Lopettaako nivelrikko liikunnan?

Lepo ja liikkumattomuus ovat täysin vääriä hoitomuotoja nivelrikkoon, muistuttaa ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen Eiran sairaalasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lepo ja liikkumattomuus ovat täysin vääriä hoitomuotoja nivelrikkoon, muistuttaa ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen Eiran sairaalasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Susanna Haanpää

Nivelrikkoon ei ole parannuskeinoa

Totta. Nivelrikko ei ole vielä parannettavissa, mutta sitä voi ennaltaehkäistä terveellä elämäntyylillä. Tapaturmien sekä ylipainon välttäminen, säännöllinen liikunta, hyvä lihaskunto ja terveellinen ruokavalio voivat ehkäistä nivelrikon syntyä. Jo ilmenneeseen nivelrikon oireiluun helpotusta voivat tuoda kylmähoito, erilaiset hoitovoiteet ja muu tulehduksellisuutta rauhoittava lääkitys.

Nivelrikkoisen nivelen käyttöä pitää varoa.

Tarua. Päinvastoin kuin usein luullaan, nivelrikko ei ole kulumasairaus. Nivelrikossa esiintyvää kipua ei pidä pelätä, sillä mitä enemmän oirehtivaa niveltä liikutellaan, sitä paremmin se yleensä voi. Aluksi liikkuessa nivel voi tuntua aralta, mutta tuntemus useimmiten hiipuu hiljalleen liikunnan jatkuessa.

Nivelrikko voi ilmetä monenlaisina vaivoina.

Totta. Nivelrikko on suomalaisten yleisin oireileva nivelvaiva. Ensimmäiset oireet voivat olla sellaisia, joista jonkun nivelensä olemassaolon niin sanotusti huomaa: nivel turpoaa, kuumottaa ja joskus jäykistyykin tai se kipuilee tai naksuu liikkuessa. Lääkäriin on syytä lähteä, jos kipu jatkuu tai toistuu usein ja varsinkin, jos nivel vaikuttaa myös tulehtuneelta.

Seura 40/2014

X