Mistä apua kuiviin silmiin? Kuinka usein kosteuttavia silmätippoja pitää käyttää? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

Kuivat silmät ärtyvät herkästi pakkasesta ja kuivasta sisäilmasta. Siksi vaiva yltyy talven tullen. Onneksi kuivasilmäisyyttä voi hoitaa kotikonstein.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuivat silmät ärtyvät herkästi erilaisista ärsykkeistä, kuten pakkasesta ja kuivasta sisäilmasta.

Kuivat silmät ärtyvät herkästi pakkasesta ja kuivasta sisäilmasta. Siksi vaiva yltyy talven tullen. Onneksi kuivasilmäisyyttä voi hoitaa kotikonstein.
Teksti: Tiina Suomalainen

Kuivat silmät ärtyvät monista asioista – mistä saa apua kuiviin silmiin? Näin vastaa 10 kysymykseen kuivasilmäisyydestä silmätautien Terveystalon erikoislääkäri Katri Salmivalli.

1. Onko kuivasilmäisyys vaarallista?

Kuivasilmäisyys on kiusallinen, usein pitkäkestoinen ja oireita aiheuttava vaiva. Kuivasilmäisyys jaetaan eri vaikeusasteisiin lievästä vaikeaan. Onneksi kuivasilmäisyys on kuitenkin harvoin niin vaikea, että silmän sarveiskalvo ohenisi tai vaurioituisi ja vaikuttaisi näin pysyvästi näkökykyyn.

Kuivasilmäisyys paranee harvoin kokonaan. Useimmiten kuitenkin hyvällä hoidolla oireet saadaan pidettyä kurissa.

Kuivat silmät ärtyvät herkästi erilaisista ärsykkeistä, kuten pakkasesta ja kuivasta sisäilmasta. Voikin olla, että kesällä kuivasilmäisyys ei vaivaa lainkaan, mutta talven tullen vaiva äityy.

Allergiat ja atopiat lisäävät kuivasilmäisyyden riskiä.

2. Kannattaako kuiviin silmiin käyttää nestemäisiä vai geelimäisiä keinokyyneleitä?

Päivisin ohuemmat tipat tuntuvat usein miellyttävämmiltä, koska ne eivät sumenna näköä. Geelit sumentavat näköä hetkeksi, mutta pysyvät pidempään silmän pinnalla ja ovat siten hieman pitkävaikutteisempia.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että käyttää säilöntäaineettomia tippoja, sillä säilöntäaineet ärsyttävät silmää. Pipeteissä olevat tipat ovat säilöntäaineettomia, ja nykyään sellaisia on myös osa pulloissa olevissa valmisteissa.

3. Kuinka usein kosteuttavia tippoja pitäisi käyttää?

Tippojen runsas käyttö on hoidon kulmakivi. Tippoja pitää käyttää vähintään 4–6 kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan. Sen jälkeen tippoja käytetään säännöllisesti tarpeen mukaan.

Jos oireet pahenevat esimerkiksi näyttöpäätteellä työskennellessä, saunoessa tai pakkasessa ulkoillessa, kannattaa lisätä silmätippoja ennen näitä silmiä ärsyttäviä tilanteita.

4. Auttaako kuivien silmien räpyttely tai vedenjuonti?

Kyllä. Erityisesti pitkiä aikoja näyttöpäätteellä työskennellessä tai muuta tarkkuutta vaativaa työtä tehdessä kannattaa räpytellä silmiä riittävän usein. Välillä on hyvä sulkea silmät hetkeksi.

Näyttöpääte kannattaa sijoittaa siten, että katse suuntautuu hieman alaviistoon. Tällöin luomet eivät ole niin auki ja kyynelnestettä haihtuu silmien pinnoilta vähemmän.

Myös vettä on hyvä juoda riittävästi, jotta limakalvot pysyvät kosteina.

Omega 3 -valmisteet voivat myös lievittää kuivasilmäisyyttä. Mahdollisesti ne vähentävät tulehdusta ja parantavat kyynelnesteen koostumusta. Jos on taipumusta mahahaavaan tai käyttää verta ohentavaa lääkettä, Omega-valmisteet eivät sovi.

5. Miten muuten kuivasilmäisyys voi oireilla kuin hiekkapaperimaisuutena?

Tyypillisiä oireita ovat myös roskan tunne silmässä, kipu, kirvely ja polttelu. Lisäksi voi olla punoitusta, kutinaa, valonarkuutta, väsymistä ja näöntarkkuuden vaihtelua.

Oireita ovat roskan tunne silmässä, kipu, kirvely ja polttelu. Lisäksi voi olla punoitusta, kutinaa, valonarkuutta, väsymistä ja näöntarkkuuden vaihtelua. Silmät voivat myös vetistää.

Näöntarkkuuden vaihtelu johtuu siitä, että kyynelnestekerros on kuivasilmäisyydessä huonolaatuista. Kyynelnestekerros on tärkeä terävän kuvan muodostumisessa.

Silmät voivat myös vetistää, vaikka ne ovat kuivat.

6. Kun silmät ovat kuivat, miksi luomenreunakin punoittaa?

Kuivasilmäisyyteen liittyy usein luomenreunan ärtyminen ja tulehdus, joka näkyy juuri luomien punoituksena ja karstaisuutena.

Sekä ala- että yläluomen reunassa on pieniä rauhasia, joista erittyy rasvamaisia aineita. Nämä aineet ovat tärkeä osa kyynelnestettä. Ne voitelevat silmän pintaa ja estävät kosteuden liiallista haihtumista tai valumista silmän pinnasta.

Rauhasten erittämä öljymäinen neste voi olla huonolaatuista tai sitten sitä ei tule kunnolla ulos rauhasista. Näin luomenreuna ärtyy ja tulehtuu.

7. Miten luomenreunoja voi hoitaa kotikonstein?

Silmäluomia voi ensin hautoa kuumalla kostealla froteepyyhkeellä. Sen jälkeen niitä voi puhdistaa ja hieroa esimerkiksi kostealla pumpulilapulla tai vanupuikoilla yläluomella ylhäältä alaspäin ja alaluomella alhaalta ylöspäin, kohti luomireunaa.

Näin autetaan luomenreunan rauhasia tyhjentymään. Lisäksi ripsien tyveen kertynyt karsta saadaan pois. Puhdistukseen voi myös hankkia apteekista siihen soveltuvia tuotteita.

Luomenreunan tulehduksen hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana luomenreunat voivat arpeutua, ripset harventua ja kääntyä väärään asentoon.

8. Mitä keinoja lääkärillä on hoitaa kuivasilmäisyyttä?

Jos silmät ovat ärtyneet, eivätkä keinokyyneleet riitä pitämään oireita kurissa, kannattaa suunnata silmälääkärille.

Vaikeassa kuivasilmäisyydessä hoidon tavoitteena on rauhoittaa tulehdus. Silmälääkärin seurannassa voidaan käyttää alussa kortikosteroidi-silmätippoja. Tarvittaessa käytetään näiden lisäksi pitkäaikaista siklosporiinitippahoitoa.

Jos luomenreunan rauhaset ovat tukkeutuneet, aloitetaan myös luomenreunan hoito. Luomenreunan tulehdukseen saa alkuvaiheen hoitoa tehostamaan silmälääkäriltä siihen tarkoitettuja kortisoni-antibioottipitoisia tippoja ja voiteita.

9. Mitkä ovat kyyneltietulpat? Entä suojalasit?

Kyynelteihin asetettavia tulppia on sekä sulavia että pysyviä. Tulppa laajenee kyynekanavassa kyyneltiehyen kokoiseksi. Se estää kosteuden valumista pois silmän pinnalta.

Kyyneltietulppia käytetään silloin, kun oma kyynelneste-eritys on aivan minimissään. Tulpat eivät ole ongelmattomia, sillä ne myös vähentävät kyynelnesteen huuhtelevaa vaikutusta.

Vaikeassa kuivasilmäisyydessä voidaan käyttää öisin kyynelnesteen haihtumista vähentäviä kupumaisia laseja. Näistä on hyötyä etenkin, jos luomet eivät jostain syystä sulkeudu kunnolla.

10. Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Se jaetaan kahteen päätyyppiin. Joko kyynelnestettä ei erity riittävästi tai sitten kyynelnestettä haihtuu liikaa. Näin kyynelneste väkevöityy, mikä ärsyttää ja tulehduttaa silmän pintaa. Suurimalla osalla syy on liiallinen kyynelnesteen haihtuminen.

Kyse on sekä kyynelnesteen määrästä että laadusta. Kyynelnesteen pinnalla oleva haihtumista estävä rasvamainen kerros muuttuu huonolaatuiseksi.

Ikääntyessä kuivasilmäisyys yleistyy, sillä kyynelnestetuotanto heikkenee. Naisilla myös hormonitasapainon muutokset aiheuttavat kuivasilmäisyyttä.

Myös nuorilla voi olla kuivasilmäisyyttä. Silmien ärsytystä lisäävät muun muassa tupakansavu, ilmansaasteet, ilmastointi, kirkas auringonvalo ja piilolinssien käyttö. Silmäleikkaukset – erityisesti Lasik-leikkaus, jolla korjataan taittovika – voivat myös aiheuttaa kuivasilmäisyyttä.

Lue myös: Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa – Lue erikoislääkärin neuvot

Lue myös: Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

X