Janne Kataja harrastaa historian ja uskontojen tutkimusta: ”Usko ei korvaa tietoa, mutta tieto kehittyessään voi korvata uskon”

Näyttelijä-juontaja Janne Kataja, 39, uskoo jonkinlaiseen korkeampaan voimaan. ”Jos usko luo ihmiselle turvaa, niin miksi sitten ei uskoisi?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janne Kataja.

Näyttelijä-juontaja Janne Kataja, 39, uskoo jonkinlaiseen korkeampaan voimaan. "Jos usko luo ihmiselle turvaa, niin miksi sitten ei uskoisi?"
Teksti: Linda Martikainen

Jatkat Isonavan roolissa tulevassa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa. Millaisia uhrauksia olet roolin eteen tehnyt?

Yhtenä päivänä meni yksitoista berliininmunkkia ja kolmetoista suklaapatukkaa. Pystyn syömään aika paljon kuvauksissa, siihen touhuun on muodostunut aika hyvä sietokyky.

Pakko tosin myöntää, että sen kuvauspäivän jälkeen olo oli ähky, eikä syömistä tarvinnut muutamaan päivään miettiä. Rooliin kuului myös, että sain ajaa parran ja viikset pois.

Nopolan sisarusten tekstit ovat hauskoja ja niissä on monenlaisia tasoja.

Avasit viime vuonna lelukaupan Riihimäelle. Mikä oli oman lapsuutesi rakkain lelu?

Ehkä sellainen iso junaveturi. Siihen kun tiputti pienellä pipetillä ruokaöljyä, se öljy lämpeni ja veturista tuprutti ilmaan höyryä. Taisin olla silloin 7–9 -vuotias, mutta en muista, keneltä veturin sain.

Oma lelukauppa on ollut lapsuudesta asti yksi haaveistani. Kun sopiva tila tuli vastaan, oli oikea hetki toteuttaa idea. Lelukaupan on tarkoitus tarjota kaikille kaikkea. Kaupassa myydään myös ensimmäisen lehmäni, nyt jo edesmenneen Ophelian, kuvalla varusteltuja tavaroita.

Täytät ensi vuonna 40 vuotta. Joko suunnittelet bileitä?

Tässä on ollut niin paljon kaikenlaista hässäkkää, etten ole ehtinyt vielä ajattelemaan tulevaa uutta vuosikymmentä. Juhlia en ole vielä suunnitellut, mutta jos sellaiset pidetään niin aion kyllä järjestää ihan kunnon kekkerit. Ikä ei vielä paina hartioita tai kolota luissa. Ainoa muutos, jonka olen huomannut, on sivuilta harmaantuneet hiukset! Värjään ne piiloon, jos töissä vaaditaan, muuten annan olla.

Harrastat historian ja uskontojen tutkimista. Mihin uskot itse?

Se on laaja-alainen kysymys. Usko ei korvaa tietoa, mutta tieto kehittyessään voi korvata uskon. Uskon kyllä, että on olemassa joku korkeampi voima. En kuitenkaan ole minkään kirkkokunnan tai uskonnollisen järjestön jäsen. Usko ei vaadi mielestäni järjestäytymistä.

Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut näistä asioista. Kautta historian ihmisillä on ollut tarve uskoa johonkin. Jos usko luo ihmiselle turvaa, niin miksi sitten ei uskoisi?

Mihin luulet hurahtavasi seuraavaksi?

Hurahtelen aika paljon erilaisiin asioihin, mutta jotain kaunista sen täytyy olla. Tärkeintä elämässä on pohtia elämän tarkoitusta. Yksi suurempia merkityksiä täällä oloon on olla hyvä toisille ihmisille.

X