Punastuminen ei johdu aina korvien välistä

”Poskille nouseva puna saattaa rauhoittua kylmää vettä nauttimalla”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen Tampereen Ihopisteestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punastumisen taustalla on useita tekijöitä.

"Poskille nouseva puna saattaa rauhoittua kylmää vettä nauttimalla", kertoo ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen Tampereen Ihopisteestä.
Teksti: Susanna Haanpää

Punastuminen kertoo ihon pintaverisuonten laajenemisesta.

Totta. Ihon pinnallisten hiussuonten laajeneminen näkyy punastumisena, ja tähän mekanismiin osallistuu muun muassa autonomisen hermoston välittäjäaineita. Punastuminen kestää muutamista minuuteista tunteihin ja laantuu, kun hiussuonet palautuvat normaaliin tilaan.

Punastumisen syy on yleensä psykologinen.

Tarua. Poskille nouseva puna voi johtua lukuisista syistä. Fysiologisissa syissä kyseessä on elimistön normaali lämmönsäätely ihon kautta. Silloin punoitusta aiheuttaa saunominen, liikunta tai seksi. Emotionaalisia punastumisen syitä ovat esimerkiksi kiukku tai nolostuminen. On todettu, että perimä vaikuttaa tällaiseen punastumisherkkyyteen. Punoitus voi johtua myös kemiallisista tekijöistä, eli esimerkiksi alkoholista, ruuan tai juoman sisältämistä sulfiiteista tai lääkkeistä, kuten verenpainelääkityksestä. Ihon tulehdustila, kuten auringonpolttamat tai ruusufinni aiheuttavat myös punoitusta. Syy voi olla myös hormonaalinen kuten vaihdevuodet tai kilpirauhasen liikatoiminta.

Punastumista voidaan lievittää.

Totta. Pintaverisuoniston supistumista voi jouduttaa kylmää vettä nauttimalla. Emotionaalisista syistä johtuvaan punastumiseen saattaa olla apua rentousharjoituksista kognitiivisessa terapiassa tai pienestä annoksesta beetasalpaajaa. Ruusufinnipotilaan kannattaa saunoessaan levittää kostea pyyhe kasvoilleen. Laserhoidostakin saattaa olla apua, mutta monille riittää peittävä meikkivoide. Reseptillä on saatavana brimonidiinia sisältävää geeliä, joka supistaa verisuonia ja lievittää ihon punoitusta 8–12 tuntia.

X