Näin palautat hävinneen hajuaistisi

Hajuharjoittelu voi auttaa flunssan myötä heikentynyttä hajuaistia elpymään, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Seija Vento kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hajuaisti toimii yhdessä makuaistin kanssa.

Hajuharjoittelu voi auttaa flunssan myötä heikentynyttä hajuaistia elpymään, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Seija Vento kertoo.
Teksti: Marika Saastamoinen

Supermaistaja on myös superhaistaja.

Totta. Pelkkä makuaisti kykenee erottamaan ainoastaan perusmaut: makean, suolaisen, karvaan, happaman ja umamin. Haistaminen ei tapahdu pelkästään nenän kautta vaan myös suun kautta, mikä auttaa makujen hienovaraisessa erottamisessa. Jos henkilöllä on tarkka hajuaisti, hän maistaa siten mautkin paremmin.

 

Kerran kadonnut hajuaisti ei palaa.

Tarua. Esimerkiksi lääkityksen tai allergisen limakalvoturvotuksen myötä hävinneet maku- ja hajuaisti palautuvat yleensä lääkekuurin loppuessa ja elimistön tilan normalisoituessa. Myös flunssan heikentämät aistit palaavat usein ennalleen tautia seuraavina viikkoina. Ellei näin käy, voidaan hajuhermon elpymistä tukea hajuharjoittelulla. Siinä potilas haistelee annettuja tuoksuja aamuin illoin, kunnes ne vaihdetaan uusiin kolmen kuukauden kuluttua. Ennuste on parempi, jos hajuaistin menettämisestä on kulunut alle vuosi. Kaikissa tapauksissa harjoittelusta ei kuitenkaan ole hyötyä, kuten silloin, kun hajuaisti on hävinnyt päävamman johdosta.

 

Oman hajuaistin voi testata kotona.

Totta. Sulkemalla vuorotellen yhden sieraimen ja nuuhkaisemalla toisella esimerkiksi kahvipaketin sisältöä voi testata, kuinka hyvin kummankin nenäontelon kautta haistaa. Vertailu on mahdollista, sillä kummassakin nenäontelossa on oma hajuepiteelinsä, jossa hajureseptorit sijaitsevat.

Lue lisää:

Näin hoidat tukkoista nenää.

Suklaa parantaa mielialaa.

Influenssan jälkitaudeilta voi suojautua.

Kotilääkäri: Tuoksuyliherkkyys ottaa päähän.

X