Maksakirroosi – Ylipainoisilla, iäkkäillä naisilla on korkein riski sairastua maksakirroosiin – Alkoholimaksasairaudet eivät ole vain suurkuluttajien ongelma

Maksakirroosi etenee salakavalasti, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta oireita. Siksi kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Petollinen maksakirroosi ei aiheuta yleensä alkuvaiheessa mitään oireita.

Maksakirroosi etenee salakavalasti, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta oireita. Siksi kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Oona Komonen

Maksakirroosi on vakavasairaus. Tautiin kuolee tällä hetkellä Suomessa neljä kertaa enemmän työikäisiä ihmisiä kuin 40 vuotta sitten.

Mistä maksakirroosi johtuu?

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino ja alkoholi. Jopa 85 prosenttia maksakirrooseista johtuu alkoholista, ja jo miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa. Niin kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Maksakirroosia aiheuttavat myös maksan virustulehdukset, kuten C-hepatiitti ja tietyt autoimmuunitaudit.

Ja hämmästyttävää kyllä, erityisen suuri riski sairastua on runsaasti alkoholia käyttävillä, vaihdevuodet ylittäneillä ylipainoisilla naisilla. Siis paljon suurempi, kuin samanikäisillä ylipainoisilla miehillä.

”Miesten alttius sairastua on pysyy läpi elämän aika lailla samana iästä riippumatta. Naisilla tässä näkyy kuitenkin selkeä porras: vaihdevuodet”, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Vaihdevuosien lähestyessä naisten estrogeenin tuotanto vähenee.

”Ilmeisesti hormonitoiminta suojelee naisia.”

Kuinka paljon alkoholia on liikaa?

Alkoholimaksasairaudet eivät ole vain suurkuluttajien ongelma. Riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Tosin ”turvallista käyttörajaa” ei voi koskaan sanoa, toteaa Eloranta. Joillekin jo pienempi määrä alkoholia säännöllisesti on haitallisempaa esimerkiksi ylipainosta, geneettisistä syistä tai heikosta ravitsemuksesta johtuen.

Joka tapauksessa on arvioitu, että raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa. Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa. Ja jos juominen ei lopu, 10–20 prosentilla rasvamaksa johtaa kirroosiin.

Alkoholin aiheuttama maksakirroosi on myös yleisin maksasyövän aiheuttaja.

Lue myös: Viinan polttamia maksoja hoitanut kirurgi ei huomannut vaimonsa alkoholismia: ”Tuntuu kuin olisin vaimoni myrkyttäjä”

Maksakirroosi on petollinen sairaus

Verrattuna muihin EU-maihin, maksakirroosi on Suomessa yleisempi kuolinsyy kuin muualla. Yksi syy on suuri alkoholin kulutus, toinen taas ylipainon yleistyminen.

Muita sairauden aiheuttajia ovat esimerkiksi maksan virustulehdukset ja jotkin autoimmuunitaudit.

Maksakirroosi etenee salakavalasti, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta oireita. Siksi kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä. Loppuvaiheessa sairauteen liittyy useita vaikeita oireita. Ne johtuvat siitä, että toimivaa maksakudosta on jäljellä liian vähän.

Miten estää maksakirroosi?

Tehokkain keino ehkäistä maksakirroosia on nauttia alkoholia vain kohtuudella tai ei lainkaan. Painonhallinta ja sitä tukeva liikunta vaikuttaa myös. Jo muutaman kilon laihduttaminen poistaa tehokkaasti rasvaa maksasta ja siten vähentää maksakirroosin riskiä.

Artikkelia on muokattu 22.10.2023 klo 17:46

Lue myös Anna.fi: Ylipaino, väsymys ja närästys saattavat johtua maksan ongelmista

X