Näin mittaat pulssin ja opit tuntemaan sykkeesi – Muista nämä kuusi asiaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näin mittaat pulssin
Ota kevyesti ranteestasi kiinni niin, että painat etu- ja keskisormella ranteesta peukalon alapuolelta. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia
Jos suvussa on selitystä vaille jääneitä äkkikuolemia, voi epäillä periytyvää rytmihäiriöalttiutta. Näillä ohjeilla mittaat itseltäsi pulssin.

Kun mittaat pulssin, ota huomioon nämä seikat: Ihmisen normaali pulssi on hyvin yksilöllinen, mutta tyypillisesti leposyke vaihtelee 40−90 välillä.

Tietyt sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat pulssiin, esimerkiksi osa sydänlääkkeistä hidastaa sykettä. Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat sykkeeseen: toisilla ihmisillä vain on matalampi leposyke kuin toisilla.

Lue myös: Tiedätkö, mitä kaikkea syke kertoo terveydestäsi? Näin kardiologi vastaa 10 kysymykseen

Jokaisella on oma tyypillinen sydämen sykkeensä levossa ja rasituksessa. Omasta pulssista on syytä huolestua yleensä vasta silloin, jos siihen liittyy arkea haittaavia oireita.

1. Asetu aloillesi kun mittaat pulssin

Istu tai mene pitkällesi. Ota kevyesti ranteestasi kiinni niin, että painat etu- ja keskisormella ranteesta peukalon alapuolelta. Kun tunnet sykkeen, pysähdy kuuntelemaan.

2. Tarkkaile sykettä

Tarkkaile ensin sykkeen säännöllisyyttä. Muuttuuko pulssin rytmi jossakin kohtaa vai pysyykö syke tasaisena?

3. Laske pulssin tiheys

Laske, montako kertaa pulssin sykäys tuntuu puolen minuutin aikana. Kerro sitten tulos kahdella.

4. Tunnista oma leposyke

Normaali leposyke vaihtelee. Normaalina voidaan pitää 50–110 lyöntiä minuutissa. Kun tunnet oman tavallisen syketasosi, huomaat myös äkilliset muutokset.

5. Kirjaa sykkeen mittaustulos ylös

Ota pulssin tunnustelu säännölliseksi tavaksi ja kirjaa tulokset ylös.

6. Huomaa muutokset

Ota yhteys hoitajaan tai lääkäriin, jos pulssi muuttuu odottamatta tavallista paljon hitaammaksi, nopeammaksi tai epäsäännölliseksi ilman mitään selkeää syytä.

Pulssin tunnustelu käy helpoimmin ranteesta. Hyvä tunnustelupaikka on peukalon puolella.

Pulssin tunnustelu käy helpoimmin ranteesta. Hyvä tunnustelupaikka on peukalon puolella. © Sampo Korhonen

Lue myös: Miten pulssi mitataan? Tunnustele sykettä ja tunnista sydämen poikkeava rytmi

Ambulanssi

Influenssa kasvattaa sydäninfarktin riskiä ja monia muitakin vakavien sairauksien riskejä etenkin ikääntyneillä. © Petri Kaipiainen / Otavamedia

Lue myös: Influenssa kuusinkertaistaa sydäninfarktin riskin – Apulaisylilääkäri: ”Influenssarokotteen ottaminen on tärkeää”

X