Mahalaukun ohitusleikkaus ja kymmenien kilojen painonpudotus palautti hymyn Annikan kasvoille: ”Tuntuu, että olen saanut elämäni jälleen takaisin”

Monet turhat dieettiyritykset ja jatkuvasti noussut paino tekivät Annika Suoniemen arjesta jatkuvaa kamppailua. Mahalaukun ohitusleikkaus muutti hänen elämänsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Painonlaskun myötä minusta on tullut aktiivisempi. Myös ruokailutottumukseni ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan”, kertoo Annika Suoniemi.

Monet turhat dieettiyritykset ja jatkuvasti noussut paino tekivät Annika Suoniemen arjesta jatkuvaa kamppailua. Mahalaukun ohitusleikkaus muutti hänen elämänsä.
(Päivitetty: )
Teksti: Pekka Säilä

Vaikka Annika Suoniemi harrasti liikuntaa säännöllisesti 3–4 kertaa viikossa, tuntui hänen painonsa jatkuvasti nousevan.

Lääkärikäyntien yhteydessä syiksi epäiltiin aikuisiän diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kokeitten avulla ei kuitenkaan löytynyt mitään viitteitä kroonisista sairauksista.

Mahalaukun ohitusleikkaus alkoi kiinnostaa

”Epäonnistuneiden dieettien ja jatkuvan painonnousun myötä mielialani heitteli voimakkaasti. Samankaltaisten ongelmien kanssa paininut ystäväni kertoi elämänlaatunsa paranemiseen vaikutti merkittävästi mahalaukun ohitusleikkaus.

Tästä rohkaistuneena otin yhteyttä työpaikkamme terveyshuoltoon, josta sain lähetteen ravitsemusterapeutille ja lopulta lääkärin suorittamaan ruoansulatuselimistön tähystykseen.”

Lihavuusleikkaus ja valmisteleva dieetti

”Lääkärin tutkimuksissa selvisi, että ruoka ei pilkkoutunut mahalaukussani kunnolla, mikä osaltaan aiheutti voimakasta painonnousua. Tämän perusteella mahalaukun ohitusleikkaus sopisi ravitsemusterapeuttini mukaan minulle.

Leikkaustarvetta selvittäneen lääkärin haastattelussa kriteerit leikkaukseen pääsystä ylittyivät kohdallani selvästi ja pääsin leikkausjonoon. Leikkaukseen valmistautuminen sisälsi ryhmätapaamisia sekä kirurgin kanssa tehtäviä riskikartoituksia.

Kirurgi oli hyvin rohkaiseva, mutta kertoi samalla myös mahdollisista riskeistä: leikkaushaavat voisivat tulehtua, suolet kiertyä tai kehossa saattaisi ilmetä leikkauksen jälkeen hylkimisreaktioita.

Noin neljä kuukautta leikkauspäätöksen jälkeen pääsin itse operaatioon. Sitä ennen edessä oli vielä leikkaukseen valmisteleva dieetti, jonka tarkoituksena oli pienentää mahalaukun kokoa ja pienentää maksan ympärillä olevaa rasvakerrosta.”

Leikkausoperaatiota seurasi 7 viikon sairausloma

”Leikkausaamuna minut vielä punnittiin ja sain rauhoittavaa lääkettä ennen nukutusta. Itse mahalaukun ohitusleikkaus kesti noin 1,5 tuntia. Kun heräsin operaation jälkeen, oli olo kivulias ja sain heti voimakkaita kipulääkkeitä.

Pienten leikkaushaavaan liittyneiden komplikaatioiden takia jouduin jäämään vielä pariksi päiväksi sairaalaan tarkkailtavaksi.

Leikkausoperaation jälkeen olin seitsemän viikkoa sairauslomalla. Kaikenlainen nostaminen oli kielletty kahden viikon ajan, mikä oli minulle pienten lasten äitinä haastavaa.”

Lue myös: Lihavuusleikkaus vei Sannasta puolet – Vuosien jojolaihdutus loppui viimein

Paino putosi 50 kiloa

”Pikku hiljaa aloin tehdä pidempiä kävelylenkkejä ja harjoitella syömistä uudella tavalla. Pienentyneen mahalaukun takia pystyin alussa syömään kerralla alle 2 desilitraa ruokaa. Käytännössä tämä tarkoitti 6–8 pienempää annosta päivässä.

Melko pian leikkauksen jälkeen painoni alkoi tippua todella nopeasti. Vaikka sain läheisiltäni paljon kehuja solakoituneesta olemuksestani, oli muutos niin dramaattinen, että sitä oli henkisesti haastavaa sulattaa.

Aikaisemmin painoni huiteli pahimmillaan yli 100 kilossa. Ennen leikkausta laihdutin 15 kiloa ja leikkauksen jälkeen laihduin kahdeksassa kuukaudessa 35 kiloa.

Nopeaan laihtumiseen liittyi mm. ihon roikkumista ja sen mukanaan tuomia haavaumia. Leikkauksen jälkeisinä kuukausina kävin säännöllisessä seurannassa, jossa muun muassa tarkkailtiin, miten rauta ja vitamiinit imeytyvät kehooni.”

Mahalaukun ohitusleikkaus vauhditti painonpudotusta. Annikalla tippui paino 35 kiloa kahdeksassa viikossa lihavuusleikkauksen jälkeen.

Mahalaukun ohitusleikkaus vauhditti painonpudotusta. Annikalla tippui paino 35 kiloa kahdeksassa viikossa lihavuusleikkauksen jälkeen.

Laihduttajien vertaistuki tärkeää

”Olen saanut merkittävää apua vertaistukityhmistä. Muiden saman operaation läpikäyneiden ihmisten kokemukset ovat auttaneet todella paljon.

Ruokatottumukseni ovat muuttuneet paljon terveellisemmiksi. Myös maku- ja hajuaistini ovat parantuneet.

Nykyisin en tunne itseäni enää lainkaan masentuneeksi ja kaikenlainen aktiivisuus on lisääntynyt. Teen pitkiä kävelylenkkejä, käyn kuntonyrkkeilyssä ja olen innolla mukana lasteni harrastuksissa. Myös unenlaatuni on parantunut huomattavasti. Tuntuu, että olen saanut elämäni jälleen takaisin.”

Lue myös: Miten laihduttaa pysyvästi? Asiantuntija antaa neuvot painonhallintaan: Näin pääset helposti kevyemmän elämän alkuun

Mahalaukun ohitusleikkaus

1. Lihavuuskirurgialla on saatu hyviä pitkäaikaistuloksia sairaalloisen lihavuuden hoidossa. Suomessa käytettyjä leikkausmenetelmiä ovat mahalaukun ohitusleikkaus ja mahalaukun kavennusleikkaus. Molemmissa leikkauksissa painonlasku on ollut merkittävä ja pysyvä useamman vuoden seurannassa.

2. ”Lihavuusleikkaukset eivät ole esteettistä kirurgiaa, vaan terveyttä lisäävää ja ylläpitävää kirurgiaa. Yksilön lisäksi myös yhteiskunta hyötyy lopulta vähentyneiden terveydenhuolto- ja lääkekustannusten ansiosta”, sanoo lihavuusleikkauksiin erikoistunut gastrokirurgi Pipsa Peromaa-Haavisto.

3. Suomessa on tehty lihavuuskirurgiaa nykyisillä menetelmillä noin kymmenen vuoden ajan. Vuosittain leikataan noin 1  000 vaikeasta lihavuudesta kärsivää potilasta. Leikkausmenetelmiä pidetään turvallisina ja potilaat toipuvat niistä yleensä hyvin.

X