Vastenmielinen lutikka voi vaania hotellin sängyssä tai käytetyissä huonekaluissa – näin vältät ja torjut verenhimoisten luteiden leviämisen kotiisi

Lutikka on kiusallinen lomatuliainen, jonka torjunta voi tulla kalliiksi. Listasimme vinkit, miten vältät nämä verta imevät tuliaiset: näin estät luteita pääsemästä matkalaukkuusi ja pesiytymästä kotiisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikuinen lutikka on 5–8 millimetrin mittainen litteä ja ruskea hyönteinen, jonka nuoremmat kehitysasteet ovat kooltaan pienempiä ja vaaleampia.

Lutikka on kiusallinen lomatuliainen, jonka torjunta voi tulla kalliiksi. Listasimme vinkit, miten vältät nämä verta imevät tuliaiset: näin estät luteita pääsemästä matkalaukkuusi ja pesiytymästä kotiisi.
Teksti:
Katriina Lundelin

Lutikka eli seinälude, Cimex lectularius, on yleistynyt Suomessa paitsi matkailun myös käytettyjen huonekalujen kierrättämisen vuoksi. Suomessa on jo oma kanta lutikoita, mutta vaikka niiltä välttyisi kotimaassa, lutikkainvaasion vaara voi silti vaania esimerkiksi lomamatkalla erilaisissa majoituksissa.

Lutikat piiloutuvat päiväsaikaan sängyn rakenteisiin ja listojen alle, mistä ne pimeän tultua kiipeävät pahaa aavistamattoman nukkujan iholle.

Vaikka lutikka ei levitä tauteja, se on silti kiusallinen petikaveri. Lutikat imevät ihmisen verta, mistä jää iholle eriasteisesti kutiavia paukamia.

Lutikka voi salamatkustaa matkatavaroissa kotiisi, sillä matkalaukussa on niille suojaisia piilopaikkoja. Nappaa tästä vinkit, miten estät kutiavat yllätykset lomamatkalla.
Lutikka ei levitä tauteja, mutta on kiusallinen petikumppani.

Lutikan puremat ovat punaisia paukamia, jotka ovat usein ketjussa alueilla, jotka jäävät nukkuessa paljaiksi. © iStock

Lue myös: Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen 

1. Vie matkalaukku kylpyhuoneeseen tai laita matkalaukkutelineeseen – lutikka ei viihdy liukkailla pinnoilla

Kun saavut hotellihuoneeseesi tai muuhun majoituspaikkaan, älä laske laukkua lattialle sängyn viereen, vaan laita se kylpyhuoneeseen tai matkalaukkutelineeseen. Tarkista matkalaukkutelineen ympäristö lutikoiden varalta.

Näin lutikat eivät pääse piiloutumaan matkalaukkuun sillä aikaa, kun teet lutikkatarkastuksen.

2. Tee lutikkatarkastus: tutki sängyn pohja ja patja huolella

Lutikat piiloutuvat valoisaan aikaan sängyn pieniin koloihin. Tutki, löytyykö sängynpohjasta, ruuvinkoloista tai jalkojen juuresta mustia pisteitä.

Tutki myös petivaatteet, sohvan rakenteet ja lattialistat pedin läheltä. Luteet löytyvät yleensä muutaman metrin etäisyydeltä sängystä.

Mustat pisteet voivat olla lutikan veriulosteita, joita ne pulauttavat syötyään. Jos löydät merkkejä luteista, vaadi huoneen vaihtoa.

3. Älä säilytä matkalaukkua lattialla

Vaikka lutikat pysyttelevät pääasiassa pienellä alueella, ne voivat kulkea vaatteiden tai tavaroiden matkassa myös huoneesta toiseen. Lattian kautta ne pääsevät kiipeämään matkalaukkuun, johon niiden on helppo piiloutua. Pidä matkalaukku kiinni ja nosta se pois lattialta. Älä koskaan säilytä matkalaukkua sängyn alla tai sen lähellä.

4. Pakasta tai saunota vaatteet matkan jälkeen

Jos epäilet yöpyneesi majapaikassa, jossa on lutikoita, voit torjua lutikoita lämpökäsittelyllä.

Lutikat eivät siedä yli 60 asteen lämpötiloja. Pakkaa vaatteet ja matkalaukku jätesäkkiin jo ulkona ja vie kuumaan saunaan. Saunota vaatteita muutama tunti ja pese sen jälkeen vaatteet vielä 60 asteessa. Älä levittele lomalla käytettyjä vaatteita asunnossasi.

Lutikat eivät myöskään kestä pakkasta, vaan kaikki kehitysasteet kuolevat 18 miinusasteen lämpötilassa viikossa. Matkalaukun voi heittää arkkupakastimeen tai jättää ulos, jos ulkona on riittävästi pakkasta. Vaatteita voi sulloa pienempäänkin pakastimeen.

5. Jos et siltikään välty ikäviltä tuliaisilta, ota heti yhteyttä tuholaistorjuntaan

Lutikkaongelmaa ei kannata häpeillä, vaan toimeen pitää tarttua heti, kun havaitsee lutikoiden käyneen taloksi. Jos torjuntatoimiin käydään välittömästi, lutikat on helpompi hävittää.

Ota yhteyttä isännöitsijään, joka huolehtii paikalle taloyhtiön käyttämän tuholaistorjuntayrityksen. Jos asut omakotitalossa, luotettavat ammattilaiset löydät Tukesin tuholaistorjunnan yritysrekisteristä. Tuholaistorjuntayrityksillä on myös suuria lämpötelttoja, joissa lämpökäsitellään suuria huonekaluja, kuten sänkyjä.

Tuholaistorjuntaan kannattaa ottaa yhteyttä heti myös silloin, jos tietää varmuudella yöpyneensä paikassa, jossa on lutikoita. Saat hyvät ohjeet jo ennen Suomeen saapumista ja apua lutikoiden hävitykseen.

Nosta laukku pois lattialta, etteivät lutikat kiipeä sisään.

Matkalaukkuja ei kannata säilyttää sängyn vierellä. Kylpyhuoneen liukkailla kaakeleilla lutikat eivät viihdy. © iStock

Lue myös: Koira on oiva apu luteiden torjunnassa – Ludekoira löytää kodin ötökät ja tunnistaa lutikoiden erittämän feromonin

X