Voidaanko alkoholin aiheuttama maksatulehdus hoitaa tehokkaammin tulevaisuudessa?

Tuoreen tutkimuksen positiivisten tulosten valossa alkoholin aiheuttama maksatulehdus voidaan tulevaisuudessa hoitaa paljon tehokkaammin ja maksasairauksista voisi selvitä hengissä nykyistä paremmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alkoholista johtuvat maksasairaudet ovat yleistyneet länsimaissa.

Tuoreen tutkimuksen positiivisten tulosten valossa alkoholin aiheuttama maksatulehdus voidaan tulevaisuudessa hoitaa paljon tehokkaammin ja maksasairauksista voisi selvitä hengissä nykyistä paremmin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Pieni osa alkoholin riskikäyttäjistä sairastuu alkoholikirroosiin, mutta lähes kaikki sairastuvat alkoholirasvamaksaan. Osaa heistä seuraa vielä alkoholihepatiitti eli maksatulehdus.

Seura kertoi oudosta lääketieteellisestä tapauksesta, jossa kiinalaismies tuli kännniin Coca-Colasta, ja syyksi paljastui sokereilla elävien Klebsiella-bakteerien tuottama alkoholi.

Havainto oli merkittävä, sillä tätä ennen bakteereita ei oltu yhdistetty näin suoraviivaisesti maksan ongelmiin. Kiinalaismies kärsi rasvamaksasta, mutta hänen sairautensa lieveni kun bakteerit tuhottiin antibiooteilla.

Jos alkoholihepatiittia seuraa maksatulehdus, sairaus on hengenvaarallinen.

Jos alkoholihepatiittia seuraa maksatulehdus, sairaus on hengenvaarallinen. © iStock

Alkoholin aiheuttama maksatulehdus on hengenvaarallinen

Nature-tiedesarjassa julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu samankaltaisia tuloksia – mutta  tällä kerralla alkoholin aiheuttamassa maksatulehduksessa, eli alkoholihepatiitissa.

Alkoholihepatiittiakin edeltää maksan rasvoittuminen, mutta maksatulehdukseksi edettyään sairaus on hengenvaarallinen ja kuolleisuus siihen on suurta.

Bakteerien tuottama myrkky vahingoittaa maksan soluja

Tutkijat havaitsivat, että suolistobakteeri Entercoccus faecalis pahentaa maksatulehdusta, ja bakteerien hävittäminen alkoholihepatiitin hiirimalleilla paransi ne maksatulehduksesta.

Kalifornian yliopiston San Diegon kampuksen tutkijat totesivat kokeissa, että E. facealis -bakteerin tuottama myrkky, sytolysiini, vahingoittaa maksan soluja, mikä pahentaa maksatulehdusta – ja on mahdollisesti tärkeä osatekijä sairauden syntymisessä.

Terveillä ihmisillä, joilla ei ole maksavauriota, bakteerin määrä suolistossa on tavallisesti vähäinen. Alkoholiin liittyvästä maksatulehduksesta kärsivillä bakteerien määrä sen sijaan on suuri, ja mitä enemmän bakteereja oli, sitä pahempi oli heidän maksatulehduksensa.

Tutkijoiden mukaan 80 prosentilla maksatulehduspotilaista oli korkeita tasoja E. faecalis  -bakteereja.

Faagiterapia puri odotettua paremmin

Seuraavaksi tutkijat ottivat potilaista ulostenäytteet ja eristivät näistä ulostebakteerejä. Potilaat oli jaettu kahteen ryhmään: sytolysiini-positiivisiin ja sytolysiinii-negatiivisiin.

Ulostebakteereita siirrettiin hiiriin, joille oli aiheutettu alkoholilla maksatulehdus. Nämä tulokset osoittivat, että sytolysiini-positiivisilta potilaita eristetyt ulostebakteerit pahensivat selvästi hiirien maksatulehdusta.

Tutkimuksen viimeisessä osassa maksatulehdusta sairastavilla hiirilllä testattiin faagiterapiaa, eli niihin ruiskutettiin nimenomaisesti E. faecalis -bakteereja tappavia viruksia.

Faagiterapia puri odotettuakin paremmin. Virukset hävittivät vahinkoa aiheuttavat bakteerit ja hiirten maksatulehdus alkoi parantua.

Uusi tehokas menetelmä alkoholohepatiitin hoitoon

Tutkijoiden mukaan faagiterapia on niin uutta ja harvinaista ihmisillä, ettei sitä voi samantien soveltaa ihmisiin alkoholihepatiitin hoidossa.

Jos terapia kliinisissä kokeissa kuitenkin osoittautuu turvalliseksi, on mahdollista, että alkoholin aiheuttamaa maksatulehdusta voidaan tulevaisuudessa hoitaa paljon tehokkaammin.

Lue myös: Läpimurto: Koulutyttö pelastui varmalta kuolemalta Englannissa – Faagiterapia valjastaa virukset tappamaan bakteereita

X