Lääkärin neuvot: Toimi näin, kun epäilet, että sisäilmaongelmat vaikuttavat terveyteesi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sisäilmaongelmat vaikuttavat ihmisiin erilailla. Yksi saattaa kärsiä voimakkaista oireista, kun taas toinen on täysin oireeton samassa tilassa. © COLOURBOX
Krooninen yskä, jatkuvat nuha tai painontunne rinnassa saattavat kieliä sisäilmaongelmista.

Huono sisäilma ärsyttää keuhkoja

Totta. Huonosta rakentamisesta ja puutteellisesta ilmastoinnista johtuvat sisäilmaongelmat aiheuttavat nenä- ja keuhko-oireita kuten yskää, nuhaa, keuhkojen kipua ja painon tunnetta rinnassa. Huonolaatuista sisäilmaa voi alkaa epäillä oireiden aiheuttajaksi silloin, kun oireita esiintyy vain joko työpaikalla tai kotona. Jos kyse on työpaikasta, ensimmäinen askel asian selvittämiseksi on työterveyshuollon tekemä oirekartoitus ja työntekijöiden haastatteleminen sisäilmaongelmaepäilyn pohjalta.

Lääkkeet auttavat sisäilmaoireisiin

Tarua. Tuuletus ja ilmanpuhdistin voivat vähentää oireita, mutta jos rakennus on tehty väärin ja sen ilmasta havaitaan sisäilmatutkimuksessa haitallisia mikrobeja ja yhdisteitä, on ympäristön saneeraaminen ainoa terveyttä edistävä toimi.

Aina kyse ei kuitenkaan ole rakennusmateriaalien aiheuttamista haitoista. Joskus ongelmat johtuvat ammattitaidottomasti asennetusta koneellisesta ilmastoinnista, jolloin tulo- ja poistoilma eivät ole tasapainossa keskenään. Toisinaan taas käy ilmi, että ilmastointikanavien puhdistus on laiminlyöty, tai ne on kokonaan tukittu.

Kaikki eivät saa oireita heti

Totta. Yksilölliset erot ovat suuria. Yksi saattaa kärsiä voimakkaistakin oireista, kun taas toinen on täysin oireeton samassa tilassa. Varmaa kuitenkin on, että silloin, kun rakennuksen sisäilman kanssa on vakavia ongelmia, kaikki oireilevat ennen pitkää.

Lue myös:

Kuinka tärkeä on sisäilman laatu?

Homeongelma: Asukas sairastuu, asiantuntija vaurastuu – ovatko ilmanlaadun mittaukset turhaa rahastusta?

X