Kotiliesi: Hanna Sumari kannustaa hakemaan apua kuumiin aaltoihin – ”On kivikautinen ajatus, että naisen pitäisi kärsiä vaihdevuosista”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hanna Sumari
Hanna Sumari alkoi kärsiä mystisistä vaivoista viisikymppisenä. Myöhemmin hän on tajunnut, että oireet olivat merkki alkaneista vaihdevuosista. © SAMPO KORHONEN/OTAVAMEDIA
Toimittaja-juontaja Hanna Sumari kertoo Kotiliedessä, että ilman hormonihoitoa hän olisi kiukkuinen, väsynyt ja onneton vaihdevuosioireiden vuoksi.

Juontaja, toimittaja Hanna Sumari, 62, kertoo Kotilieden haastattelussa avoimesti vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista. Viisikymppisenä hän alkoi kärsiä kylmyydestä, niveliä särki ja sydän hakkasi. Hanna hakeutui sydämen hakkaamisen takia jopa sairaalaan keskellä yötä, mutta syy ei selvinnyt.

Vasta myöhemmin Hanna Sumari tajusi kärsineensä vaihdevuosista. Monille ikääntyville naisille tutut vaivat saivat hänt havahtumaan omaan kuolevaisuuteensa, mutta myöhemmin hän on muuttanut ajatusmaailmaansa.

”Koko tätä asiaa leimaa häpeä ja ajatus siitä, että elämä loppuu. Itsekin ajattelin, että kuolema tulee nyt sitten varmaan aika pian”, Hanna Sumari kertoo Kotiliedessä.

Nyt Hanna harmittelee, että moni lääkäri ei tunnista vaihdevuosioireita. Hän harmittelee, että naisten ikääntymisestä ja siihen liittyvistä vaivoista puhutaan liian vähän.

Vaihdevuosioireet eivät ole vähentäneet sitä, kuinka naiselliseksi Hanna olonsa tuntee. Kolmen lapsen äiti paljastaa, että hänen seksielämänsä on jopa vilkastunut, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja parisuhteelle on ollut aiempaa enemmän aikaa.

”Tämäkin on niin väärin, että seksin ajatellaan päättyvän vaihdevuosiin. Totta kai se päättyy, jos limakalvot ovat niin kuivat, että koko ajan sattuu.”

Hanna Sumari kertoo Kotilieden haastattelussa, että kotona vaihdevuodet olivat tabu.

Hanna Sumari kertoo Kotilieden haastattelussa, että kotona vaihdevuodet olivat tabu.
© PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Hormonihoidoista apua elämästä nauttimiseen

Aiemmin Hanna Sumari on kertonut Seuran haastattelussa, että havahtui vaihdevuosioireisiinsa lomamatkalla Tallinnassa viisi vuotta sitten. Tuolloin hän oli perheensä kanssa ravintolassa syömässä ja hermostui naapuripöydän metelöintiin niin, että kävi sanomassa seurueelle suorat sanat. Myöhemmin avautuminen alkoi hävettää, ja Hanna huusi autossa puolisolleen kärsivänsä vaihdevuosista.

Tapaus sai Hannan hakemaan apua vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoidosta. Aluksi hän suhtautui lääkärin määräämään hoitoon skeptisesti, mutta hoidon ansiosta sydämentykytykset lakkasivat, mielialan vaihtelu väheni ja myös uniongelmat vähenivät.

Hanna sai estrogeenia sisältävän hormonirenkaan, joka vaihdetaan kolmen kuukauden välein. Hän huomasi eron entiseen jo ensimmäisen kuukauden aikana, kun limakalvojen kunto parani.

”Kuivuudesta, kutinasta tai hankaluuksista ei ollut enää tietoakaan. Rengas vei myös ylimääräiset vessajuoksut mennessään. Rengas ei häiritse seksielämää mitenkään, vaan päinvastoin parantaa sitä, koska limakalvot pysyvät terveinä. Rengas toi paljon ihanaa takaisin elämääni.”

Hanna Sumari arvelee, että ilman hormonihoitoa hän olisi kiukkuinen, väsynyt ja onneton. Hän kannustaa muitakin naisia hakemaan apua kuumiin aaltoihin.

”Elämästä tulee nauttia. On kivikautinen ajatus, että naisen pitäisi kärsiä vaihdevuosista, kun nykyään siihen on olemassa tehokasta hoitoa.”

Lue myös: Vaihdevuodet tekivät Hanna Sumarin elämästä helvetin: ”Aion jatkaa hormonikorvaushoitoa vielä vanhainkodissa – sain sen avulla elämäni takaisin”

X