Kylmä vesi vei Tuulan vaihdevuosioireet: ”Avantouinti on halpa mielialalääke”

Vaihdevuodet voivat valvottaa, eikä väsyneenä jaksa. Tuula sai virtaa asiasta, jota hän ei ennen halunnut ajatellakaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maanantaista tuli Tuula Tikkasen viikon paras päivä. Maanantaisin Tuula pulahtaa avantoon.

Vaihdevuodet voivat valvottaa, eikä väsyneenä jaksa. Tuula sai virtaa asiasta, jota hän ei ennen halunnut ajatellakaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Avantouinti ja vaihdevuodet? Ei ikinä kylmään! Tuula Tikkanen ei aiemmin kastanut varpaitaan järviveteen edes kesällä. Mutta kun vaihdevuodet valvottivat, vilukissa lähti hakemaan apua kylmääkin kylmemmästä.

Vaikka vaihdevuosioireet helpottivat, talviuinnista tuli tapa. Vaihdevuodet tekivät Tuulasta talviuimarin.

”Olin kuin kävelevä kiuas”

”Jotkut naiset kärsivät vaihdevuosissa ohimenevistä kuumista aalloista, hikipuuskista. Minä en kylpenyt hiessä, vaan kuumuus pysyi sisälläni. Olin kuin kävelevä kiuas tai kytevä tulivuori. Itse puhuin oireesta helvetin tulena.

Kun kuumuus herätti minut yöllä, riisuin vaatteet, avasin parvekkeen oven ja jäähdyttelin verhojen varjossa. Kumppani veti peittoa korviin, mutta minä kökötin parinkymmenen asteen pakkasessa. Olo helpottui minuuteissa, mutta loppuyön valvoin.

Koska unet jäivät vähiin, olin jatkuvasti väsynyt. Jälkeenpäin ihmettelen, miten ylipäänsä selvisin töihin. Jaksoin sinnitellä kolme kuukautta, kunnes lähdin lääkäriin.”

Kylminkään suihku ei riittänyt

”Olin 49-vuotias ja kuukautiseni olivat jääneet pois muutama vuosi aiemmin. Siitä huolimatta en osannut odottaa vaihdevuosioireita. Ja polte sisälläni oli vaihdevuosioire, vaikkakaan ei ehkä se perinteisin. Vaihdevuosien alkaminen varmistettiin verikokeella.

Lääkäri kirjoitti minulle estrogeenigeelireseptin. Iholle siveltävä geeli helpotti poltetta, mutta se ei vienyt sitä kokonaan. Kylmä vei, mutta kylmässä suihkussa viruminen on epämiellyttävää. Eikä kylminkään suihku riitä, kun sisällä on tulisia hiiliä.

Kerrostaloasukkaana en kehdannut mennä pyöriskelemään pihalle lumihankeen. Olin niin epätoivoinen, että päätin kokeilla avantouintia. Kammoksuin kylmää, mutta se tuntui kuumuuteen verrattuna pienemmältä pahalta. Onneksi ystävä lupautui mukaan.

Mikään mahti ei ollut aiemmin saanut minua luonnonvesiin edes kesäaikana, mutta nyt kylmä kylpy tuntui ainoastaan ihanalta. Vesi vain sihisi, kun plumpsautin kuuman kehoni jäiden sekaan.

Kylmä kulki varpaista kaulaan sekunnin sadasosassa ja huuhtoi mennessään poltteen. Kun nousin vedestä, minulla oli virkeä ja puhdas olo. Päätin, että tätä pitää saada lisää.”

Avantouinnista osa arkea

”Avantouinnista tulee mahtava olo, mutta valitettavasti se ei säily kovin pitkään. Otin tavakseni käydä avannossa ystävättären kanssa joka maanantai: astuin veteen, uin avannon poikki, nousin sen toiselta puolelta rappusia pitkin ylös ja kipaisin saunaan – ja taas takaisin. Aikaa koko touhuun meni aina tunnin verran.

Hehkutin hyvää oloani ystävilleni, ja pian kahden naisen porukkamme laajeni kuuden kaveruksen kimpaksi. Osa meistä oli mukana vaihdevuosioireiden takia, mutta yksi haki ja sai kylmästä helpotusta avioeron aiheuttamaan matalaan mieleen.

Avantouinti on halpa mielialalääke. Moni aiemmin suurelta tuntunut murhe kutistuu. Kylmänpelon voittaminen tuntuu hyvältä.”

Kylmässä vedessä uiminen antaa energiaa

”Vaihdevuosioireet ovat jääneet, mutta avantouinti ei. Saan siitä mielettömästi energiaa.

Tavallisen työpäivän jälkeen voin olla aika naatti. Kun maanantaisin käyn töiden jälkeen avannossa, jaksan tehdä illalla ennen nukkumaanmenoa vielä vaikka mitä. Avantouinnin jälkeen nukun paremmin ja levollisemmin.

Talviuimarit ovat mukavaa porukkaa, joiden seurassa satunnaisetkin kävijät viihtyvät. Olen istunut lauteilla muun muassa hollantilaisten, kokemuksia matkoiltaan metsästäneiden kaksostyttöjen kanssa. Tytöt olivat surffailleet valtameriaalloilla ja uineet delfiinien kanssa. Mietin, missä he kertoisivat tarinaa suomalaisista naisista, jotka hoitavat vaihdevuosiaan uimalla jäiden seassa.”

Levin kylpylässä on sisäkylmäallas

Avantouinti pelottaa useita. Jos avantoon pulahtaminen tuntuu liian hyiseltä, Levin kylpylässä on sisäkylmäallas, jossa ei tarvitse pipoa. © LEVI

Lue  myös: Koukuttaako avantouinti? Näin talviuinti vaikuttaa ihoon

Lue myös: Miksi naiset palelevat herkemmin kuin miehet? Voiko kylmänarka tottua pakkasiin?

Kylmä supistaa verisuonia

1. Vaihdevuosissa estrogeenihormonin eritys vähenee, mikä aiheuttaa oireita, kuten hikoilupuuskia. Ne ovat todennäköisesti merkki aivojen lämmönsäätelykeskuksessa tapahtuvista muutoksista.

2. ”Avantouinti voi helpottaa oireita hetkeksi. Kylmässä vedessä verisuonet supistuvat, jolloin ruumiinlämpötila laskee”, synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistosta sanoo.

3. Makuuhuoneen tuulettaminen ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa hikisiä öitä. Hormonikorvaushoito on ainoa tapa saada pysyvämpää apua oireisiin.

X