Mitä tehdä irtaimistolle homeongelman jälkeen: pitääkö kirjat polttaa ja ostaa uudet vaatteet sekä huonekalut? Sisäilma-asiantuntija vastaa

Homeongelmaisesta rakennuksesta pois muuttaessa voi herätä kysymys, täytyykö kaikki rakkaat ja arvokkaat tavarat heittää pois. Onnistuneen puhdistuksen jälkeen onneksi ei.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos homekasvusto on jo näkyvästi tarttunut huonekalujen pintaan, on niistä parasta luopua kokonaan.

Homeongelmaisesta rakennuksesta pois muuttaessa voi herätä kysymys, täytyykö kaikki rakkaat ja arvokkaat tavarat heittää pois. Onnistuneen puhdistuksen jälkeen onneksi ei.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Mitä tehdä kodin irtaimistolle homeongelman jälkeen? Hyvä uutinen on se, ettei homekasvusto leviä irtaimiston mukana, kunhan uudet tilat ovat kuivat ja niin sanotusti terveet.

Et siis onnistu siirtämään homeongelmaa kiinteistöstä toiseen, vaikka kuljettaisit vanhat valokuva-albumit ja kirjakokoelmat mukanasi.

”Kyllä se vaatii aina kosteutta kasvaakseen. Jos on terve kuiva rakennus, ei home lähde siellä lisääntymään”, sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen kertoo.

Sen sijaan omat oireet voivat jatkua mukana kuljetetun pölyn ja hajun takia olipa kyse sitten kodista tai työpaikasta. Muun muassa krooninen yskä, jatkuvat nuha tai painontunne rinnassa saattavat kieliä sisäilmaongelmista.

Ei siis kannata syyttää ensimmäiseksi uutta kiinteistöä oireiden aiheuttamisesta, vaan katse on syytä kääntää mukana tuotuun irtaimistoon.

Näin puhdistat kalusteet, tekstiilit ja muut tärkeät tavarat homepölystä homeongelman jälkeen

Sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen Hengitysliitosta ohjeistaa, miten hometalon pölyt saa karistettua kannoiltaan, jotta uudessa kodissa asuminen olisi turvallista ja mukavaa.

”Irtaimisto tulisi aina puhdistaa ennen kuin siirrytään uusiin tiloihin, jos on homevaurioitunut rakennus, mistä muutetaan”, Säkkinen muistuttaa.

Näin puhdistaminen käytännössä onnistuu.

1. Imuroi irtaimisto huolellisesti

Imurissa tulee olla HEPA-suodatin, joka poistaa tehokkaasti pölyä, siitepölyä ja bakteereita ja ennen kaikkea haitallisen homepölyn.

2. Pyyhi kovat pinnat nihkeällä rätillä

Imuroimisen jälkeen muun muassa kirjojen ja mappien kannet sekä huonekalujen pinnat on syytä pyyhkiä vielä nihkeällä liinalla tavallisia pesuaineita käyttäen.

”Käytetään sellaisia puhdistusaineita, mitä pinnat kestävät, ei mitään erityisiä, vaan ihan normaaleja yleispuhdistusaineita.”

3. Pese tekstiilit kuumassa vedessä

Suurin osa mikrobeista tuhoutuu 60 asteen pesussa, joten lakanat, verhot, vaatteet ja muut tekstiilit olisi syytä pestä mahdollisimman kuumassa vedessä.

4. Tuuleta ja tamppaa

Homeen hajua voi yrittää karistaa perinteisesti tuulettamalla ja tamppaamalla.

”Haasteellisimpia ovat varmasti pehmeät huonekalut, kuten sohvat ja nojatuolit, joissa on pehmeitä ja huokoisia päällysteitä, koska niistä voi olla imuroimisella ja tamppaamisella vaikea saada homepölyä ja hajua pois.”

Silloin kannattaa harkita, olisiko tavarasta helpompi luopua kokonaan.

5. Luovu turhasta ja selvästi vaurioituneista tavaroista

Riippuen homevaurion laajuudesta ja vakavuudesta voi homekasvustoa ja näkyviä homepilkkuja ilmaantua myös irtaimistoon. Kaikki sellaiset tavarat Säkkinen suosittelee hävittämään kokonaan.

Myöskään turhaa tavaraa ja vuosien aikana kertynyttä roinaa ei kannata kuljettaa mukanaan varsinkaan, jos ne ovat vaikeasti puhdistettavia.

”Samoin, jos tavarassa on hyvin voimakas homeen haju.”

6. Varastoi vaikeasti puhdistettavat tavarat erilleen asuintiloista

Aina pintojen imuroiminen ja pyyhkiminen ei tuota tulosta, mutta kirjat ja asiakirjat joutuu arkistoimaan.

”Valitettavasti kirjoille ei ole oikein muuta puhdistuskeinoa. Paineilmalla voidaan puhdistaa joitakin pieniä tavaroita, mutta aika hankalaa se on.”

Jos homeen maakellarimainen tunkkainen haju on tarttunut myös kirjojen sivuihin ja tärkeisiin asiakirjoihin, kannattaa ne säilyttää omassa tilassaan, missä ihmiset eivät oleskele tai työskentele jatkuvasti. Varastotilan tulisi kuitenkin olla mieluiten lämmin ja tuuletettu.

Allergiaherkän ei siis välttämättä kannata kasata vanhoja pölyisiä kirjoja ainakaan yöpöydälleen pinoittain.

”Mapeissa ja kirjoissa kansien puhdistaminen on se tärkein. Yleensä niihin välilehtiin ei sitä pölyä hirveästi pääse, koska kirja on suljettu.”

7. Vie tavarat erissä uuteen asuntoon tai työtilaan

Jos mahdollista, puhdistetut tavarat kannattaa viedä uusiin tiloihin osissa ja pikkuhiljaa. Tämä auttaa havaitsemaan, mihin huonekaluihin tai tavaroihin homepölyä ja hajua on mahdollisesti vielä jäänyt.

”Ettei siis tarvitsisi kaikkea heittää oireiden takia pois. Se voikin olla jokin yksittäinen huonekalu, jota vain ei ole saanut puhdistettua riittävän hyvin.”

8. Älä kierrätä tavaroitasi, jos niiden puhdistaminen ei ole mahdollista – varo myös kirpparilöytöjä

Homepölyä voi valitettavasti kantaa mukanaan myös tietämättään kirpputorilta tai roskalavoilta löydetyistä aarteista.

Homeen lisäksi mukana voi kulkeutua eläinpölyä tai tuholaisia.

”Jos on herkkä ja allerginen niin, varmasti kannattaa varauksella suhtautua.”

Älä siis myöskään missään nimessä vie tavaroitasi kirpputorille tai kierrätykseen, jos joudut luopumaan niistä homeoireiden vuoksi.

”Ei niitä saisi kierrätykseen laittaa, vaan ne toimitetaan jäteasemalle eikä siten siirretä ongelmaa eteenpäin”, Kirsi Säkkinen varoittaa.

hometalo

Mitä tehdä kodille homeongelman jälkeen? Kosteusvaurioiden takia rakenteisiin kasvava home on yksi monista sisäilmaoireiden aiheuttajista. © istockphoto

Sisäilma on monien tekijöiden summa

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sisäilmaongelma ei tarkoita aina homeongelmaa.

Jos ilma tuntuu raskaalta ja tunkkaiselta, ensimmäisenä kannattaa tarkistaa ilmanvaihdon toiminta ja tehokkuus.

Lue myös: Nenä tukossa kotona? Homeongelman sijaan syynä voi olla puhdistusta kaipaava ilmanvaihto

X