Ylipainoisilla, iäkkäillä naisilla on korkein riski sairastua maksakirroosiin – Alkoholimaksasairaudet eivät ole vain suurkuluttajien ongelma

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Maksakirroosi etenee salakavalasti, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta oireita. Siksi kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä.

Yli 500 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain maksakirroosiin. Se on paljon. Lisäksi lukumäärä on kasvanut: nykyään kuolintapauksia on kolme kertaa enemmän kuin neljäkymmentä vuotta sitten.

Miksi?

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino ja alkoholi. Jopa 85 prosenttia maksakirrooseista johtuu alkoholista, ja jo miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa. Niin kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Ja hämmästyttävää kyllä, erityisen suuri riski sairastua on runsaasti alkoholia käyttävillä, vaihdevuodet ylittäneillä ylipainoisilla naisilla. Siis paljon suurempi, kuin samanikäisillä ylipainoisilla miehillä.

”Miesten alttius sairastua on pysyy läpi elämän aika lailla samana iästä riippumatta. Naisilla tässä näkyy kuitenkin selkeä porras: vaihdevuodet”, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Vaihdevuosien lähestyessä naisten estrogeenin tuotanto vähenee.

”Ilmeisesti hormonitoiminta suojelee naisia.”

Kuinka paljon alkoholia on liikaa?

Alkoholimaksasairaudet eivät ole vain suurkuluttajien ongelma. Riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Tosin ”turvallista käyttörajaa” ei voi koskaan sanoa, toteaa Eloranta. Joillekin jo pienempi määrä alkoholia säännöllisesti on haitallisempaa esimerkiksi ylipainosta, geneettisistä syistä tai heikosta ravitsemuksesta johtuen.

Joka tapauksessa on arvioitu, että raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa. Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa. Ja jos juominen ei lopu, 10–20 prosentilla rasvamaksa johtaa kirroosiin.

Maksakirroosi on petollinen sairaus

Verrattuna muihin EU-maihin, maksakirroosi on Suomessa yleisempi kuolinsyy kuin muualla. Yksi syy on suuri alkoholin kulutus, toinen taas ylipainon yleistyminen.

Muita sairauden aiheuttajia ovat esimerkiksi maksan virustulehdukset ja jotkin autoimmuunitaudit.

Maksakirroosi etenee salakavalasti, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta oireita. Siksi kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä. Loppuvaiheessa sairauteen liittyy useita vaikeita oireita. Ne johtuvat siitä, että toimivaa maksakudosta on jäljellä liian vähän.

Tehokkain keino ehkäistä maksakirroosia on nauttia alkoholia vain kohtuudella tai ei lainkaan. Painonhallinta vaikuttaa myös.

X