Jäätynyt olkapää saa hiusten pesemisen tuntumaan vaativan tason akrobatialta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
olkapääkipu
Jäätynyt olkapää vaivaa useimmiten 40−50-vuotiaita. © Colourbox
Diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta lisäävät vaivan todennäköisyyttä.

1. Mikä on jäätynyt olkapää?

Jäätyneeksi olkapääksi sanotaan vaivaa, jossa olkaniveltä ympäröivä kapseli tulehtuu. Tulehduksen myötä nivelkapseliin alkaa vähitellen tulla kudosmuutoksia. Se kuroutuu ja kutistuu, ja siihen kertyy kiinnikkeitä ja sidekudosta. Joustava ja ohut nivelkapseli muuttuu paksuksi, jäykäksi ja kiristäväksi, ja tämän seurauksena olkapään normaalit liikeradat alkavat lyhentyä.

2. Mistä se johtuu?

Klassiseen jäätyneeseen olkaniveleen ei tiedetä varsinaista syytä. Tietyt sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta, tosin nostavat vaivan todennäköisyyttä.

Muita syitä saattavat olla tapaturmiin liittyvät rajut venähdykset tai kolhut. Jos jäätynyt olkapää syntyy jonkin tällaisen tapaturman seurauksena, sitä sanotaan posttraumaattiseksi jäätyneeksi olkapääksi.

Vaiva voi ilmaantua myös silloin, kun yläraajassa on ollut pitkään kestävä liikevajaus. Tällainen tilanne saattaa tulla eteen esimerkiksi murtuman tai leikkauksen jälkeen, samoin halvauksen jälkiseurauksena.

Jäätynyt olkapää vaivaa useimmiten 40−50-vuotiaita. Jostakin syystä vaiva on yleisempi naisilla: tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia sitä potevista on naisia.

3. Miten se etenee?

Jäätyneen olkapään kehittyminen tapahtuu kolmessa vaiheessa, ja jokaiseen vaiheeseen kuuluu omat erityispiirteensä.

Niistä ensimmäinen on jäätyminen eli tulehdusvaihe: olkanivelkapseli alkaa tulehtua, ja sen seurauksena olkapää myös muuttuu erittäin araksi ja kipeäksi. Vähitellen tulehtuneeseen nivelkapseliin alkaa muodostua arpikudosta. Arpikudos tekee nivelkapselista pikkuhiljaa paksumman ja kireämmän, ja kapselin joustavuus vähenee. Näiden muutosten seurauksena jäätyneessä olkapäässä koittaa jäykkä vaihe, jossa kipu ei ole enää niin kovaa, mutta toisaalta nivel ei liiku kunnolla. Tästä tilanteesta päästään ajan myötä paranemisvaiheeseen, jossa nivelen liikeradat alkavat vähitellen palautua.

4. Mistä oireista sen tunnistaa?

Ilman tapaturmaa ilmaantuvan jäätyneen olkanivelen huomaa ensimmäiseksi siitä, että olkanivel alkaa tulla kipeäksi. Äkilliset liikkeet voivat aiheuttaa voimakkaita kipuvihlaisuja. Särkyä ei kuitenkaan ole ainoastaan olkapäätä liikuteltaessa, vaan se vaivaa myös levossa.

Yösärky on hyvin tyypillinen jäätyneen olkapään oire. Hyvän nukkumisasennon löytäminen ei tahdo millään onnistua olkapään vihoittelun vuoksi, ja yöuni häiriintyy.

Kun nivel sitten alkaa jäykistyä, särky yleensä hellittää ainakin jonkin verran. Jokapäiväinen elämä saattaa kuitenkin muodostua hyvin hankalaksi, koska olkavartta ei voi liikutella normaalisti. Hiusten peseminen, ruoanlaitto, vaatteiden pukeminen tai autolla ajaminen tuottavatkin yhtäkkiä vaikeuksia. Kättä ei ehkä voi lainkaan viedä pään tai selän taakse, koska se ei taivu riittävästi. Naisille arkista päänvaivaa aiheuttaa se, että rintaliivien hakasten avaaminen ei enää onnistu.

5. Miten vakava vaiva yleensä on?

Vaikka jäätynyt olkapää saattaa kuulostaa pikkuvialta, se voi olla hyvinkin invalidisoiva. Pitkiä sairaslomia tulee etenkin henkilöille, jotka joutuvat työssään käyttämään käsiään. Kun olkapään oireet alkavat pahentua, potilaat hakeutuvat useimmiten oma-aloitteisesti lääkäriin.

6. Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Lääkäri kyselee potilaan esitiedot olkanivelvaivaan liittyen. Tämän jälkeen tehdään erilaisia testiliikkeitä, joiden perusteella lääkäri saa tietoa olkanivelen tilasta ja liikkuvuudesta.

Itse määrään potilaalle useimmiten myös magneettitutkimuksen. Sen avulla voidaan poissulkea kiertäjäkalvosinrepeämät ja muut samantyyppisiä oireita aiheuttavat vaivat.

Tarkan diagnoosin pitää olla selvillä ennen kuin voi aloittaa ongelman hoitamisen.

7. Voiko jäätyneen olkapään hoitaa itse?

Kyllä voi, ja useimmiten vaiva meneekin ohi itsestään. Useimmissa tapauksissa jäätyneen olkapään paraneminen kestää noin puolitoista vuotta, mutta pahimmillaan vaiva voi oireilla vuosiakin.

Jos jäätynyttä olkapäätä hoidetaan kotioloissa, on tärkeää, että kipeää olkapäätä ei lakata liikuttamasta oireiden pelossa. On tärkeää käyttää sairastunutta raajaa mahdollisimman normaalisti ja ylläpitää olkapään liikeratoja kiputilanteen mukaan.

Olkapää kaipaa liikuntaa. Esimerkiksi uinti on erittäin hyvää lääkettä jäätyneelle olkapäälle. Fysioterapiaakin käytetään paljon olkapään liikeratojen ylläpitämiseksi. Fysioterapeutilta saa turvalliset ohjeet olkapään verryttelyyn.

Silloin, kun olkanivel on kipeimmillään, kovin aktiivisesta jumppaamisesta ei kuitenkaan tahdo tulla mitään.

Itse suosittelen, että fysioterapia toteutetaan kivun sallimissa rajoissa. Jos tulehtunutta nivelkapselia treenaa väkisin kipua vastaan, tilanne vain pahenee.

Nyrkkisääntönä sanoisin, että jos kipu tekee jumppaamisesta hyvin epämiellyttävää, kannattaa pitää taukoa. Kun nivel on vähän rauhoittunut, jumppaa voidaan taas jatkaa.

8. Mitä muita hoitoja on tarjolla?

Aktiivisilla hoidoilla voidaan nopeuttaa toipumista. Potilaan kanssa tulisi aina käydä keskustelua siitä, miten hän haluaa niveltä hoidettavan.

Hoitoja ovat nivelensisäiset kortisonipistokset, niin sanottu anestesiamobilisaatio ja tähystyksessä tehtävä nivelkapselin vapautus.

Joskus jäätyneeseen olkapäähän saatetaan tarjota kylmä- tai sähköhoitoja. Ne saattavat helpottaa oireita hetkellisesti, mutta eivät poista niiden syytä.

9. Milloin tarvitaan leikkausta?

Joskus jäätyneen olkapään oireet pitkittyvät. Jos paranemista ei tapahdu pitkälläkään aikavälillä, moni päätyy etsimään ratkaisua leikkaushoidosta. Leikkauksen avulla jäätyneen olkapään paranemista voidaan nopeuttaa huomattavasti.

Leikkaukseen on aihetta, jos näyttää siltä, että olkapään liikkuvuus ei parane odottelusta ja hoidoista huolimatta ja kortisonipistoksetkaan eivät edistä paranemista tai vähennä oireita.

Leikkauksessa olkanivelkapselista poistetaan paksuuntunutta sidekudosta ja kiinnikkeitä, jolloin nivelkapseli vapautuu ja olkapään liikkuvuus saadaan normaaliksi.

10. Paraneeko jäätynyt olkapää kokonaan?

Useimmiten kyllä. On erittäin harvinaista, että vaiva ilmaantuisi uudelleen samaan olkaniveleen. 20−30 prosenttia potilasta kuitenkin saa vaivan jossakin vaiheessa myös toiseen olkaniveleen.

Asiantuntijana LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, olkakirurgi Juha Ranne, Sairaala Neo.

X