Uudet pukeutumisvinkit – Povekas Sirkka-Liisa löysi kevään kauneimmat mekot Vivan muuttujapäivänä

Entinen vaatekauppias Sirkka-Liisa Vänskä kokeili kevätmekkoja. Testasimme, miten uudet mallit istuvat muodokkaalla vartalolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sirkka-Liisa Vänskä tuli Vivan muuttumispäivään Espoosta.

Entinen vaatekauppias Sirkka-Liisa Vänskä kokeili kevätmekkoja. Testasimme, miten uudet mallit istuvat muodokkaalla vartalolla.
Teksti: Anneli Leppänen

Espoolainen Sirkka-Liisa Vänskä, 72, on eläkkeellä oleva entinen vaatekauppias ja etsinyt sopivia vaatteita muille. Nyt osat vaihtuvat. Hän pääsee näkemään, millaisia mekkoja kevät tuo tullessaan. Sirkka-Liisan vartalon muotoa voisi kuvailla timantiksi. Vartalo muistuttaa kärjellään seisovaa hiottua jalokiveä eli hän on povekas, keskivartalolla on ylimääräisiä senttejä ja alaosa on sutjakka.

Sirkka-Liisa ennen muuttujapäivää.

Sirkka-Liisa ennen muuttujapäivää.

Timantille ja omenavartalolle sopivat samat pukeutumisvinkit. Esimerkiksi vaate näyttää paremmalta, kun se ei ole tiukka rintojen ja keskivartalon kohdalta. Telttamaisen väljää asua kannattaa myös välttää, sillä se saa aikaan lihottavan vaikutelman.

”Pukeuduin aina ennen hameeseen ja puseroon, jolloin oli helppo valita sopivin ylä- ja alaosa. On minulla myös joitakin mekkoja, vaikka parhaiten viihdyn nykyisin kapeissa farkuissa ja väljässä neuleessa”, Sirkka-Liisa kertoo.

Imartelevin mekkomalli timantille myötäilee vartaloa linjakkaasti ja tekee pienen kavennuksen vyötärön kohdalla. Pystyleikkaukset ja -linjat hoikentavat, vaakalinjat taas levittävät.

Kuviona vaakaraita toimii, jos siinä on hyvä rytmitys ja leveys. Kapea, tiheä raidoitus näyttää yhtenäiseltä kuviopinnalta, etenkin jos sen värit ovat lähekkäisiä. Vinossa tai pystyssä kulkeva raidoitus on aina varma valinta.

Linjakkain helma timantilla on hieman viistottu tai suora. Laskeutuvat materiaalit lisäävät linjakkuutta. Runsas kellohelma ja jäykkä kangas sen sijaan lisäävät uhkeutta.

V-pääntiellä pitutta kaulalle

Rintavalle suositellaan avaraa, laakeaa tai v-muotoista pääntietä. Ne keventävät visuaalisesti rintojen kokoa ja pidentävät kaulaa. Jos decolteeta ei halua paljastaa, jakun pääntien ja kaulakorun v-muodolla pääsee samaan vaikutelmaan.

Sirkka-Liisalla kuvatuissa kevätmekoissa on väljyyttä, jonka saa kurottua solmittavalla vyöllä kasaan. Osa on suoralinjaisia. Sirkka-Liisan vaatekoko on 42–44. Mitoitus vaihtelee kuitenkin merkeittäin.

”Asukokonaisuudet olivat hienoja. Joissakin mekoissa tunsin oloni tyttömäiseksi. Eniten omaa tyyliä oli paitatunikassa, johon oli yhdistetty housut ja tennarit. Väri oli raikas, ja asussa oli mukavaa rentoutta.”

Sirkka-Liisa piti myös vaaleansinisestä takista ja lyhyestä mokkajakusta.

”Mutta käsilaukkuja en enää kaipaa. Niistä olen luopunut jo ajat sitten.”

Tällä hetkellä on vähän tilaisuuksia, joihin tarvitsee miettiä pukeutumista.

”Toki kauppaan mennessä aina katson, että vaatteet ovat asialliset. Mielestäni tuulipuku kuuluu metsäpolulle”, Sirkka-Liisa toteaa.

Laskeutuu kauniisti

Neulosmekossa on v-pääntie, jonka avonaisuutta voi peitellä rusetiksi solmittavilla nauhoilla. Mekossa on kuminauhavyötärö, joka tekee kavennuksen keskivartaloon. Takissa on kauniisti laskeutuva kangas.

Neulosmekossa on v-pääntie, jonka avonaisuutta voi peitellä rusetiksi solmittavilla nauhoilla. Mekossa on kuminauhavyötärö, joka tekee kavennuksen keskivartaloon. Takissa on kauniisti laskeutuva kangas. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Trenssi 299 €, Tommy Hilfiger. Mekko 50 €, Mark & Spencer. Laukku 30 €, Reserved. Tennarit 110 €, Wooden.

Sopivasti väljä

Polvipituisessa mekossa on sopivasti väljyyttä. Kankaan printti on maalauksellinen ja pehmeä eikä tule esille liian hallitsevana. Neulejakussa on pukeva kaulus ja vajaamittaiset hihat, jotka keventävät yleisilmettä.

Polvipituisessa mekossa on sopivasti väljyyttä. Kankaan printti on maalauksellinen ja pehmeä eikä tule esille liian hallitsevana. Neulejakussa on pukeva kaulus ja vajaamittaiset hihat, jotka keventävät yleisilmettä. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Neuletakki 149 €, mekko 169 €, molemmat Gerry Weber. Tennarit 60 €, Esprit.

Mukavan ilmava

A-linja ei ole se imartelevin malli rintavalle, mutta varmasti mukavin kesähelteellä. Kangas on kuvioitu tilkkumaiseksi ja se hämää silmää. Muotoihin ei kiinnitä helposti huomiota. Pitkä helma on raskas lyhyelle naiselle ilman korkeaa korkoa.

A-linja ei ole se imartelevin malli rintavalle, mutta varmasti mukavin kesähelteellä. Kangas on kuvioitu tilkkumaiseksi ja se hämää silmää. Muotoihin ei kiinnitä helposti huomiota. Pitkä helma on raskas lyhyelle naiselle ilman korkeaa korkoa. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Mekko 180 €, Eve in Paradise. Kaulakoru 10 €, Gemini. Sandaalit 110 €, Unisa. Hattu 199 €, KN Kati Niemi.

Paitamekko takkina

Paitamekko käy kesätakista. Sen alle voi pukea toisen asun. Ylhäältä auki jätetyt napit keventävät ja antavat tilaa rinnoille.

Paitamekko käy kesätakista. Sen alle voi pukea toisen asun. Ylhäältä auki jätetyt napit keventävät ja antavat tilaa rinnoille. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Paitamekko puuvillaa 60 €, Cut & Prêt. Neuletoppi 20 €, Holly & Whyte. Sandaalit 110 €, Unisa. Laukku 60 €, A+more. Huivi 20 €, Opus.

Kurvit esille

Vyötärömittainen jakku tekee vyötärön ja saa alaosan näyttämään pitkältä. Jakulla saa myös mekon rennon väljyyden koottua sopivaksi vyötäröltä.

Vyötärömittainen jakku tekee vyötärön ja saa alaosan näyttämään pitkältä. Jakulla saa myös mekon rennon väljyyden koottua sopivaksi vyötäröltä. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Vetoketjujakku mokkanahkaa 269 €, Peruna. Viskoosimekko 40 €, Lindex. Kaulakoru 10 €, Capri. Tennarit 130 €, Vamsko.

Takilla linjakkaaksi

Vuorittoman takin kevyesti räätälöity linja istuu timantilla. Mekon malli on niukka ja vartaloa myötäilevä ylhäältä.

Vuorittoman takin kevyesti räätälöity linja istuu timantilla. Mekon malli on niukka ja vartaloa myötäilevä ylhäältä. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Vuoriton villasekoitetakki 190 €, viskoosimekko 90 €, molemmat Esprit. Laukku 160 €, Unisa. Sandaalit 110 €, Unisa.

Hiukset: kampaaja Anna Olenius/ Piece of Hair 09 42412072.
Meikki: meikkitaiteilija Haije Sundqvist 050 350 5172.
Meikkikuva: Mekko 99 €, & Other Stories.
Tiedustelut: A+more, Cut & Pret, Ecco, Opus/Stockmann 09 1211, Capri, Gemini/info@m-shop.fi, Esprit, Gerry Weber, Mark & Spencer, Nanso, Peruna, Wooden/Sokos 010 7665100, Eve in Paradise/happystore.fi, Holly & Whyte/Lindex Helsinki 020 1422 491, Kn Kati Niemi 09 294 3003, & Other Stories 020 332 164, Reserved/ reserved.com, Tommy Hilfiger 09 77450700, Unisa/info@uniscandinavia.com, Vamsko/asiakaspalvelu@vamsko.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Värikkäitä vaatteita, ei enää mustaa – Hopeahiuksinen Mer-Inkeri sai stylistin vinkeillä potkua tyyliinsä Vivan muuttujapäivänä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X