Koska kirkasvalolamppu kannattaa sytyttää?

Jaa artikkeli
Kirkasvalolampusta on eniten hyötyä aamuviiden ja -kymmenen välillä, mutta siitä on apua myös muihin aikoihin otettuna. ©TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA
Kirkasvalolamppu kannattaa napsauttaa päälle jo reilusti ennen kuin ensimmäiset kaamosoireet ilmaantuvat, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Kirkasvalolamppu olisi kannattanut sytyttää jo syyskuussa

Totta. Kirkasvalo on tehokas hoito kaamosmasennukseen ja sitä lievempiin kaamosoireisiin, jotka ilmaantuvat useimmiten lokakuussa. Oireita voi lieventää tai ehkäistä kokonaan, jos kirkasvalolamppuhoidon aloittaa jo 1–2 viikkoa ennen niiden arvioitua ilmaantumista. Kirkasvalohoitoa on siis hyvä ottaa jo vähän ennakkoon, minkä takia hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Kirkasvalohoito tepsii vain aamulla

Tarua. Kirkasvalohoito on tehokkainta aamuviiden ja -kymmenen välillä, mutta siitä on apua myös muihin aikoihin otettuna. Jos esimerkiksi aamulla tai työpäivän aikana ei pysty valohoitoa ottamaan, sen voi tehdä vielä työpäivän jälkeenkin. Silloin vaarana on kuitenkin yöunien lykkääntyminen, sillä valolla on virkistävä vaikutus. Tavallisesti puolen tunnin valohoito virkistää ainakin 2–3 tunniksi, jolloin nukahtaminen ei todennäköisesti onnistu.

Kirkasvalolamppu toimii myös kuureina

Totta. Kirkasvalohoitoa voi ottaa myös 1–2 viikon kuureina. Sen jälkeen voi pitää tauon ja aloittaa jälleen, kun oireita ilmaantuu uudelleen. Kuurin aikana valohoitoa täytyy ottaa vähintään viitenä päivänä viikossa, jotta se voi toimia.

Pimeään aikaan ajoitettu etelänreissu toimii myös hyvin valohoitokuurina. Jos loman aikana hakeutuu aamupäivällä aurinkoon nauttimaan valosta, piristävä vaikutus voi kestää jopa kolme viikkoa loman jälkeen.

Lue myös:

Tiesitkö tämän kaamosväsymyksestä?

Auttaako kirkasvalo kevätväsymykseen?

X