Voiko leski estää? Ex-vaimo ja vainajan lasten äiti eivät saa tulla hautajaisiin

Uusi puoliso ei salli edellisen vaimon saapuvan hautajaisiin. Lasten mielestä päätös on kohtuuton – mikä neuvoksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusi puoliso ei salli edellisen vaimon saapuvan hautajaisiin. Lasten mielestä päätös on kohtuuton – mikä neuvoksi?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Viisikymppinen Jarmo kuoli yllättäen kotonaan sydänkohtaukseen. Hänen asioitaan hoitaa nyt leski, joka on laatinut myös hautajaisten vieraslistan. Jarmon lapset ovat nyt kuitenkin äimistyneitä. Kutsuttujen listalta puuttuu nimittäin Jarmon edellinen puoliso, kahden Jarmon aikuisen lapsen äiti.

Leski ei ole koskaan tullut kunnolla toimeen lasten äidin kanssa. Sen lapset kyllä ymmärtävät, mutta voisihan nyt sentään hautajaisissa tehdä poikkeuksen ja sietää toisen läsnäoloa edes lyhyen aikaa. Jarmo oli kuitenkin naimisissa lastensa äidin kanssa yli 20 vuotta.

Lasten mielestä päätös rajata heidän äitinsä hautajaisten ulkopuolelle on siinäkin mielessä kohtuuton, että lapset eivät osaa surra kunnolla ilman äitinsä läsnäoloa. He haluaisivat muistella isäänsä nimenomaan äitinsä kanssa. Jakaa yhteisen hetken.

Hautajaisiin ei kaivata pienille lapsille tuntematonta ex-rouvaa

Leski ei halua silti muuttaa päätöstään. Leski haluaa painottaa hautajaisjärjestelyissä Jarmon viimeisimmän perheen läsnäoloa. Juhlaan ei kaivata pienille lapsille tuntematonta ex-rouvaa.

Jarmon ex-vaimo toivoo kuitenkin pääsevänsä Jarmon hautajaisiin, koska hän tuli viime vuodet hyvin toimeen Jarmon kanssa. He saivat Jarmon kanssa sovittua erosta aiheutuneen riitansa, ja ymmärsivät kuuluvansa lasten takia toistensa elämään edelleen. Ex-puoliso toivoisi saavansa mahdollisuuden osallistua perheen suruun, koska Jarmo oli hyvin merkityksellinen osa hänenkin elämäänsä koko heidän pitkän avioliiton ajan ja hyvä isä heidän yhteisille lapsilleen loppuun asti.

Miten tilanteeseen voisi tehdä kompromissin?

Hautajaisjärjestelyistä saattaa syntyä kiistaa entisen ja nykyisen perheen välillä.

© iStock

Sovittelu vie kohti sopua paremmin kuin jyrkkyys – asiantuntija muistuttaa

Jarmon yllättävän kuoleman vuoksi kaikkien tunteet kuohuvat. Voi olla vaikea tunnistaa, mikä tunne johtuu mistä tai kenestä. Jarmon hautajaisjärjestelyt tuovat näkyväksi perhesuhteet ja keskeneräiseksi jääneen uusperheen sopeutumisprosessin.

Leski voi kokea surun Jarmon poismenosta yksinoikeudekseen. Se on ymmärrettävää siitä näkökulmasta, että Jarmon ja ex-vaimon loppua kohden parantuneet välit, sekä pitkä yhteinen historia lapsineen, ovat voineet muodostaa uhan ja kilpailutilanteen lesken mieleen.

Välirikkotilanteessa ex-vaimoa ei olisi tarvinnut kutsua. Leski voi kokea, että hän on jo riittävästi jakanut miestään tämän naisen kanssa. Nyt päällimmäisenä on suru, jota hän ei ole valmis jakamaan.

Leski tarvitsisi sekä sulatteluaikaa että ulkopuolisen luotetun henkilön apua nähdäkseen tilanteen toistenkin kannalta. Toisaalta jos hän pysyy päätöksessään, Jarmon aikuiset lapset voivat järjestää myös oman muistotilaisuuden äitinsä kanssa hautajaistilaisuuden jälkeen. Näin he voivat yhdessä rauhassa kunnioittaa vainajaa keskenään.

Pohtia kannattaa, mistä itse voit joustaa, jotta asiat sujuvat paremmin?

Asiantuntijana Minna Oulasmaa, perheneuvonnan koordinaattori, Väestöliitto

X