Onko tipaton kuukausi turha, kun alkoholi maistuu muuten? Näin vastaa erikoislääkäri

Tipaton tammikuu toimii herättäjänä oman alkoholinkäytön tarkkailuun, ja onnistuessaan se kohottaa itsetuntoa ja sitä kautta elämänhallintaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kohtuullisenkin alkoholinkäytön tauottaminen vaikuttaa myönteisesti muutenkin kuin maksaan.

Tipaton tammikuu toimii herättäjänä oman alkoholinkäytön tarkkailuun, ja onnistuessaan se kohottaa itsetuntoa ja sitä kautta elämänhallintaa.
Teksti:
Virve Järvinen

Tipaton tammikuu on jo käsite, joka säätelee alkuvuodesta monen suomalaisen juomatapoja – parhaimmillaan kuukauden juomattomuutena myös muulloin. Onko tipaton kuitenkin turha, jos muuten alkoholi maistuu ja sitä käyttää lähes viikoittain?

Miten tipaton kuukausi vaikuttaa maksan kuntoon? Näin vastaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Tipaton kuukausi näkyy maksan toiminnassa

Maksan toiminta normalisoituu yleensä melko nopeasti, kun maksaa kuormittava tekijä poistuu. Näin tapahtuu esimerkiksi runsaan alkoholinkäytön tai maksaa kuormittavan lääkehoidon lopettamisen jälkeen. Maksassa mahdollisesti oleva tulehdus lievittyy, ja maksan rasvapitoisuus voi vähentyä.

Maksan kunto ei välttämättä palaudu lainkaan, tai se tapahtuu hitaasti kuukausissa, jos maksaan on kehittynyt kroonisen ärsytyksen seurauksena pitkälle edennyt maksasairaus eli maksan sidekudoksen määrä on lisääntynyt. Säännöllinen runsas alkoholin käyttö tai ylipaino ovat esimerkkejä tällaisesta ärsytyksestä.

Lievä maksakirroosi voi vielä korjaantua, mutta yleensä ärsyttävän tekijän lopettamisella pystytään vain hidastamaan kirroosin eteneminen.

Alkoholinkäytön lopettaminen kuukaudeksi normalisoi maksa-arvoja

Miehillä jo 14 ja naisilla 7 viikoittaista alkoholiannosta kohottaa maksa-arvoja.

Alkoholinkäytön lopettaminen kuukaudeksi normalisoi maksa-arvoja. Lievä maksa-arvojen nousu on merkkinä maksassa olevasta ärsytyksestä tai tulehduksesta, joka johtaa yleensä pitkälle edenneeseen maksavaurioon vasta vuosien kuluttua.

Jos viikoittainen alkoholinkäyttö on edellä olevaa runsaampaa, maksavaurio etenee nopeammin, ja riski maksasairauden lisäksi muihin alkoholin käytön terveysriskeihin, kuten tapaturmiin ja syöpään kasvaa.

Kohtuullisenkin alkoholinkäytön tauottaminen vaikuttaa myönteisesti muutenkin kuin maksaan. Alkoholi sisältää paljon energiaa, jonka vuoksi tauko helpottaa painonhallintaa.

Pienikin alkoholimäärä huonontaa unen laatua, joten tauko voi parantaa myös päiväaikaista vireyttä. Tipaton tammikuu toimii myös herättäjänä oman alkoholinkäytön tarkkailuun, ja onnistuessaan se kohottaa itsetuntoa ja sitä kautta elämänhallintaa.

Lähiympäristö voi myös olla tyytyväinen alkoholinkäytön tauottamiseen tai lopettamiseen. Tauosta on myös taloudellista hyötyä.

Kohtuukäyttäjän maksan pitkäaikaiseen terveyteen ei tipattomalla kuukaudella ole erityisen suurta merkitystä. Toisaalta alkoholista ei ole maksalle myöskään mitään hyötyä.

Lue myös: Tipaton jatkuu monella tammikuun jälkeenkin – terveystrendit näkyvät myös alkoholinkulutuksessa

Lue myös: Jopa 70 000 lapsen ainakin toisella vanhemmista on vakava päihdeongelma – ”On tärkeä tunnistaa liikakäyttö ja hakea apua”

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kysy Kotilääkäriltä!

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.

Lue myös: Pitääkö huolestua, jos lomalla tuli käytettyä lähes joka päivä alkoholia? Näin vastaa asiantuntija

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X