Jopa 70 000 lapsen ainakin toisella vanhemmista on vakava päihdeongelma – ”On tärkeä tunnistaa liikakäyttö ja hakea apua”

Lyhytaikainenkin alkoholinkäyttö näkyy nopeasti maksan toiminnassa. Jatkuva juominen aiheuttaa jopa pysyviä terveysongelmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronatilanne koettelee monia perheitä. EHYT ry:n Päihdepuhelimeen on tullut huolestuneita yhteydenottoja perheiden alkoholinkäytöstä.

Lyhytaikainenkin alkoholinkäyttö näkyy nopeasti maksan toiminnassa. Jatkuva juominen aiheuttaa jopa pysyviä terveysongelmia.
Teksti:
Elina Kirssi

Koronaepidemian aikana suomalaiset viettävät aiempaa enemmän aikaa kotona. Eristäytymisen aikana moni on saattanut tissutella aiempaa enemmän. Myös vappuna kuohuva on perinteisesti maistunut suomalaisille. Koronavappuna monelle voisi olla parasta turvautua pelkkään simaan.

THL:n mukaan noin 600 000 suomalaisella alkoholinkäyttö on jo haitallista, ja kohtuullisesti alkoholia nauttivien kulutus voi myös muuttua poikkeusoloissa haitalliseksi.

Myös alkoholista riippuvaisten toipuminen on haastavaa poikkeusolojen takia.

”Jokapäiväinen juominen altistaa maksan sairastumiselle sekä heikentää nopeasti yleiskuntoa, joka nyt pandemian aikana olisi tärkeä pitää hyvänä. On tärkeä tunnistaa oman tai läheisen liikakäyttö ja hakea apua ja tukea herkästi, jotta tilanne ei ryöstäydy käsistä”, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Vanhemman päihdeongelma on arkea jopa 70 000 lapsen elämässä

EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelimeen (0800 900 45) on tullut yhteydenottoja lisääntyneestä päihteidenkäytöstä kotona korona-aikana. Joissakin perheissä juominen on ollut ongelma jo ennen koronaepidemiaa, mutta osassa rajoitustoimenpiteet ovat lisänneet alkoholinkäyttöä.

Suomessa arviolta 70 000 lapsen ainakin toisella vanhemmista on vakava päihdeongelma.

EHYT ry muistuttaa, että alkoholi heikentää vastustuskykyä, mikä puolestaan voi lisätä riskiä sairastua keuhkokuumeeseen tai äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään. Humaltuneena päätöstenkyky heikentyy, mikä puolestaan voi altistaa koronavirustartunnoille, jos etäisyyksien pitäminen unohtuu.

Vappuna voi kippistellä myös alkoholittomilla kuohujuomilla. Korona-aikana vappua vietetään kotioloissa. © ISTOCK

Alkoholi näkyy maksassa nopeasti

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että alkoholinkäyttö näkyy maksassa nopeasti. Naisilla riskirajana pidetään seitsemää alkoholiannosta viikossa, miehillä maksavaurion riski on kohtalainen, kun viikossa kuluu neljätoista annosta. Yksi alkoholiannos vastaa 12 senttilitraa viiniä, 0,33 litraa olutta tai siideriä tai 4 senttilitraa väkeviä.

Varsinkin runsas juominen kerralla lisää riskejä, ja jatkuva käyttö aiheuttaa usein rasvamaksan.

10–35 prosenttia jatkuvasti alkoholia käyttävistä sairastuu maksan tulehdukseen eli alkoholihepatiittiin. 40 prosenttia sairastuneista kuolee puolen vuoden kuluessa. 600 suomalaista joutuu vuosittain sairaalahoitoon alkoholihepatiitin takia.

Alkoholinkäyttö voi johtaa myös maksakirroosiin.

”Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa. Jo yksi annos alkoholia päivittäin jatkuvasti käytettynä ylittää kohtalaisen riskin rajan. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa taustalla ei ole kumpaakaan riskitekijää”, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:n Vatsakeskuksesta.

Alkoholimaksavaurion syntyyn vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ruokavalio ja ylipaino sekä muut maksasairaudet. Varsinkin keskivartalolihavuus ja diabetes voivat lisätä riskejä 15-kertaisesti. Monissa alkoholijuomissa on runsaasti sokeria, joten alkoholi aiheuttaa myös paino-ongelmia.

Kun juomisen lopettaa, painonhallinta helpottuu ja unenlaatu paranee. Maksakirroosi ei parane täysin, mutta alkoholista luopuminen parantaa maksan toimintaa.

Lue myös: Roskapostilta vaikuttanut salaperäinen yhteydenotto vei Nina Sarellin odottamattomalle matkalle hylättyyn autiotaloon – ja omaan alkoholinhuuruiseen lapsuuteen

Lue lisää: Hanki hyvä vastustuskyky ja heikennä koronaviruksen mahdollisuuksia – Lue viisi tärkeää neuvoa!

X