Aiheuttaako nuuskan käyttö pysyviä vaurioita suussa?

Nuuskan käyttö voi jättää suuhun ja hampaisiin paljon pysyviä vaurioita, kertoo suuhyginiesti Noora Liesinen Oral Hammaslääkäreistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuuskan käyttö voi aiheuttaa terveysongelmia.

Nuuskan käyttö voi jättää suuhun ja hampaisiin paljon pysyviä vaurioita, kertoo suuhyginiesti Noora Liesinen Oral Hammaslääkäreistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Nuuskan käyttö ei haittaa terveyttä, kuten tupakka

Tarua! On totta, että tupakointi tuhoaa terveyttä kokonaisvaltaisemmin kuin nuuskan käyttö.

Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää ja haittaa monien elimien toimintoja. Se myös lisää riskiä sairastua moniin eri syöpiin. Nuuskan haitat ovat paikallisempia kuin tupakan. Sen käytön vauriot näkyvät pääosin suussa.

Tupakkatuotteiden haitallisuutta ei ole kuitenkaan mielekästä vertailla, sillä ne kaikki ovat terveydelle haitallisia.

Lue myös: Käytätkö nuuskaa? Ei ehkä kannattaisi – näin järkyttäviä muutoksia nuuskan käyttö ja tupakointi aiheuttavat suun terveydelle

Nuuska aiheuttaa pysyviä vaurioita suussa

Totta.

Nuuskaa pidetään suussa usein samassa paikassa huulen alla. Ajan myötä se aiheuttaa limakalvon paksuuntumista eli norsunnahkaa. Nuuska myös ärsyttää suun limakalvoja ja ienrajoja.

Ärsytyksen takia ikenet usein vetäytyvät ja hampaiden juurten pinnat paljastuvat. Silloin hampaat ovat herkkiä reikiintymään, ja hampaisiin tulee helposti paikallista ientulehdusta.

Nuuskan aiheuttamat muutokset ovat yleensä pysyviä hampaissa ja ienrajoissa, ja niitä on vaikea korjata.

Lue myös: Järkyttävä kuva kertoo pysyvistä vaurioista, joita nuuska käyttäjälleen aiheuttaa – Nikotiinimäärä jopa 20-kertainen tupakkaan verrattuna

Nuuskakoira Onni erikoistunut nuuskan etsintään.

Onni on Tullin nuuskakoira. © Tulli

Nuuska pitää elimistön jatkuvassa rasitustilassa

Totta.

Nuuska sisältää huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeet. Se tarkoittaa, että nuuskan käyttäjän päivittäinen nikotiiniannos voi olla jopa viisinkertainen tupakoivaan verrattuna.

Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, ja se pitää elimistön jatkuvassa rasitustilassa. Se nostaa verenpainetta, altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä laskee fyysistä suorituskykyä.

Lue myös: Nuuskarallin kiihtyminen näkyy Tullin ennätysluvuissa – Vuodessa takavarikoidun nuuskan määrä jopa kolminkertaistui

X