Mitä silmä­leikkauksen jälkeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Taittovirheleikkaus ei välttämättä vapauta silmälaseista. Silmäkirurgi Kimmo Liesto kertoo, mihin kannattaa varautua heittäessään hyvästit kaukolaseille.

Taittovirheleikkauksen jälkeen ei tarvitse enää koskaan silmälaseja.

Tarua. Kauas katsellessa ei tarvitse enää koskaan silmälaseja, mutta ikänäkö tulee kaikille leikatuille samalla tavalla kuin muillekin. Nuorena leikattu potilas tarvitsee siis viisikymppisenä lukulaseja. Taittovirheleikkauksen voi tehdä myös vanhempana, ja silloin voidaan korjata myös ikänäköä.

Leikkaus on kivuton ja näkö palautuu heti.

Tarua. Kipu on henkilökohtainen kokemus, mutta yleensä leikkauksen voi sanoa olevan kivuton.

Näkö palautuu melkein heti eli muutamassa tunnissa tai viimeistään parissa päivässä. Leikkauksen jälkeisenä päivänä pystyy yleensä jo ajamaan autoa.

Lähinäön palautuminen voi kuitenkin kestää muutaman päivän, koska aivoilla menee aikaa tottua uusiin silmiin. Silmä näkee kyllä lähelle, mutta silmän ja aivojen välinen koordinaatio on aluksi kömpelöä lähelle tarkentamisessa. Tämä vaikeus on yhtäläinen niin 18-vuotiailla nuorilla kuin nelikymppisilläkin.

Leikkausta ei tehdä raskaana olevalle.

Totta. Leikkausta edeltävää esitutkimusta ei voi tehdä luotettavasti raskausaikana, koska silloin silmien arvot voivat heittää.

Taittovirheleikkaus voi aiheuttaa silmiin aluksi kuivuutta, koska sarveiskalvon tuntohermotuksen huononemisen takia silmä ei tunne olevansa kuiva eikä näin ollen eritä kyyneleitä. Raskaus ja imetys aiheuttavat limakalvojen kuivuutta ja myös silmien sidekalvojen kuivuutta. Tämän takia raskautta ei kannata suunnitella päällekkäin leikkauksen kanssa, vaan vasta puolen vuoden päästä.

Seura 24/2013

X