Kasvissyöjästä jälleen kaikkiruokainen – Miten kasvisruokavaliosta kannattaa palata lihansyöntiin?

”Olen ennen syönyt lihaa, sitten olin kasvissyöjä ja nyt syön taas lihaa. Liha ei kuitenkaan enää sovi.” Mistä tämä johtuu? Näin vastaa ravitsemusterapeutti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos syö lihaa, maito- tai viljatuotteita pitkän tauon jälkeen, vatsa vaivaa. 

”Olen ennen syönyt lihaa, sitten olin kasvissyöjä ja nyt syön taas lihaa. Liha ei kuitenkaan enää sovi." Mistä tämä johtuu? Näin vastaa ravitsemusterapeutti.
Teksti: Virve Järvinen

Jos on ollut kasvissyöjä pitkään ja liha, maito- tai viljatuote on jätetty pois pitkäksi aikaa, vaikka useiksi vuosiksi, ilmenee usein alkuun vatsa- tai suolisto-oireita, kun kyseistä ruoka-ainetta syödään uudestaan. Yleensä oireet ovat lievempiä, jos elimistöä totutellaan uudestaan ruoka-aineeseen vähitellen ja pieninä annoksina.

Jos lihaa ei syödä pitkään ­aikaan, vähenee runsasproteiinisen lihan pilkkomiseen tarvittavien ruoansulatusentsyymien määrä. Myös suolisto­mikrobistossa on tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat osaltaan ruoansulatukseen.

Kasvissyöjä voi palata sekasyöjäksi – Näin autat elimistöä ruoansulatustyössä

Kasvissyöjän siirtyessä sekasyöjäksi punaisen lihan käyttö ­on hyvä pitää yhä kohtuudessa, eikä sitä tarvita päivittäin. Kasviproteiini, siipikarjan liha ja kala ovat terveydelle parempia vaihtoehtoja.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Hyvälaatuinen paistijauhe­liha, keitetty tai miedolla lämmöllä haudutettu siipikarjan liha tai kala ovat paremmin sulavia kuin paistettu koko- ja pihviliha.

Ruokien huolellinen pureskelu ja kohtuullinen annoskoko auttavat elimistöä ruoansula­tustyössä.

Proteiinia ja rasvaa pilkkovista ruoansulatusentsyymeistä voi olla apua alkuun, ennen kuin elimistö alkaa itse tehokkaammin pilkkoa ”unohduksissa” olevia ruoka-aineita.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Nyhtökaura, Härkis, Mifu…. Näin paljon lihan korvikkeena toimivissa kasviproteiinituotteissa on proteiinia

Lue myös: Sydäninfarkti ja veritulppa saivat Hjallis Harkimon innostumaan kasvispainotteisesta ruokavaliosta: ”Kun vielä söin lihaa, olin usein ruokailun jälkeen aivan puhki”

Harry "Hjallis" Harkimo

© Kari Pekonen/Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X