Simo Silmu pelastui alkoholismilta vaimonsa tuella: ”Ilman Päiviä en olisi elossa”, laulaja sanoo - Nyt keikkoja on sovittu jo kahdeksi vuodeksi

Laulaja Simo Silmu on ollut kohta kaksi vuotta juomatta. Keikkamatkoilla pullo on vaihtunut sukkapuikkoihin. Suurin kiitos muutoksesta kuuluu Päivi-vaimolle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivi ja Simo nauttivat keikkaelämästä. Mukana keikoilla kulkee myös pariskunnan silmäterä Reiska. ”Reiska on aina ensimmäisenä autossa, kun ollaan lähdössä keikkareissulle!”

Laulaja Simo Silmu on ollut kohta kaksi vuotta juomatta. Keikkamatkoilla pullo on vaihtunut sukkapuikkoihin. Suurin kiitos muutoksesta kuuluu Päivi-vaimolle.
Teksti: Sami Spåra

Keskellä metsää sijaitsevan tanssilavan parkkipaikka täyttyy Mäntyharjulla tiuhaan tahtiin, vaikka on arki-ilta.

Illan artisti, Yölintu-yhtyeen Simo Silmu on saapunut keikkapaikalle jo hyvissä ajoin vaimonsa Päivin ja perheen koiran Reiskan kanssa. Simo ja kiertuemanagerina työskentelevä Päivi ovat tehneet keikkareissut hankkimallaan asuntoautolla jo useamman vuoden.

”Ollaan oltu nyt reilu viikko tien päällä käymättä kertaakaan kotona Noormarkussa. Autossa on kaikki se, mitä keikkamatkoilla tarvitaan. Ei tarvitse myöskään miettiä, mihin hotelliin pääsee lemmikkien kanssa. Reiska saa kulkea keikoilla aina mukana”, Simo miettii rapsuttaessaan perheen silmäterää, neljävuotiasta sekarotuista Reiskaa.

Kaksi vuotta sitten avioituneella pariskunnalla on keikkamatkoilla selkeä työnjako: Simo ajaa keikkapaikasta toiseen ja Päivi toimii kartturina. Perille päästyään Päivi hoitaa kiertuemanagerin hommia ja Simo taas valmistautuu keikkaansa. Päivin vastuulla on yhtyeen fanituotemyynti, aikatauluista huolehtiminen ja se, että kaikki toimii.

”Kiertuemanageri kuulostaa liian hienolta, olen sellainen joka paikan höylä, huolehdin siitä, että kaikki ovat tyytyväisiä: keikkajärjestäjät, bändi ja yleisö”, Päivi pohtii.

”Meidän Justiina”, Simo katsoo rakastavasti vaimoansa ja saa Päivin purskahtamaan hersyvään nauruun.

Pariskunnasta välittyy rakkaus ja hyvä olo.

Minnesota-hoito nöyryytti

Aina Simon elämässä eivät ole puhaltaneet yhtä lempeät tuulet. Yli kaksikymmentä vuotta suomalaisten viihdyttäjänä työskennellyt Simo kamppaili pitkään alkoholiongelmansa kanssa.

”Kyllä siinä kymmenen vuotta meni aika sumussa.”

Suosio ja kova keikkatahti vaati veronsa. Alkoholia kului reippaasti ja keikkaperuutuksia tuli paljon.

”Juominen karkasi käsistä. Aloitin aamuni alkoholilla, join koko päivän ja ilta päättyi alkoholiin”, Simo muistelee nyt pahimpia vuosiaan.

Laulaja haki useampaan kertaan apua erilaisista vieroitus- ja muista hoidoista, mutta retkahti aina uudelleen. Terapiapainotteinen Minnesota-hoito, jossa ollaan suljetussa hoitolaitoksessa kuukausi kerrallaan ei saa laulajalta kiitosta.

”Hain tukea päihdeongelmaani esimerkiksi Lapualla sijaitsevasta hoitolaitoksesta. Ei siellä mitään hoitoa saanut, lähinnä nöyryytystä, joten lähdin sieltä pois kesken hoitojakson ja ratkesin ryyppäämään”, Simo sanoo nyt, oltuaan kohta kaksi vuotta juomatta.

”Olen aina ollut kova touhuamaan kaikenlaista mutta ryyppäämisen takia tekemisestä meni ilo. Vaikka muu kroppa halusi eroon alkoholista, niin pää ei ollut valmis siitä luopumaan.”

Simo Silmun Yölintu

Simo Silmun Yölintu-orkesteri on perustettu vuonna 1992. Jari Karjalainen

Lopulta apu löytyi läheltä. Simo kertoo, että Päivi on ollut suuressa roolissa hänen toipuessaan alkoholismista.

”Päivin kanssa voimme puhua kaikesta suoraan ja hänen avustuksellaan hakeuduin Porin A-klinikalle hoitoon ja siitä toipuminen alkoi. Ilman Päiviä en olisi elossa.”

”Annan myös erittäin suuren kiitoksen klinikan henkilökunnalle. Meillä on sinne aina avoimet ovet, jos tilanne niin vaatii.”

Simo Silmu toteaa, että vuosia kestänyt juominen jätti jälkensä.

”Harmittaa, että välini sukulaisiin ja ystäviin kärsivät noina aikoina, heihin tuli pidettyä ihan liian vähän yhteyttä. Tietysti kadun myös peruuntuneita keikkoja ja minuun pettyneitä faneja ja keikkajärjestäjiä.”

Keikkajärjestäjät ovat todennäköisesti jo antaneet Simolle anteeksi, sen verran tiukalta keikkakalenteri vaikuttaa.

”Keikkoja on myyty jo pariksi vuodeksi eteenpäin”, Päivi vahvistaa.

Myös illasta toiseen täyttyvät keikkalavat kertovat, että ainakin suurin osa faneista on unohtanut Simon vuosien takaiset töppäilyt.

”Kyllä edelleen on ihmisiä, jotka tulevat katsomaan olenko keikoilla selvin päin. Se on ihan ok, kunhan maksavat pääsylipun”, Simo veistelee.

Pullo vaihtui puikkoihin

Aikaisemmin keikkalavojen takahuoneessa Simo rentoutui nauttimalla olutta. Nykyään miehen saattaa yhä useammin löytää taukotilasta sukkapuikkojen ja limsapullon kanssa.

”Katsoin kerran kotona, kun Päivi kutoi villasukkaa ja päätin silloin, että minäkin opettelen tuon taidon.”

Nyt Simon tekemistä kaulahuiveista ja villasukista ovat päässeet nauttimaan ystävät ja sukulaiset.

”Äidilleni ja anopilleni olen neulonut kaulahuivit, Päivillä on minun tekemät villasukat, parhaillaan teen yllätyslahjaksi eräälle kollegalleni kaulahuivia ja samaan sävyyn sopivia villasukkia. Lahjoitan ne hänelle sitten yllätyksenä ja yllättävässä tilanteessa.”

Simo Silmu

Takahuoneglamouria. Tässä syntyy pinkki kaulahuivi yllätyksenä artistiystävälle. Jari Karjalainen

Neulominen on Simolle ennen kaikkea rentoutumiskeino.

”Olen aina ollut käsilläni tekijä. Tämä on mukavaa ajanvietettä ja yhteinen harrastus Päivin kanssa. Kotona katsomme Salkkareita ja molemmilla on työn alla jotain neulottavaa”, Simo paljastaa pariskunnan vapaa-ajanviettotavoista.

Sukkapuikot ja villalangat kulkevat lähes aina mukana. Viime talvena Kanarian lomalla Simo innostui neulomisesta niin paljon, että harmistui, kun lento kesti vain kuusi tuntia.

”Olin päässyt hyvään neulontafiilikseen ja kone rupesi jo laskeutumaan. Olisin halunnut jatkaa muutaman kierroksen, mutta meidän täytyi lähteä noutamaan matkalaukkua ja suuntaamaan kohti hotellia. Hotellille päästyämme menimme altaalle neulomaan. Kyllä siinä muut turistit pyörittelivät päätänsä, että no nyt!”

Bingoa ja lihapullia

Kanariasta on tullut pariskunnalle jokavuotinen lomailukohde. Suhteellisen lyhyt lentomatka, turvallisuus ja tuttuus ovat asioita, jotka saavat Simon ja Päivin palaamaan saarille vuodesta toiseen. Matka ensi talveksi on jo varattu.

”Emme kumpikaan ole ihmisiä, jotka hakisivat ylenmääräistä eksotiikkaa. Ei meistä saisi Aasiaan matkaavia reppureissaajia tekemälläkään”, Päivi miettii.

Kanarian saaret ja varsinkin Gran Canaria on tuttu ja turvallinen lomakohde pariskunnalle.

”Siellä me syödään lihapullia, nautitaan auringosta ja välillä saunotaan”, Simo kertoo.

”Ja käydään bingossa!”, Päivi huudahtaa.

Gran Canarialta pariskunta on myös löytänyt uusia ystäviä.

”Siellä tutustuu helposti ihmisiin ja ihmiset tulevat juttelemaan ehkä avoimemmin, kuin pimeässä Suomessa. Joka talvi siellä tapaa myös paljon artistikollegoita, joiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia”, Simo toteaa.

Simo Silmu ja Päivi-vaimo

Tukka hyvin – kaikki hyvin. Päivi on siviiliammatiltaan kampaaja. Hän huolehtii siitä, että Simolla on kuontalo kunnossa, kun laulaja nousee lavalle. Jari Karjalainen

Ei riidoissa nukkumaan

Päivi ja Simo tapasivat ensimmäisen kerran toisensa Päivin kotikaupungissa Oulussa jo vuonna 1999. Vuosien varrella he ystävystyivät ja viitisen vuotta sitten huomasivat olevansa rakastuneita toisiinsa.

”Oltiin tavattu vuosien varrella satunnaisesti keikoilla ja tekstiviestejä läheteltiin paljon toisillemme. Ei tätä kaikkein kauneimmaksi rakkaustarinaksi voi kyllä kutsua – olimmehan molemmat rakastuessamme tahoillamme parisuhteissa. Mutta sitten entiset parisuhteet saivat jäädä ja päätimme aloittaa yhteisen elämän Simon kanssa”, Päivi miettii viiden vuoden takaista, käänteentekevää hetkeä.

Pariskunta vaikuttaa tyytyväiseltä nykytilanteeseensa. Yhteinen työ ja yhteiset harrastukset täyttävät nyt pariskunnan kalenterin. Molemmat osaavat myös antaa toisilleen omaa aikaa.

”Vaikka olemme yhdessä lähes 24 tuntia vuorokaudessa, osaamme myös olla erillämme. Kun Simo kotona ollessaan siirtyy autotalliin nikkaroimaan, niin hän ei kuule eikä näe mitään muuta silloin. Itse voin keskittyä samaan aikaan omiin juttuihini.”

Kahden aikuisen parisuhde tuntuu olevan vakaalla pohjalla. Suurimmilta riidoiltakin on vältytty. Pariskunnalla on yksi kirjoittamaton sääntö: Ne pienetkin riidat sovitaan aina ennen nukkumaanmenoa.

”Arvostan Simossa turvallisuutta. Myös se, että pystymme puhumaan asioista suoraan pitää parisuhteemme vakaana. Osaamme myöskin antaa anteeksi”, Päivi miettii.

Simo nyökkäilee vieressä.

”Päivi on hirvittävän rakastettava, hauska ja aikaansaava ihminen. Hän on myös meidän perheessä se, joka hoitaa arjen pyörityksen ja paperiasiat. Minä puolestani hoidan siivoamisen”, Simo hymyilee.

Vakka on löytänyt kantensa.

X