimaan Optiikka.

1. Voiko sarveiskalvotulehdus sokeuttaa?

Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti on piilolinssien käyttöön liittyvä vakava, mutta harvinainen, komplikaatio. Hoitamattomana se saattaa johtaa pysyvään näön heikkenemiseen.

Vaikka tulehdus saataisiin hoidettua, voi näöntarkkuus heiketä, sillä keratiitti saattaa jättää sarveiskalvolle arven.

Sarveiskalvotulehduksen oireita ovat kipeä, punoittava, rähmivä, vetistävä ja valolle arka silmä. Sarveiskalvon pinnalla saattaa myös näkyä sameita länttejä, tulehduspesäkkeitä.

Jos tällaisia oireita esiintyy, on syytä hakeutua heti lääkäriin. Tulehduksen voi aiheuttaa bakteeri, virus tai jokin muu mikrobi. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla tai muilla lääkkeillä.

2. Onko silmän sidekalvotulehdus vaarallinen?

Sidekalvotulehdus ei uhkaa näkökykyä samalla tavalla kuin sarveiskalvotulehdus, mutta onhan se silti epämiellyttävä. Silmä punoittaa ja vetistää.

Tulehduksen voi aiheuttaa jokin mikrobi, mutta myös ärsytys tai allergia voivat olla tulehduksen taustalla.

Aina ensin kannattaa lopettaa piilolinssien käyttö ja antaa silmän rauhoittua. Jos oireet eivät helpota vuorokaudessa, pitää silmää mennä näyttämään lääkärille.

Sidekalvotulehdus hoidetaan antibiooteilla tai muilla lääkkeillä. Se voi parantua myös ilman lääkintää, varsinkin jos oireet johtuvat ärsytyksestä.

Aina ensin kannattaa lopettaa piilolinssien käyttö ja antaa silmän rauhoittua. Jos oireet eivät helpota vuorokaudessa, pitää silmää mennä näyttämään lääkärille.

3. Voiko linssi kuivua silmään?

Kyllä näin voi käydä, jos esimerkiksi nukahtaa silmissä sellaiset linssit, joita ei ole tarkoitettu jatkuvakäyttöisiksi. Aamulla herättyä linssi onkin tarttunut kiinni silmän pintaan.

Linssiä ei saa ruveta väkisin irrottamaan, vaan silmää kannattaa kostuttaa silmätipoilla. Jos ei ole silmätippoja, piilolinssien hoitoainekin käy. Kun silmä on kostunut riittävästi, linssiä voi kevyesti liikutella silmän pinnalla ja vasta sitten irrottaa se.

Yleensä kuivuneen linssin saa irti omin avuin, mutta joskus linssi on niin tiukassa, että on hakeuduttava optikolle. Jos linssi ei optikollakaan irtoa, on mentävä lääkäriin. Lääkäri puuduttaa silmän, ja irrottaa linssin pinseteillä.

Jos kuivaa linssiä alkaa repiä silmästä pois, voi linssi hajota silmään. Silloinkin on hakeuduttava lääkäriin.

4. Onko silmille haitallista, jos saunoo tai ui piilolinssit silmissä?

Piilolinssien kanssa voi saunoa ja uida. Toki saunan kuumuus voi saada linssit tuntumaan kuivilta ja epämiellyttäviltä. Linssien materiaali kestää kuitenkin kuumuutta, eivätkä linssit voi sulaa.

Järvivesissä voi uida huoletta, kunhan ei sukella silmät auki. Silloin linssi saattaa huuhtoutua pois silmästä.

Uimahallissa uidessa suosittelen käyttämään uimalaseja vahvuuksilla – tai sitten uimalaseja piilolinssien lisäksi. Kloorivesi saattaa lisätä ärsytystä silmässä.

5. Kontrollikäynnillä optikko tutkii luomien sisäpinnan. Miksi?

Piilolinssit saattavat aiheuttaa luomen sisäpinnalle allergiaa, joka johtuu piilolinssien aiheuttamasta mekaanisesta ärsytyksestä.

Ärsytys ilmenee pieninä näppylöinä. Silmä voi olla myös ärtyneen tuntuinen ja punoittava.

Jos linssi kuivuu silmään, ei sitä saa irrottaa väkisin, vaan silmää kannattaa kostuttaa silmätipoilla. Jos ei ole silmätippoja, piilolinssien hoitoainekin käy.

Hoitona on piilolinssien käytön lopettaminen, kunnes oireet ovat kadonneet. Myös piilolinssit ja hoitonesteet on syytä vaihtaa.

6. Voiko sarveiskalvon hapenpuute aiheuttaa jotain vakavaa?

Sarveiskalvon hypoksia eli hapenpuute on yksi yleisimmistä silmäkomplikaatioiden aiheuttajista. Erityisen yleinen se on niillä käyttäjillä, jotka eivät noudata piilolinssien käyttöaikoja ja vaihtoväliä.

Hypoksia sinänsä ei ole vaarallinen. Jos silmät kuitenkin saavat liian vähän happea, silmät ovat alttiimpia erilaisille tulehduksille.

Hapenpuute turvottaa sarveiskalvoa ja lisää myös uusien verisuonien kasvua sarveiskalvon reunalle.

Jos hapenpuutetta ilmenee, on piilolinssien käyttöä vähennettävä tai etsittävä linssi, joka hengittää paremmin.

7. Voivatko piilolinssinesteet aiheuttaa allergisen reaktion?

Kyllä se on mahdollista. Piilolinssinesteitä on kahdenlaisia: sellaisia, jota sisältävät pieniä määriä kemiallisia puhdistusaineita sekä vetyperoksidipohjaisia.

Kemialliseen puhdistukseen perustuvat nesteet voivat sisältää ainesosia, jotka saattavat aiheuttaa joillakin allergiaa.

Joskus käy niin, että vetyperoksidipohjaisia nesteitä käyttävä ei muista neutraloida linssiä, vaan laittaa linssin suoraan vetyperoksidiliuoksesta silmään. Se tuntuu erittäin ikävältä, ja saa silmän punoittamaan. Vaarallista se ei kuitenkaan ole. Nesteen vetyperoksidipitoisuus on vain noin 1–3 prosenttia.

8. Piilolinssit tuntuvat silmissä epämukavilta. Voiko se olla terveysriski?

Epämukavat linssit eivät sinänsä ole terveysriski. Mutta mitä enemmän linssi ärsyttää silmää, sitä herkemmin silmään iskevät myös erilaiset pöpöt.

Epämukava linssi saa silmän tuntumaan karhealta tai kuivalta. Silmä voi myös punoittaa tai vetistää. Ongelmat johtuvat siitä, että linssimateriaali ja silmä eivät tee hyvää yhteistyötä. Linssi voi myös olla liian tiukka tai löysä.

Ratkaisuksi pyritään löytämään sellainen linssimateriaali, joka toimii hyvin oman kyynelnesteen kanssa ja jonka muoto vastaa silmän muotoa. Nykyiset silikonihydrogeelilinssit ovat erittäin hyviä, sillä niiden myötä kuivuuteen liittyvät ongelmat ovat vähentyneet.

9. Miten voi parhaiten ennaltaehkäistä piilolinsseistä johtuvia ongelmia?

Piilolinssien käyttö on yleensä hyvin ongelmatonta. Parasta ennaltaehkäisyä on se, että käyttää hyvin sopivia piilolinssejä, ei käytä niitä enemmän kuin mihin ne on tarkoitettu ja puhdistaa ne hyvin.

Linssejä ei voi hankkia ilman sovitusta tuosta vain netistä tilaamalla. Ensin linssejä on sovitettava piilolasioptikolla.

Piilolinssien käytön haitat ovat yhteydessä käyttömääriin. Suurin osa ongelmista tulee niille, jotka käyttävät linssejä päivittäin ja pitkiä aikoja.

Kontrollikäyntejä ei saa unohtaa. Jos käyttää piilolinssejä säännöllisesti, kannattaa käydä optikolla kontrollissa 1–2 kertaa vuodessa.

10. Ovatko kertakäyttölinssit turvallisempia kuin kuukausilinssit?

Kertakäyttölinssit ovat ehdottomasti kaikista hygieenisimpiä linssejä. Jos haluaa kuitenkin ajatella ekologisesti, lyhyen vaihdon linssit eli kuukausilinssit ovat myös turvallisia käyttää, kun huolehtii niiden puhdistuksesta. Lisäksi kuukausilinsseistä löytyvät parhaimmat materiaalit.

Yötäpäiväälinssit eli jatkuvakäyttöiset linssit puoltavat taas paikkaansa ulkomaanmatkoilla tai vaikkapa vaelluksella, kun hygieniasta huolehtiminen on vaikeaa.

Lue myös: Efektipiilolinssit ovat suosittuja, vaikka niiden käyttötapa voi vahingoittaa silmiä – HUS tutkii piilolinssien yhteyttä silmätulehduksiin

X