Silmien kuivuus – Miten elintavat vaikuttavat silmien väsymiseen ja kutinaan? Selvitimme, miten voit pitää silmäoireet kurissa

Miten elintavat vaikuttavat kuivasilmäisyyteen? Miten silmien kutinaa voi helpottaa? Näin asiantuntija vastaa kysymyksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silmien kuivuus saa silmät vetistämään. Monet ympäristötekijät, kuten tuuli, auringon ultraviolettisäteily ja talvikaudella pakkanen kuivattavat silmiä, ja silmät pyrkivät korjaamaan sen lisäämällä kosteutta.

Miten elintavat vaikuttavat kuivasilmäisyyteen? Miten silmien kutinaa voi helpottaa? Näin asiantuntija vastaa kysymyksiin.
Teksti: Hanna Vilo 

Silmien kuivuus voi johtua monesta seikasta. Kysyimme kuivasilmäisyyden alkuperästä, silmäoireista ja kuivuuden hoitamisesta 8 kysymystä. Näin vastaa ylilääkäri Jukka Saari Ullanlinnan Silmälääkärit Oy:stä.

1. Silmäni tuntuvat usein väsyneiltä työpäivän jälkeen. Näköni on kuitenkin juuri tarkistettu, ja työergomiani on kunnossa. Mistä mahtaa olla kyse?

Tietokonetyössä silmien väsyminen on tavallista. Päätteen tuijottaminen vähentää silmien luonnollista räpyttelyä, jonka tarkoitus on pitää silmät kosteina.

Kun silmät ovat kuivat, niiden pinnassa esiintyy tavallista enemmän kitkaa, mikä kuluttaa pintasoluja. Silmä viestii väsymisen kokemuksella, että se tarvitsee lepoa ja rauhaa, jotta se voi uudistua rasituksen jälkeen.

Kun silmät kuivuvat, voit myös joutua pinnistelemään tavallista enemmän nähdäksesi. Samalla jännität jatkuvasta kasvolihaksiasi, mikä myös tuntuu rasituksena silmien alueella.

2.Voisiko silmien kostutus­tipoista olla apua vaivaan?

Kyllä. Silmien kostutustipat auttavat pitämään silmän pinnan hyvässä kunnossa. Sinulla olisi hyvä olla käsilaukussa kostustustippoja, jotta niillä voi aina tarvittaessa hoitaa väsyneitä silmiä.

Kostuttavia silmätippoja hankkiessa tärkeintä on varmistaa, että tuote on säilytysaineeton, jotta se ei ärsytä silmiä. Tippoja hankkiessa asiasta kannattaa erikseen kysyä farmaseutilta. Osassa markkinoilla olevista tuotteista on aineita, jotka käyttäytyvät kuin säilytysaineet, vaikka Suomessa tuotetta mainostetaan säilytysaineettomana.

Lisäksi on hyvä, jos kostutustipat ovat fosfaatittomia. Kun fosfaatti reagoi kyynelnesteen kalsiumin kanssa, se muodostaa suolakristalleja. Jos silmän kudos on vaurioitunut, suolakristalleja voi kertyä haitallisen paljon, mikä voi haitata näköä. Nämä kaksi asiaa varmistamalla tippoja voi jo käyttää turvallisesti.

3. Kannattaako päivä- ja yökäyttöön hankkia eri kostutustipat?

Päivä- ja yökäyttöön ei ole pakko hankkia eri tippoja, mutta käytännössä se voi lisätä käyttömukavuutta. Sinun kannattaa itse kokeilla erilaisia tippoja ja valita niistä sopivimmat.

Monet suosivat päivällä ohuita ja huuhtelevia tippoja, koska ne eivät sumenna näköä. Illalla ennen nukkumaanmenoa kannattaa sen sijaan laittaa paksuja ja suojaavia tippoja, sillä niiden vaikutus kestää pidempään. Paksut tipat sumentavat näköä hieman, mutta nukkuessa se ei tietenkään haittaa.

Lue myös: Kuiviin silmiin on muitakin hoitoja kuin silmätipat – Lue lääkärin neuvot

4. Voiko silmien väsymistä ehkäistä jollakin muulla tavalla?

Sinun kannattaa kiinnittää huomiota myös silmien alueen puhtauteen, sillä hyvä hygienia auttaa pitämään silmän pinnan kunnossa. Vältä siis koskettamasta tai hieromasta silmiä likaisin sormin.

Silmien alue täytyy myös puhdistaa säännöllisesti. Siihen sopivat mainiosti esimerkiksi apteekissa myytävät silmien puhdistusliinat.

Jos käytät meikkiä, myös meikinpuhdistusaineet auttavat pitämään silmien alueen puhtaana. Tutkitusti tiedetään, että meikkiä käyttävillä naisilla on yleensä hieman väsyneemmät silmät kuin muilla ihmisillä. Toisaalta heillä on vähemmän vakavia silmäinfektioita, koska he puhdistavat silmien aluetta muita enemmän.

5. Vaikuttaako ikääntyminen silmien väsymiseen?

Totta kai. Kun ikäännyt, solusi kasvavat ja uusiutuvat entistä hitaammin. Ikääntyessä kehosi ei siis ehdi uusiutua päivän rasitusten jäljiltä yhtä nopeasti kuin nuorena. Se koskee myös silmiä.

Pelkkä ikä ei ole kuitenkaan ainoa ikääntyvien kuivasilmäisyyttä selittävä tekijä. Mitä vanhempi ihminen on, sitä todennäköisempää on, että hän on jossakin elämänsä vaiheessa saanut jonkin silmävaurion, kuten silmävamman tai silmätulehduksen aiheuttaman arven. Aikaisemmin vaurioitunut alue vaurioituu helposti lisää. Siksi silmäongelmat usein kasaantuvat samoille ihmisille.

Lue myös: Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

6. Minusta tuntuu, että pandemia-aika on entisestään pahentanut silmäoireitani. Mistä se voi johtua?

Epidemian torjunnan kannalta maskit ja käsidesit ovat tärkeitä, mutta silmien kannalta ne voivat olla haitallisia. Maskin käyttö lisää usein kuivasilmäisyystaipumusta, sillä maski johtaa osan hengitysilmasta silmiä kohti, mikä kuivattaa niitä. Joillakin ihmisillä maskin käyttö on aiheuttanut jopa silmätulehduksia.

Useimmista käsideseistä taas erittyy liuotinhöyryjä, jotka herkästi päätyvät silmiin. Liuotinhöyryt ärsyttävät silmien pintasoluja. Kun käytät käsidesiä, sinun kannattaa ehdottomasti antaa käsien kuivua niin, että höyryt eivät pääse silmiin.

7. Silmäni vetistävät usein myös ulkona liikkuessa. Mistä se kertoo?

Vetistäminen on tavallinen kuivasilmäisyyden oire. Monet ympäristötekijät, kuten tuuli, auringon ultraviolettisäteily ja talvikaudella pakkanen kuivattavat silmiä, ja silmät pyrkivät korjaamaan sen lisäämällä kosteutta.

Ulkona aurinkoisella ilmalla sinun kannattaa suojata silmäsi aurinkolaseilla. Vetistämiseenkin on hyvä kokeilla kostustustippoja, mutta silmien suojaaminen ympäristötekijöiltä voi olla tehokkaampaa.

8. Millainen vaikutus elin­tavoilla on silmien väsymiseen ja kuivumiseen?

Terveelliset elintavat auttavat pitämään silmät terveinä. Tärkeintä on, että et tupakoi. Tupakointi on silmille erittäin haitallista, koska se heikentää verenkiertoa. Tupakansavu on myös silmän pinnalle todella haitallista.

Lisäksi huono nukkuminen on iso kuivasilmäisyyttä pahentava tekijä. Kun nukkuu hyvin, silmien pintakerros ehtii kunnolla uusiutua. Silmät nauttivat myös terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä juomisesta. Jos et juo tarpeeksi nesteitä, silmien pinta jää helposti liian kuivaksi.

Juttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 8/2021.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X