Herkkä oksennusrefleksi – Miten yökkäilyä voi hillitä nielunäytteen tai hammaslääkärikäynnin aikana?

Oksennus- eli yökkäysrefleksin tarkoituksena on estää asioiden, yleensä ruoan, joutuminen hengitysteihin ja suojata pilaantuneen ruoan syömiseltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nielurefleksiä ei pysty, eikä pidäkään pystyä sammuttamaan, mutta sitä voi oppia hillitsemään.

Oksennus- eli yökkäysrefleksin tarkoituksena on estää asioiden, yleensä ruoan, joutuminen hengitysteihin ja suojata pilaantuneen ruoan syömiseltä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Oksennusrefleksi laukeaa esimerkiksi epämiellyttävistä hajuista. Siihen riittää monilla ihmisillä pelkkä luotaantyöntävien asioiden syömisen ajattelu.

Oksennusrefleksi käynnistyy myös, jos kosketetaan nieluaukeaman reunoja, etenkin kielentyveä. Koska syödessä nieleminen on aloitettu tietoisesti, refleksi ei laukea, vaikka ruoka koskettaa kielentyveä. Jos kosketus ei liity nielaisemiseen ja etenkin, jos se tulee yllättäen, refleksi laukeaa ja sen pysäyttäminen on lähes mahdotonta.

Oksennusrefleksi on erilainen jokaisella

Yökkäysrefleksin herkkyys vaihtelee: toiset ihmiset eivät pysty refleksin takia harjaamaan takahampaitaan yökkimättä ja toisia nielun koskettelu ei tunnu häiritsevän lainkaan.

Herkkä yökkäysrefleksi voi tehdä hammaslääkärillä käynnin ja luotettavan nieluviljelynäytteen ottamisen erittäin epämiellyttäväksi puolin ja toisin. Nielunäytteen ottamiseen vaikuttavat myös rakenteelliset tekijät: korkea kielentyvi ja alas laskeutuvat pehmeä suulaki ahtauttavat nieluaukeamaa ja hankaloittavat näytteen ottamista.

Hammaslääkärille on hyvä kertoa ennalta herkästä refleksistä

Nielurefleksiä ei pysty, eikä pidäkään pystyä sammuttamaan, mutta sitä voi oppia hillitsemään. On hyvä kertoa herkästä refleksistä jo etukäteen hammaslääkärille tai nielunäytteen ottajalle. Näin he osaavat varautua varovaiseen käsittelyyn.

Kannattaa keskittyä pitämään suuta rennosti auki. Jos kasvojen ja kaulan lihakset ovat jännittyneet, yökkäys käynnistyy helpommin. Nenähengitys ja tietoinen hartioiden rentoutus vähentävät nielun ylireagointia.

Hammaslääkäri voi myös puuduttaa nieluaukeaman muutamalla puudutesuihkauksella, jotka suunnataan suulakeen ja kielentyveen. Puudutuksen vaikutus kestää noin 15 minuuttia, jonka jälkeen sen voi uusia. Nielun hallintaa voi myös harjoitella turvallisesti ja helposti etukäteen työntämällä oma sormi toistuvasti syvälle avoimeen suuhun hartiat rentona, nenän kautta hengittäen.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Hammaslääkäripelko kalvaa joka kolmatta suomalaista – Professori muistuttaa pelkopotilaiden huomioimisesta: ”Pelosta tulisi kysyä rutiininomaisesti vastaanotolla”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X