Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

Iän myötä seksi vähenee, mutta sen ei tarvitse loppua vaihdevuosiin. Elintavoilla, paikallisella estrogeenilla ja tarvittaessa hormonihoidolla voi lievittää ja hoitaa vaihdevuosioireita. Oireet ja niiden kesto ovat hyvin yksilöllisiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaihdevuodet koskettavat kaikkia naisia, jotka elävät yli viisikymppisiksi.

Iän myötä seksi vähenee, mutta sen ei tarvitse loppua vaihdevuosiin. Elintavoilla, paikallisella estrogeenilla ja tarvittaessa hormonihoidolla voi lievittää ja hoitaa vaihdevuosioireita. Oireet ja niiden kesto ovat hyvin yksilöllisiä.
Teksti: Tiina Suomalainen

Naisten vaihdevuodet, menopaussi tulevat jokaiselle naiselle, kun munasarjojen toiminta heikkenee. Vaihdevuosiin liittyvää oireilua voi helpottaa eri tavoin.

Kysyimme vaihdevuosiin ja elämänlaatuun liittyen 10 kysymystä asiantuntijaltamme, gynekologi ja seksologi Leena Väisälältä.

1. Loppuuko elämä vaihdevuosiin?

Ei todellakaan. Vaihdevuodet tulevat keskimäärin 51-vuotiaana. Sen jälkeen suomalaisella naisella on vielä 30 tai jopa 40 vuotta elinaikaa jäljellä.

Vaihdevuodet koskettavat kaikkia naisia, jotka elävät yli viisikymppisiksi. Onkin outoa, miten vaihdevuodet edelleenkin koetaan häpeällisenä tai jonakin, jolle voi naureskella.

Vaihdevuosien negatiivinen leima liittynee siihen, että naisen arvo on nähty hedelmällisyyden kautta. Elämme kuitenkin modernissa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, jossa naisella on monenlaisia rooleja.

Vaihdevuodet ovat itse asiassa evoluution tuote. Menopaussi kehittyi tietyille lajeille siksi, että yli 45-vuotiaan naisen oli hyödyllisempää hoitaa lapsenlapsiaan kuin lisääntyä itse ja hoitaa omia lapsia.

2. Loppuuko seksi vaihdevuosiin?

Iän myötä seksi yleensä hieman vähenee. Yksi syy tähän on se, että pitkässä parisuhteessa voi olla vaikea ylläpitää halua. Sooloseksiä voi kuitenkin harrastaa niin kauan kuin henki pihisee.

Seksi voi olla vaihdevuosissa jopa parempaa kuin koskaan. Jotkut naiset vapautuvat vasta iäkkäämpänä ja uskaltavat etsiä erilaisia tapoja nauttia seksistä. On paljon muitakin tapoja nauttia seksistä kuin heteroseksi parisuhteessa.

Myös vanhemmalla naisella on oikeus seksuaalisen nautintoon. Tämä on myös itsetuntokysymys: jos hyväksyy vanhenevan kehonsa, on helpompi nauttia seksistä ja seksuaalisuudesta.

Toisaalta, jos on tyytyväinen elämään ilman seksiä, sekin on ihan okei.

3. Miksi seksi voi tuntua ikävältä vaihdevuosissa?

Yleisin syy on limakalvojen kuivuus. Estrogeenin vähentyessä kehossa limakalvot ohenevat ja kuivuvat, mikä voi aiheuttaa kipuja penetraatioseksissä. Kivun pelossa tulee helposti myös jännittäneeksi lantionpohjan lihaksia, mikä voi lisätä kipuja niin, ettei yhdyntä välttämättä onnistu lainkaan.

Jotkut pärjäävät liukastevoiteella, mutta useimmat tarvitsevat paikallisestrogeenia. Paikallisestrogeenia on tärkeä käyttää ihan jo terveyssyistä virtsavaivoja ehkäisemään, sillä myös virtsaputken ja -rakon limakalvot ohenevat vaihdevuosissa.

Paikallisestrogeenia on tärkeä käyttää ihan jo terveyssyistä virtsavaivoja ehkäisemään, sillä myös virtsaputken ja -rakon limakalvot ohenevat vaihdevuosissa.

Paikallisestrogeenia on saatavissa voiteina, puikkoina ja tabletteina. Jos käyttää tabletteja, niitä ei kannata työntää syvälle emättimeen, vaan puoleenväliin. Näin lääke hoitaa paremmin myös virtsaputkea ja estää virtsatietulehduksia.

4. Miten muuten vaihdevuodet voivat oireilla kuin kuumina aaltoina?

Estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita. Pääoireita ovat kuumat aallot, mielialaongelmat, kuten kiukkuisuus, ja huono uni. Lisäksi on liuta muita oireita kuten nivel- ja lihaskipuja, outoja kolotuksia eri puolilla kehoa, sydämen tykyttelyjä, kehon lämpötilan rajuja vaihteluja.

Moni kokee myös psyykkisiä ja kognitioon liittyviä oireita: on masentuneisuutta sekä muistamattomuutta ja keskittymisongelmia, kuin aivot olisivat sumussa.

Kaikkia oireita ei voi kuitenkaan panna vaihdevuosien piikkiin. Oireiden taustalla voivat olla myös monet elämäntilanteeseen liittyvät seikat tai jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai syöpä.

5. Kuinka kauan vaihdevuosioireet kestävät?

On naisia, jotka eivät saa oikeastaan minkäänlaisia vaihdevuosioireita. Myös oireiden kesto on hyvin yksilöllistä. Oireet kestävät kuitenkin pidempään kuin aiemmin on oletettu.

Keskimäärin vaihdevuosioireet kestävät 7,5 vuotta. Noin 20 prosentilla oireet kestävät yli 15 vuotta. Mutta voi myös olla, että oireet kestävät vain muutaman kuukauden.

6. Auttavatko elintapojen muutokset vaihdevuosioireisiin?

Kyllä. Jos on ylipainoa, jos syö epäsäännöllisesti tai epäterveellisesti, jos liikkuu vähän ja nukkuu huonosti, on nämä asiat hyvä laittaa kuntoon. Usein kuitenkin kuumat aallot ja hikoilu jäävät. Niihin auttaa vain hormonihoito.

Alkoholinkäyttöön kannattaa myös kiinnittää huomiota. Keski-iässä viinintissuttelu herkästi lisääntyy, mutta mitä enemmän on ikää, sitä vähemmän alkoholia ihminen kestää. Tämä johtuu siitä, että nesteen määrä kehossa vähenee, ja ihminen rasvoittuu. Toki toleranssin laskuun vaikuttavat myös erilaiset sairaudet ja lääkitykset, jotka lisääntyvät ikääntyessä.

7. Onko liikunta tosiaan niin tehokasta vaihdevuosi­oireisiin kuin väitetään?

Liikunta voi tosiaan olla tehokkaampaa kuin monet lääkkeet, kuten esimerkiksi särkylääkkeet tai diabeteslääkkeet.

Estrogeenin väheneminen heikentää luustoa ja lihaksia ja lisää nivelsärkyjä, painonnousua ja sepelvaltimotaudin riskiä. Kaikkia näitä voi ennaltaehkäistä säännöllisellä liikunnalla.

Liikunta auttaa myös parantamaan mielialaa ja unenlaatua. Liikunta ei suoraan auta kuumiin aaltoihin, mutta välillisesti se auttaa tukemalla kokonaisvaltaista terveyttä.

Voi myös olla niin, että liikuntaa harrastavat naiset ovat tottuneet siihen, että tulee kuuma ja hiki virtaa. Siksi he eivät koe kuumia aaltoja niin kiusallisina kuin liikuntaa harrastamattomat naiset.

8. Auttaako hormonihoito yläpitämään sydän- ja verisuoniterveyttä?

Kyllä, jos hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa eli viimeistään 5–10 vuoden kuluttua vaihdevuosioireiden alkamisesta. Tällöin hormonihoito auttaa ehkäisemään plakkien syntymistä verisuonten pintoihin ja suojaa sydäntä.

Jos hoito taas aloitetaan useita vuosia vaihdevuosioireiden alkamisen jälkeen, on plakkejan mahdollisesti jo ehtinyt kerääntyä verisuoniin. Tablettimuotoinen estrogeeni lisää hieman laskimoveritulpan riskiä.

Hormonihoitoa ei kuitenkaan määrätä vain suojaamaan sydäntä ja verisuonia. Lääkitys aloitetaan, jos vaihdevuosioireet haittaavat jokapäiväistä elämää. Jos oireiden lisäksi on osteoporoosin riskitekijöitä, lääkitys on hyvä aloittaa.

9. Eikö hormonihoito aiheutakaan rintasyöpää?

Hormonihoidolla on edelleen huono kaiku. Se johtuu 2000-luvun alkupuolella tehdystä amerikkalaisesta tutkimuksesta. Myöhemmin tutkimuksen toteutuksessa havaittiin puutteita.

Sekä estrogeenihoito että estrogeenikeltarauhashormonihoito lisäävät jonkin verran rintasyöpään sairastumisen riskiä, jos käyttää hormonihoitoa yli viisi vuotta.

Vaihdevuosien hormonihoito auttaa yläpitämään sydän- ja verisuoniterveyttä, jos hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Rintasyöpäkuolleisuus ei kuitenkaan hormonihoitoa käyttävillä kasva. Koska hormonihoitoa käyttävät naiset ovat tiuhemmassa seurannassa, kasvaimet löytyvät aiemmin ja ovat helpommin hoidettavissa.

10. Auttavatko luontaistuotteet vaihdevuosioireisiin?

Moni kokee saavansa apua rohdosvalmisteista. Niiden teho on yleensä heikompi kuin lääkkeiden, eikä niiden turvallisuudesta ole tehty laajoja tutkimuksia.

On tärkeä muistaa mainita lääkärille, jos käyttää rohdosvalmisteita. Niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Lähteenä käytetty myös elokuussa ilmestynyttä kirjaa Virtaa vaihdevuosiin, jonka ovat kirjoittaneet Leena Väisälä ja toimittaja Leeni Peltonen.

Lue myös: Miehen vaihdevuodet oireilevat monin tavoin: Väsyttää, kiukuttaa, aamuerektiot vähenevät – Auttaako testosteronihoito?

X