Särkeekö päätä heti herätessäsi? Syynä voi olla tämä nukkuma-asento

Jaa kaverilleTilaa Seura
Päänsärky ja nukkuma-asento
© ISTOCKPHOTO
Kehoa kuormittava makuuasento saattaa kostautua aamulla jäykkyytenä ja kipuina, sanoo fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen.

Mahallaan nukkuminen aiheuttaa kipuja

Päinmakuulla nukuttaessa pää joutuu kiertoasentoon, joka venyttää niskan niveliä yhdeltä puolelta ja puristaa toiselta. Keskimäärin yöunet kestävät 6–9 tuntia, joten kyseessä on melkoinen rasitus selälle ja koko kaularangalle.

Vatsanukkujat kärsivätkin aamujäykkyydestä ja säryistä muita enemmän. Selällään tai kyljellään nukkuminen on vatsallaan nukkumista terveellisempi vaihtoehto.

Pehmein sänky ei on paras

Paras alusta tukee selkärankaa niin, että se saa olla mahdollisimman suorassa. Suositeltavia ovat kehon painopisteiden mukaan muovautuvat patjamateriaalit, joita löytyy eri kovuusasteissa. Ns. älykkäät vaahtomuovipatjat huomioivat painon lisäksi kehon lämmön.

Selkärangan tuntemuksia saattaa olla vaikea aistia itse eikä muutaman minuutin patjakokeilu riitä hyvän alustan valitsemiseen. Selkävaivaisen onkin järkevää käyttää aikaa sänkyostoksilla. Patjaa testatessa kannattaa pyytää jotakuta varmistamaan sivulta, asettuuko selkäranka makuuasennossa perusryhtiin.

Usein myös huonekalumyyjältä löytyy asiantuntemusta selkäterveellisen patjan valintaan.

Säätösänky voi helpottaa vaivoja

Refluksitaudin hoitoon suositellaan happosalpaajien lisäksi sängynpäädyn kohottamista kymmenellä asteella, jotta ruokatorven hapan sisältö ei pääse nousemaan ylöspäin.

Säädettävä sänky hyödyttää myös alaraajojen heikentyneestä verenkierrosta tai matalasta verenpaineesta kärsivää. Jalkopään kohottaminen elvyttää jalkojen verenkiertoa.

X