Seksuaalisuudesta voi olla iän myötä vaikeampi nauttia - Asiantuntija neuvoo nautinnon äärelle

Lukijan kysymys: Emättimeni on surkastunut, ärtynyt ja rutikuiva. En ole ollut yhdynnässä kohta 25 vuoteen. Edesmennyt mieheni oli vuosia impotentti ennen sairastumistaan ja omaishoita­juuttani. Miten elvyttäisin tätä osaa naiseudestani?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seksuaalisuus ei lopu eläkkeelle päästessä.

Lukijan kysymys: Emättimeni on surkastunut, ärtynyt ja rutikuiva. En ole ollut yhdynnässä kohta 25 vuoteen. Edesmennyt mieheni oli vuosia impotentti ennen sairastumistaan ja omaishoita­juuttani. Miten elvyttäisin tätä osaa naiseudestani?
Teksti:
Virve Järvinen

Seksuaalisuus on terveyden yksi osa-alue ja se säilyy meissä läpi elämän. Seksuaalisuudesta voi nauttia ikään katsomatta. Iän lisääntyessä kiihottuminen ja orgasmin saavuttaminen voivat vaatia hieman enemmän aikaa, mikä on hyvä ottaa huomioon normaalina asiana.

Terve limakalvo on ehjä ja paksu ja siellä vallitsee normaali laktobasillivoittoinen floora eli bakteeritilanne. Vaihdevuosiin liittyvä estrogeeniin puute johtaa emättimen limakalvojen ohenemiseen ja emätintulehduksiin.

Limakalvoa saadaan paksummaksi ja kosteammaksi ja normaalia flooraa tuetuksi paikallisella estrogeeni- tai prasteronivalmisteella. Se annostellaan yleensä kaksi–kolme kertaa viikossa emättimeen. Paikallishoito on turvallista. Valmisteista imeytyy elimistöön vain mitättömiä määriä hormonia.

Seksi on muutakin kuin yhdyntää

On hyvä ymmärtää, että naisen seksuaalisen nautinnon suhteen tärkein elin ovat aivot. Genitaalialueella kosketukselle herkin elin on klitoris. Se vastaa naisen anatomiassa miehen penistä.

Nainen ei siis tarvitse mitään sisälleen saadakseen nautintoa, ja emätinyhdyntä onkin vain yksi seksin toteuttamisen tapa. Monet kuitenkin toivovat emätinyhdyntöjen onnistumista. Jos edellisestä yhdynnästä on kovasti aikaa, voi tutustua oman kehon toimintaan ja harjoitella orgasmin saamista itsetyydytyksellä. Se on turvallista ja terveellistä.

Seksuaalinen nautinto vapauttaa rakkaushormoni oksitosiinia, joka lievittää stressiä, helpottaa ahdistusta ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Emätinyhdynnät pitävät osaltaan limakalvoja paremmassa kunnossa. Tarvittaessa voi käyttää liukuvoidetta.

Uusi ”ensimmäinen kerta” on hyvä tapahtua turvallisessa kohtaamisessa, jossa omien tunteiden ja toiveiden sanoittaminen ja rentoutuminen ovat mahdollisia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, synnytysneuvoja

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/21

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X