Totta vai tarua – Saako verenpainelääkkeitä syömällä tuuheat hiukset?

”Olen kuullut, että verenpainelääke lisäisi hiusten kasvua – onkohan perusterveen vaarallista käyttää sitä tässä tarkoituksessa”, pohtii lukija – mitä vastaa erikoislääkäri?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Olen kuullut, että verenpainelääke lisäisi hiusten kasvua – onkohan perusterveen vaarallista käyttää sitä tässä tarkoituksessa", pohtii lukija – mitä vastaa erikoislääkäri?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Yleisesti ottaen verenpainelääkkeet eivät lisää hiusten kasvua. Sen sijaan alun perin vaikean kohonneen verenpaineen hoitoon tarkoitetulla minoksidiini-lääkkeellä on karvojen kasvua lisäävä ominaisuus. Minoksidiilitabletteja käytetään hyvin harvoin vaikean, muuhun hoitoon reagoimattoman verenpaineen alentamiseen. Tablettihoitoa ei käytetä lisäämään hiuskasvua.

Minoksiidi-lääke lisää kasvua

Minoksidiilista on olemassa paikallisesti hiuspohjaan annosteltava liuos, jota käytetään nimenomaan lisäämään hiusten kasvua. Myös liuosmuotoisesta lääkkeestä imeytyy vähän vaikuttavaa ainetta elimistöön, mutta terveelle siitä koituvat vaikutukset eivät yleensä ole merkittäviä.

Haittavaikutukset ovat mahdollisia, jos liuosta käytetään laajalla alueella tai ihoalue on vaurioitunut esimerkiksi ihottuman vuoksi. Tavallisimmat haitat ovat päänsärky, ihoreaktiot hoidetulla alueella, lievät turvotukset ja joskus sydämen tykytys ja verenpaineen lasku.

Liuosta laittaessa on hyvä huomioida, että karvojen kasvu kiihtyy kaikilla alueilla, joihin liuosta annostellaan.

Vaikutus jatkuu vain käytön ajan

Estettä käyttöön ei yleensä ole, jos on perusterve. Lääkkeen vaikutus jatkuu käytön ajan. Koska kyseessä on pysyvä tai ainakin pitkäaikainen hoito, suosittelen lääkärin arvioita, sykkeen ja verenpaineen mittausta ja hiuspohjan tutkimista ennen lääkkeen käyttämistä.

Asiantuntijana Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 5/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X