Vaihdevuodet saavat mielialan heittelemään – Auttaako mäkikuisma alakuloon?

Vaihdevuosiin voi liittyä mielialavaihteluita. Mäkikuisma voi vähentää tai suurentaa useiden lääkeaineiden pitoisuuksia verenkierrossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mäkikuisma on ollut jo vuosisatojen ajan lääke erilaisten vaivojen hoitoon.

Vaihdevuosiin voi liittyä mielialavaihteluita. Mäkikuisma voi vähentää tai suurentaa useiden lääkeaineiden pitoisuuksia verenkierrossa.
Teksti: Virve Järvinen

Estrogeenin vähentyessä laskee myös serotoniini. Lisäksi huono uni lisää psyykkisiä oireita ja huonontaa muistia.

Voimakkaiden vaihdevuosioireiden hoidoksi kannattaa kokeilla hormonikorvaushoitoa. Alakulon taustalla voi olla myös hoitoa vaativa masennus tai esimerkiksi kilpirauhassairaus, ja niiden mahdollisuus tulee selvittää.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Mäkikuisma on vanha lääke

Mäkikuismaa on käytetty vuosisatojen ajan erilaisten vaivojen hoitoon. Tietyissä tutkimuksissa on osoitettu, että se vähentää masennuksen ­oireita.

Tutkimuksia on kritisoitu niissä käytettyjen tutkimusasetelmien ja tutkimuksissa mäkikuismaan verrattujen masennuslääkkeiden matalien annosmäärien vuoksi.

Huomioi yhteisvaikutukset tiettyjen lääkeaineiden kanssa

Mäkikuisman käyttöön voi liittyä haittoja: vatsavaivoja, levottomuutta, suun kuivumista, väsymystä, huimausta ja ummetusta sekä herkistymistä auringonvalolle.

Mäkikuisma voi vähentää tai suurentaa useiden lääkeaineiden pitoisuuksia verenkierrossa. Esimerkiksi tietyillä verenohennus-, rytmihäiriö- ja syöpälääkkeillä on tällaisia ­yhteisvaikutuksia mäkikuisman kanssa.

Asiantuntijana LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Hanna Sumari kannustaa hakemaan apua kuumiin aaltoihin – ”On kivikautinen ajatus, että naisen pitäisi kärsiä vaihdevuosista”

Hanna Sumari

Hanna Sumarin mielestä vaihdevuosia on turha pelätä. ”Haluaisin sanoa minua nuoremmille naisille, että elämä voi olla ihanaa loppuun saakka, kunhan pitää itsestään huolta”, Hanna sanoo. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lue myös: Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

Lue myös: Kärsitkö yöheräilystä, ärtyneisyydestä ja hikoilusta? Vaihdevuosien oireisiin saat helpotusta erikoislääkärin ohjeilla 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X