Influenssa kuusinkertaistaa sydäninfarktin riskin – Apulaisylilääkäri: ”Influenssarokotteen ottaminen on tärkeää”

Influenssan jälkitautina voi saada keuhkokuumeen, mutta lisäksi tauti aiheuttaa monia muitakin vakavia riskejä, joista moni ei tiedä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Influenssa kasvattaa sydäninfarktin riskiä ja monia muitakin vakavien sairauksien riskejä etenkin ikääntyneillä.

Influenssan jälkitautina voi saada keuhkokuumeen, mutta lisäksi tauti aiheuttaa monia muitakin vakavia riskejä, joista moni ei tiedä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Influenssa kuusinkertaistaa sydäninfarktin riskin viikon sisällä tartunnasta, ja suurin riski on iäkkäillä. Se lisää myös aivohalvauksen ja sydämen vajaatoiminnan pahenemisen riskiä”, kertoo HUSin Epidemiologisen yksikön johtaja, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Influenssan jälkitautina voi aiemmin tervekin ihminen saada iästä riippumatta bakteerikeuhkokuumeen, joka voi johtaa pitkittyneeseen sairaala- tai laitoshoitoon, jopa menehtymiseen.

Eeva Ruotsalainen näkee työssään teho-osastolle joutuneita iäkkäitä influenssapotilaita joka vuosi. Kaksi kolmasosaa heistä ei ole ottanut influenssarokotetta, vaikka se tarjotaan ikäihmisille maksutta.

Influenssarokote uusittava joka syksy

Influenssavirukset muuntuvat vuosittain, ja siksi rokote tulee ottaa joka syksy.

”Joka vuosi tehdään niin hyvä täsmärokote kuin pystytään. Rokotteen ottaminen on tärkeää. Se ei ole täydellinen suoja, mutta se on tärkein keino ehkäistä influenssaa”, Eeva Ruotsalainen toteaa.

Tänä vuonna rokote kannattaa ottaa siksikin, että korona ja influenssa leviävät samaan aikaan. Koronaan ei ole rokotetta, joten etenkin tässä tilanteessa influenssarokotteen merkitys kasvaa.

Ilmaisen influenssarokotteen saavat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten terveet yli 65-vuotiaat, pikkulapset, perussairaat ja raskaana olevat.

”Kannattaa muistaa, että myös heidän lähipiiriinsä kuuluvat saavat rokotteen ilmaiseksi. Kuntien ja sairaaloiden joukkorokotukset toteutetaan pääsääntöisesti marraskuussa”, Ruotsalainen sanoo ja jatkaa:

”Meillä kaikilla on lähipiirissämme riskiryhmäläisiä, esimerkiksi vanhemmat tai isovanhemmat, tai  perheenjäseniä, joilla on perussairauksia. Lähipiirin rokotteen ottaminen on erittäin tärkeää, koska sillä suojataan riskiryhmään kuuluvaa, oli hän sitten siinä ikänsä, sairautensa tai lääkityksensä puolesta.”

Kun sitten ikääntynytkin ottaa rokotteen, niin saadaan Ruotsalaisen sanoin tuplasuoja.

Perussairaudet lisäävät kuolleisuutta

Kuoleman riski on iäkkäällä sydänsairaalla influenssapotilaalla viisinkertainen. Jos potilaalla on sydänsairauden lisäksi krooninen keuhkosairaus, kuoleman riski on Ruotsalaisen mukaan jopa 20-kertainen.

Influenssa lisää sydämen vajaatoiminnan vaaraa, vaikka tavallisimmat mekanismit sairauden syntyyn ovatkin korkea verenpaine ja sepelvaltimotauti. Korkea verenpaine ylirasittaa sydäntä, ja se paksuuntuu, laajenee ja pumppaustoiminta heikkenee.

Sepelvaltimotaudissa puolestaan sydämeen verta kuljettavat valtimot ahtautuvat, sydämen oma verensaanti huononee, eikä sydän siksi toimi normaalisti. Sydäninfarkti voi myös viedä osan sydänlihaksesta kuolioon, mistä voi seurata vajaatoimintaa.

Influenssarokotteen ottaminen lisää tutkitusti elinvuosia sydämen vajaatoimintapotilailla.

Juttua on muokattu 2.9.2020 klo 12:54: otsikossa ylilääkäri on korvattu sanalla apulaisylilääkäri.

Lue myös: Aikuinen: Tästä syystä et saa influenssarokotetta nenäsumutteena – vaikka se antaa paremman suojan

Lue myös: Tällainen on koronaviruksen varjoon jäänyt kausi-influenssa – Rokotteen ottaminen kannattaa yhä (juttu käsittelee edelliskauden influenssaa)

X