Supernanny Pia Penttala pudotti painoaan 28 kiloa – Verenpainetautui pysäytti ja johti laihdutusleikkaukseen

Supernanny tv-ohjelmasta tuttu Pia Penttala oli aina huolehtinut terveydestään, mutta verenpainetauti iski siitä huolimatta. Kun keho ei laihduttamiseen reagoinut, vaihtoehdoksi jäi laihdutusleikkaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laihdutusleikkaus ei ole Pia Penttalan mukaan mikään oikotie onneen, vaan ruokarytmistä ja ruoan proteiineista huolehtiminen vaatii suorittamista.

Supernanny tv-ohjelmasta tuttu Pia Penttala oli aina huolehtinut terveydestään, mutta verenpainetauti iski siitä huolimatta. Kun keho ei laihduttamiseen reagoinut, vaihtoehdoksi jäi laihdutusleikkaus.
(Päivitetty: )
Teksti: Katriina Lundelin

Kun Pia Penttala, 50, sai huimauskohtauksen syksyllä 2019, hän säikähti pahemman kerran. Verenpaine huiteli korkealla, mutta muut veriarvot olivat kohdillaan. Penttala tiesi, että painonpudotus olisi avainasemassa verenpainetaudin hallitsemisessa.

”Olen ollut koko aikuisikäni pehmeä. Olen ehtinyt kokeilla eri laihdutuskuureja, mutta mikään ei ole toiminut. Se on aina hämmästyttänyt minua, koska liikun aktiivisesti ja syön terveellisesti”, Pia Penttala kertoo.

Painonpudotus vaikutti Penttalan historialla mahdottomalta tavanomaisilla keinoilla, joten hän päätyi laihdutusleikkaukseen.

Verenpainetauti hätkähdytti

”Verenpainetaudin toteaminen oli minulle pysäyttävä hetki. Puhuin miehelleni, kuinka paljon se häiritsi minua. Se on niin vaarallinen sairaus, että oli pakko tehdä jotain.

Minulla ei onneksi ollut liitännäissairauksia. Ainoa ongelmani oli ylipaino. Minulla on niin vahvat perinnölliset tekijät verenpainetautiin, että en välttynyt siltä, vaikka olin aina huolehtinut terveydestäni. Liikun viisi–kuusi kertaa viikossa: olen kuntoliikkuja, pyöräilen, ratsastan, pelaan golfia ja käyn kuntosalilla.

Ruokavalioni oli terveellinen, mutta huono ruokarytmi oli pilannut aineenvaihduntani. Saatoin huomata neljän aikaan iltapäivällä, että olen laittanut suuhuni vain hammasharjan ja kupin kahvia, eikä minulla ole nälkä. Söin epäsäännöllisesti ja iltapainotteisesti.”

Lihavuusleikkaus edessä

”Oli helppo lähteä selvittämään, mitä tarkoittaa lihavuusleikkaus. Kävin ensikäynnillä Eiran sairaalassa helmikuun alussa 2020. Koska elämäntapani ovat kohdillaan, selvisi, ettei laihdutusleikkausta edeltävä prosessi olisi kohdallani kovin pitkä.

Sain vastauksia kysymyksiini, eikä päätöksiä tehty puolestani. Minulle oli selvä juttu, että haluan leikkauksen, koska se parantaisi aineenvaihduntaa.

Minulla oli tukenani sairaanhoitaja, kirurgi, sisätautilääkäri ja ravintoterapeutti, joita tapasin vuorotellen viikoittain ennen leikkausta.

Tapaamiset ravintoterapeutin kanssa olivat hienoja: hän kertoi konkreettisesti, mitä tarkoittaa, kun leikkauksen jälkeen syödään usein ja pienempiä määriä kerralla sekä miten paljon se vie aikaa. Kaikki käytiin läpi kuin rautalankamallissa.”

Ravintovalmisdietti edelsi laihdutusleikkausta – kotiin jo samana päivänä

”Pääsin laihdutusleikkaukseen jo maaliskuussa, reilu kuukausi ensitapaamisen jälkeen. Ennen leikkausta jouduin ravintovalmistedieetille, jonka aikana maksa pienenee.

Leikkaukseen meno tietenkin jännitti, mutta pelkoa en tuntenut. Olin saanut niin paljon tietoa ammattilaisilta.

Itse leikkaus kesti noin tunnin. Heräämisen jälkeen kävin jo tunnin päästä itse vessassa, vaikka olo oli nukutuksen jälkeen outo. Vuorokauden tarkkailun jälkeen pääsin kotiin.

Seuraavana päivänä kävelin jo postilaatikolle ja viikonlopun jälkeen menin töihin. Olen verrannut laihdutusleikkausta omalla kohdallani viisaudenhampaan poistoon, niin jouhevasti kaikki meni.”

Ensin nestemäistä ruokaa – kiinteästä ravinnosta seurasi kipukohtauksia

”Sain sairaalasta kansion, jossa kaikki ohjeet leikkauksen jälkeiseen aikaan oli pilkottu todella huolellisesti. Siitä näin suoraan, kuinka ensimmäinen viikko menee, miten toinen.

Kirjasin jokaisen syömiseni kansiossa olevaan taulukkoon. Muuten olisin varmasti unohtanut, mitä olin juuri syönyt.

Ensimmäisellä viikolla sain syödä vain nestemäistä ruokaa: vellejä, mehukeittoja, vauvansoseita, desin kerrallaan, viisi–kuusi kertaa päivässä.

Kaikki meni hyvin siihen saakka, kunnes aloin ensimmäistä kertaa kokeilla kiinteää ruokaa. Sain muutamia kovia kipukohtauksia. Mietin, olinko tehnyt jotain väärin.

Lääkäri kertoi, että minulla ei ole syytä huoleen, koska kehoni vain opettelee sulattamaan ruokaa uudestaan. Palasin vielä pariksi päiväksi soseisiin. Kun aloitin kiinteät uudestaan, silloin se meni oikein hyvin.”

Kuntosalilla Penttala otti 25 kiloa painoja syliinsä. ”En käsitä, miten se määrä kiloja on voinut olla omassa kehossani.”

Kuntosalilla Pia Penttala otti 25 kiloa painoja syliinsä: ”En käsitä, miten se määrä kiloja on voinut olla omassa kehossani.” © Tommi Tuomi/Otavamedia

Paino putosi vuodessa 28 kiloa

”Painoni alkoi pudota jo kolmen viikon kuluttua leikkauksesta noin 1,5 kiloa viikossa. Nyt lähes vuotta myöhemmin olen 28 kiloa kevyempi. Koko prosessin jännin hetki oli, kun kesällä otettiin ensimmäiset mittaukset ja pääsin heti vähentämään verenpainelääkkeen määrän puoleen. Tuolloin painoa oli lähtenyt 10 kiloa. Täysin en luultavasti lääkkeestä pääse, koska perinnöllinen tekijä on minulla niin vahva.

Vanhin poikani auttaa minua sopeutumaan uuteen kehooni, koska hän on ammatiltaan ruokavalmentaja ja personal trainer. Hän on nyt opiskellut leikkauksen jälkeistä ruokavaliota, ja teemme yhdessä salitreeniä ja harjoittelemme kehooni liikkuvuutta.

Yllätyin siitä, että minun ei tee enää mieli mitään epäterveellistä. Esimerkiksi suklaa maistuu vain rasvaiselta, ja siitä tulee mielleyhtymä, että maha voi tulla kipeäksi.

Ensimmäinen vuosi meni pelkästään suorittaessa syömistä. Aamulla minulla on nälkäraivo pitkän yön jälkeen, mutta syötyäni puuron tai kaksi palaa ruisleipää, en edes pystyisi syömään enempää.”

”Minun vastuuni sitoutua uuteen elämäntapaan”

”En koskaan kokenut itseäni ylipainon vuoksi epäonnistuneeksi. Se ei olisi sopinut arvoihini. Nyt 28 kiloa kevyempänä fyysinen oloni on kuitenkin aivan erilainen. Esimerkiksi ratsastuksessa liikkuvuus ja kehonhallinta ovat parantuneet. Rinteessä ja tunturissa pystyn laskemaan vaikeammilla suksilla kuin ennen.

Tiedän, että laihdutustulos ei ole kaikilla leikkauksen läpikäyneillä pysyvä. Ajattelen, että koska olen saanut ammattilaisilta näin hienon avun, on minun vastuuni sitoutua uuteen elämäntapaan.

Joudun pitämään mukanani hieman isompaa käsilaukkua eväille ja huolehtimaan, että minulla on aina jotain suuhunpantavaa. Tarvitsen siihen varmasti aina hieman suoritusasennetta.”

Supernanny Suomi -tv-sarjan kolmas kausi alkaa Mtv3:lla helmikuussa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Supernanny Pia Penttala peräänkuuluttaa maalaisjärkeä: ”Kotiin pitää mahtua rakkauden ja empatian lisäksi vähän myös kovistelua”

Lue myös: Karkkikorujen tekijä Sanna Leinonen painoi lähes 170 kiloa – lihavuusleikkaus karisti kilot pysyvästi: ”Minun on yhä vaikea uskoa, etten ole enää iso”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X