Totta vai tarua: Voiko lemmikin syyhypunkki tarttua ihmiseen?

Vaikka syyhy tarttuu yleensä ihokontaktissa, voi sen saada muualtakin, muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yövieraan iholta syyhypunkki voi siirtyä sänkyyn.

Vaikka syyhy tarttuu yleensä ihokontaktissa, voi sen saada muualtakin, muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.
Teksti: Marja Aalto

Syyhypunkki kuolee, kun pakastaa vaatteet ja lakanat

Totta. Syyhypunkkia voi yrittää tappaa kylmällä, kuumalla ja hapettomalla ympäristöllä. Vaatteet ja lakanat pitää pakastaa −20 asteessa vuorokauden ajan tai ne voi pestä vähintään 60-­asteisessa vedessä. Periaatteessa niiden pitäisi tuhoutua myös yli 60-asteisessa saunassa. Syyhypunkit voi yrittää tappaa myös sulkemalla vaatteet tiiviiseen muovipussiin viikoksi.

Syyhy voi tarttua vaikka kyläpaikan sohvasta tai hotellin sängystä

Totta. Syyhypunkki tarttuu lähtökohtaisesti ihokontaktissa, mutta se voi tarttua myös sängystä ja miksei sohvastakin. Sängyssä ollaan vähemmissä vaatteissa ja pidempiä aikoja, joten se on todennäköisempi paikka saada syyhypunkki. Jos yövieraalla on syyhypunkki ihollaan, se voi siirtyä sänkyyn.

Syyhy voi tarttua koirasta tai kissasta

Tarua. Koiralla ja kissallakin on syyhypunkkeja, mutta ne ovat niille ominaisia omia loisia. Ne voivat toki tarttua ihmiseen ja aiheuttaa oireita lyhytaikaisesti, mutta eivät ota ihmistä isännäkseen.

Syyhy ei kuole yhdellä lääkekuurilla

Totta ja tarua. Syyhy voi hävitä jo yhdellä kuurilla, mutta suositus on, että käytetään heti kaksi kuuria viikon välein. Syyhypunkin häätö on iso operaatio, ja siksi se kannattaa tehdä heti ensi kerralla kunnolla, ettei siitä tule toistuvaa riesaa.

Hoitona voidaan käyttää permetriinivoidetta iholle tai tablettihoitoa tai molempia.

Jos syyhypunkki on resistenttiä kantaa, se ei tainnu helposti.

Lue myös: Katso kuvat! Luteiden puremat ovat yllättävän yleisiä – Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen

X