Totta vai tarua: Voiko stressi voi katkaista verisuonen silmästä?

Valtaosa sidekalvon alaisista verenvuodoista on vaarattomia, kertoo Duodecimin Silmätautien Käsikirjan päätoimittaja Matti Seppänen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos silmän verisuonen katkeaminen johtuu ulkoisesta vammasta, silloin sitä täytyy lähteä näyttämään lääkärille.

Valtaosa sidekalvon alaisista verenvuodoista on vaarattomia, kertoo Duodecimin Silmätautien Käsikirjan päätoimittaja Matti Seppänen.
Teksti: Hanna Vilo

Mitä tehdä, jos silmästä katkeaa verisuoni? Silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen vastaa totta vai tarua -väittämiin.

Stressi voi katkaista verisuonen silmästä.

Totta.

Jos kovaan stressiin liittyy hyvin korkea verenpaine, se voi aiheuttaa verisuonen katkeamisen silmässä. Käytännössä se on kuitenkin harvinaista. Tavallisesti silmän sidekalvon alaiset verenvuodot ovat satunnaisia ilmiöitä, jotka voivat liittyä kuivasilmäisyyteen, silmien voimakkaaseen hieromiseen, huonoon nukkumiseen, verenohennuslääkkeiden käyttöön tai ponnisteluun, kuten yskimiseen.

Vaikka verenvuodot saattavat näyttää hurjilta, valtaosa niistä on täysin vaarattomia, ja ne paranevat itsekseen.

Jos taustalla on vamma, täytyy lähteä lääkäriin.

Totta.

Joskus silmän verisuonen katkeaminen voi johtua ulkoisesta vammasta, ja silloin sitä täytyy lähteä näyttämään lääkärille. Ulkoinen vamma saattaa vaurioittaa sidekalvon lisäksi myös verkkokalvoa, mikä voi olla silmän toiminnan kannalta vaarallinen asia.

Hälyttäviä oireita ovat esimerkiksi näön heikkeneminen ja salamointi, eli silmässä näkyvät valon välähdykset.

Verisuoni katkesi: Onneksi vaiva paranee itsestään parissa päivässä.

Tarua.

Keskimäärin silmä paranee sidekalvon alaisesta verenvuodosta viikossa, mutta joskus voi mennä parikin viikkoa. Erityisesti pari päivää verenvuodon jälkeen on vaihe, jolloin voimakasta ponnistelua ja silmän hieromista kannattaa välttää. Silloin verenvuotokohtaan syntynyt hyytymä lähtee liukenemaan, jolloin on kohonnut riski saada uusi verenvuoto. Kostuttavien silmätippojen käytöstä voi olla apua silmän paranemisessa.

Lue myös: Älä laista silmälääkärin terveystarkastusta! Silmästä paljastuvat MS-tauti, diabetes, reuma, sarkoidoosi ja monet muut sairaudet

Lue myös: Auringonpimennys polttaa suojattomaan silmään palovamman

X