Totta vai tarua: Riittääkö pelkkä kaurapuuro aamupalaksi?

Kaura auttaa pitämään kolesteroliarvot kurissa, vinkkaa molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg Turun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaurapuuro on mainio beetaglukaanin lähde.

Kaura auttaa pitämään kolesteroliarvot kurissa, vinkkaa molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg Turun yliopistosta.
Teksti: Hanna Vilo

Onko kaurapuuro hyvä aamupala? Molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg Turun yliopistosta vastaa totta vai tarua -väittämiin.

Säännöllinen kaurapuuron syönti laskee kolesterolia

Totta.

Kauran liukoinen kuitu, beetaglukaani, sitoo suolessa itseensä kolesterolia ja maksan kolesterolista valmistamia sappihappoja. Ne poistuvat elimistöstä ulosteen mukana.

Beetaglukaania täytyy kuitenkin saada vähintään kolme grammaa vuorokaudessa, jotta kolesteroli laskee. Sen saa isosta lautasellisesta puuroa, jossa on runsaasti kauranleseitä. Kolesterolia laskevaa beetaglukaania saa tietysti myös muista kauratuotteista, kuten kauraleivästä.

Lue myös: Valtaosa suomalaisista saa liian vähän kuitua: Näin lisäät kuidunsaantia ruokavalioosi

Kaurapuuro on mainio beetaglukaanin lähde.

Kaurapuuro on mainio beetaglukaanin lähde. © Kristiina Kurronen / om-arkisto

Kaurapuuro ei yksinään riitä aamupalaksi

Tarua.

Kaurapuuro riittää aamupalaksi, jos ihminen itse kokee tulevansa siitä tarpeeksi kylläiseksi. Ravitsemustieteessä ei kiinnitetä huomiota yksittäisiin aterioihin, vaan ruokavalioon kokonaisuutena. Jos aamulla ei tee mieli syödä muuta kuin puuroa ilman lisukkeita, on syytä huolehtia, että päivän muut ateriat ovat monipuolisempia.

Ravitsemuksellisesti tasapainoisen aamupalan saa esimerkiksi keittämällä kaurapuuron maitoon ja syömällä sen lisäksi marjoja ja hedelmiä.

Kaura on hyväksi aivoille

Totta.

Aivot tarvitsevat polttoaineekseen glukoosia, ja sitä saadaan kaikesta ruuasta, jossa on imeytyviä hiilihydraatteja. Kauran sisältämä tärkkelys pilkkoutuu ruuansulatuskanavassa glukoosiksi ja imeytyy verenkiertoon. Lisäksi kauran sisältämät liukoiset kuidut auttavat tasaamaan glukoosia verenkiertoon pidemmällä aikavälillä.

Aivojen kannalta tasainen verensokeri on hyvä asia. Se tuntuu muun muassa hyvänä vireystilana.

Lue myös: Suomalaiselle luomukauralle on kysyntää maailmalla – Nyt suosio kasvaa kauneustuotteiden raaka-aineena

Lue myös: Kaurapuuron tähteet hyötykäyttöön – ota talteen 5 ohjetta

X