Syyhy on hoidettavissa ivermektiinitableteilla tai rikkivaseliinilla tehokkaasti

Syyhyn epäily syntyy yleensä kutinan perusteella. Syyhypunkki on niin pieni, ettei sitä on vaikea erottaa paljain silmin. ”Syyhyä voidaan hoitaa tehokkaasti ja edullisesti”, kertoo ihotautilääkäri, LT, Janne Räsänen Taysin ihotautien klinikalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun iholta etsitään naaraspunkin käytäviä, ne löytyvät usein rannepoimuista, sormien väleistä sekä lapsilla myös kämmenistä ja jalkapohjista.

Syyhyn epäily syntyy yleensä kutinan perusteella. Syyhypunkki on niin pieni, ettei sitä on vaikea erottaa paljain silmin. "Syyhyä voidaan hoitaa tehokkaasti ja edullisesti", kertoo ihotautilääkäri, LT, Janne Räsänen Taysin ihotautien klinikalta.
Teksti:
Hanna Vilo

Syyhy oireilee kutisevana ihottumana, ja kutinaa piinaa erityisesti öisin. Syyhy on hoidettavissa tehokkaasti. Näin ihotautilääkäri vastaa syyhyn hoitoa ja syyhyn lääkehoitoa koskeviin väitteisiimme.

Suomesta ei enää saa tehokasta lääkehoitoa syyhyyn

Tarua. On totta, että viime aikoina on huomattu, että pitkään syyhyn hoidossa käytetty permetriinivoide ei enää toimi samalla tavalla kuin aikaisemmin syyhypunkin kehittämän resistenssin vuoksi.

Syyhyyn sairastuneiden ja syyhylle altistuneiden kannalta se on ollut helppo lääke, sillä sitä saa apteekeista ilman reseptiä. Syyhyä voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti ivermektiinitableteilla tai rikkivaseliinilla. Niiden hoitoteho oikein käytettynä on 80–90 prosenttia.

Lue myös: Syyhy kutisee ihottumana erityisesti iltaisin – Tunnista syyhyn oireet atopiasta ja hoida tarttuvaa ihotautia oikein! Lue erikoislääkärin neuvot

Syyhy ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä tartuttaa jatkuvasti muihin. Tunnista syyhy oireet ja hoida syyhy oikein.
Syyhy on ihotauti, joka ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä voi tartuttaa muihin. © iStock

Ivermektiini ja rikkivaseliini vaativat lääkärin reseptin

Totta. Molempia lääkevalmisteita saa vain reseptillä. Ivermektiinitabletit ovat tehdasvalmisteisia, ja niitä myydään normaalisti apteekeissa. Rikkivaseliini sen sijaan vaatii lääkärin kirjoittaman ex tempore -reseptin eli listan voiteeseen tulevista ainesosista. Sen jälkeen voide valmistetaan apteekissa.

Aikaisemmin rikkivaseliinivoidetta sai Suomessa vain Yliopiston Apteekista, mutta maaliskuun lopusta lähtien monet eri apteekit ovat alkaneet valmistaa sitä ympäri maan.

Rikkivaseliini on tällä hetkellä edullisin syyhyn hoitokeino. Sadan gramman tuubi maksaa noin 15 euroa. Yleensä se riittää normaalikokoisen aikuisen hoitamiseen.

Muualla Euroopassa on paremmin tarjolla apua syyhyyn

Totta ja tarua. Bentsyylibentsoaatti on tehokas hoito syyhyyn. Sitä sisältäviä lääkevalmisteita voi ostaa ilman reseptiä muun muassa Viron, Ruotsin ja Saksan apteekeista.

Jostakin syystä mikään lääkeyritys ei ole toistaiseksi hakenut sille myyntilupaa Suomessa, minkä takia sitä ei ole meillä vielä saatavilla. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kuitenkin käynyt lääkeyritysten kanssa keskusteluja sen tuomisesta myös Suomen markkinoille. Käytännössä se voi kuitenkin viedä kuukausia. 

Tällä hetkellä Suomessa tarjolla olevat ivermektiinitabletit ja rikkivaseliinivoide hoitavat syyhyä kuitenkin yhtä hyvin.

Lista rikkivaseliinivoidetta valmistavista apteekeista löytyy Apteekkariliiton sivuilta.

Lue myös: Totta vai tarua: Voiko lemmikin syyhypunkki tarttua ihmiseen?

Syyhypunkki eli Sarcoptes scabiei
Syyhypunkki eli Sarcoptes scabiei © istock
X