Estääkö nenän huuhtelu heti oireiden alettua flunssaa pahenemasta?

Lääketieteellisessä mielessä räkä kannattaisi nielaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nenän huuhtelu ensioireiden ilmaannuttua saattaa jopa ehkäistä flunssaa.

Lääketieteellisessä mielessä räkä kannattaisi nielaista.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Nenän tukkoisuus aiheuttaa päänsärkyä.

TOTTA. Päänsärky voi puhjeta silloin, kun ilma tai veri ei kierrä nenässä. Myös virukset saattavat aiheuttaa päänsärkyä. Jos on taipumusta pääkipuun, se iskee helpommin flunssankin aikana. Jomotus ja paineentunne päässä saattavat johtua myös poskiontelontulehduksesta, joka alkaa, kun flunssaoireet ovat jatkuneet vähintään viikon. Muita oireita voivat olla lämmönnousu ja nenäeritteen muuttuminen pahanhajuiseksi. Oireita voi hoitaa särkylääkkeellä ja limakalvojen turvotusta vähentävällä nenäsuihkeella.

Niistämistekniikalla ei ole väliä.

TARUA. Niistämiseen saa enemmän painetta niistämällä vain yhdellä sieraimella kerrallaan. Tosin lääketieteellisessä mielessä eritteen nielaiseminen olisi viisainta, sillä juuri eritteet levittävät virusta. Kertakäyttönenäliinojen käyttö ja hävittäminen heti käytön jälkeen sekä hyvä käsihygienia ovat tärkeimpiä keinoja viruksen pysäyttämiseksi.

Nenäkannulla huuhtelu helpottaa nuhaa.

TOTTA. Sierainten huuhtelu sopivan vahvuisella suolavedellä on riskitön ja edullinen tapa hoitaa flunssaoireita. Huuhtelu saattaa jopa ehkäistä flunssaa, jos sen aloittaa flunssan ensioireiden, kuten väsymyksen tai limakalvojen kirvelyn, ilmaantuessa.

X