Diagnoosina Crohnin tauti tai kiusana ärtyneen suolen oireet? Näin hoidat oikein erilaisia vatsavaivoja

Keliakian esiintyvyys on lähes kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Myös muut suolistosairaudet ovat yleistyneet huomattavasti. Älä kärsi oireista turhaan, hoida vatsavaivoja oikein.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keliakian esiintyvyys on lähes kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Myös muut suolistosairaudet ovat yleistyneet huomattavasti. Älä kärsi oireista turhaan, hoida vatsavaivoja oikein.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

1. Ruokavalio rauhoittaa keliakian

Elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoito.

Ruokavaliohoidon avulla voidaan paitsi rauhoittaa keliakian aiheuttamat oireet, myös välttää hoitamattoman keliakian aiheuttamat vakavat lisäsairaudet, kuten suolistokasvaimet ja osteoporoosi.

2. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus

Eli IBD-sairauksia hoidetaan taudin aktivoituessa useimmiten kortisonilla. Hoitona voidaan käyttää myös solunsalpaajia, joita käytetään vuosia kestävinä kuureina.

Vaikean taudin hoitoon saatetaan käyttää biologisia lääkkeitä tai niiden synteettisesti valmistettuja kopioita eli biosimilaareja, jotka vaikuttavat tulehdusta ylläpitäviin valkosoluihin tai tulehduksen välittäjäaineisiin.

Lääkkeitä käytetään yksin tai yhdistelminä riippuen taudin vaikeusasteesta ja sijainnista. Jos oireita ei saada kuriin lääkityksellä, saatetaan tarvita myös leikkaushoitoa.

IBD ei parane ruokavaliolla, eikä ruualla voi korvata lääkehoitoa. Gluteeniton ruokavalio helpottaa useimpien oireita, samoin palkokasvien poistaminen ruokavaliosta.

Potilailla on usein omakohtaisia kokemuksia siitä, että jotkut tietyt ruoka-aineet pahentavat suolisto-oireita. Yhtä kaikille sopivaa ruokavaliota ei kuitenkaan tunneta – joku saa apua maidottomasta ja toinen vegaaniruokavaliosta. Monet voivat palata normaaliruokavalioon taudin oireettomaksi ajaksi.

Erilaisia viljoja

© ISTOCKPHOTO

3. Suolistosyövän hoito

Hoitona käytetään leikkausta, sädehoitoa, solunsalpaajia sekä näiden yhdistelmiä. Hoito valitaan syövän laadusta ja levinneisyydestä riippuen.

4. Clostridium difficilen hoito

Vaatii pitkän lääkekuurin. Antibiootin rinnalla käytetään probioottista saccharomycis boulardii -hiivaa, jonka avulla pyritään korjaamaan suoliston bakteerikantaa suotuisammaksi. Vaikeissa tapauksissa käytetään myös ulosteensiirtoa, jossa terveen luovuttajan ulostetta siirretään difficilen valloittamaan suoleen.

5. Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Lievät IBS-oireet hoituvat suosituksista tutuilla ohjeilla: kuitupitoisia viljoja, kasviksia, hyviä rasvoja, riittävästi nestettä. Liikunta, lepo ja stressinhallinta auttavat.

Joskus kuituvalmisteiden käytöstä on hyötyä, joskus kuidut pahentavat oireita. Oma ruokavalio löytyy usein vasta kokeilemalla.

Vaikeisiin oireisiin saa apua laillistetulta ravitsemusterapeutilta, joka voi ohjata esimerkiksi IBS-oireita tehokkaasti lievittävän FODMAP-ruokavalion kokoamisessa.

Lähteet: keliakialiitto.fi,crohnjacolitis.fikaikkisyovasta.fiKalliomäki M, Käyhkö S, Mykkänen M, Isolauri E, Lähdesmäki T: Suoli-aivoakseli – mikrobiston ja hermoston monimuotoinen yhteys. Suom Lääkäril 2018;73:203–7.

Mokkala K: Intestinal permeability in pregnancy : dietary and microbial determinants and metabolic consequences. Väitöskirja. Turun yliopisto 2017.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 3/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X