Jalkapohjan kipu palasi – Virpin kantapää äityi liikunnasta vuosien tauon jälkeen: ”Oikean jalkani kantapohjassa alkoi tuntua pahalta”

Uusi liikuntaharrastus ja paljasjalkakengät, jompi kumpi tai molemmat yhdessä, toivat Virpi Hyypiölle kovat kivut jalkaan. Kun kuukausien kipu hellitti, hän tiesi, mitä tekee toisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virpi Hyypiö on kärsinyt plantaarifaskiitista jo kahdesti. Nyt hän keskittyy jalkojensa hyvinvointiin, ettei vaiva enää uusiutuisi.

Uusi liikuntaharrastus ja paljasjalkakengät, jompi kumpi tai molemmat yhdessä, toivat Virpi Hyypiölle kovat kivut jalkaan. Kun kuukausien kipu hellitti, hän tiesi, mitä tekee toisin.
(Päivitetty: )
Teksti: Anne Ventelä

Jalkapohjan kipu alkoi uudestaan vuosien tauon jälkeen. Keväällä 2022 Virpi Hyypiö, 42, löysi tiensä kivaan pesisporukkaan. Liikuntaharrastuksista oli vuosikymmenen tauko, mutta pian treenejä kertyi neljätkin viikossa.

Samoihin aikoihin Virpi kiinnostui paljasjalkakengistä, joiden oli kuullut auttavan melkein vaivaan kuin vaivaan. Josko niillä käveleminen vahvistaisi lihaksia niin, että takavuosien jalka- ja selkäkivut eivät jatkossakaan tulisi liikunnan tielle, hän ajatteli.

Jalkapohjan kipu palasi treeneissä

Pian Virpin jalkapohjaan tuli kuitenkin outo tuntemus, joka vielä äityisi kuukausien piinaksi.

”Yksissä heinäkuisissa pesistreeneissä harjoittelimme takaperinjuoksua, joka vahvistaa kropan hallintaa. Oikean jalkani kantapohjassa alkoi tuntua pahalta.

En enää muistanut, että olin vuonna 2010 kärsinyt jalkapohjan kiputilasta, plantaarifaskiitista. Heinäkuun mittaan jalka välillä vihoitteli, sitten jalkapohjan kipu taas hellitti.

Kun elokuussa palasin työhöni koulunkäynninohjaajana, alkoi askelia kertyä reippaammin. Iltaisin jalka oli niin kipeä, ettei sille voinut astua. Särkylääkkeitä kului.

Kävin silti pesistreeneissä viikonloppuisin. Kun jalka sai päivisin lepoa, pärjäsin treenien ajan. Niiden jälkeen jalkaan taas sattui.

Elokuun puolivälissä valitin kivusta personal trainerilleni, jonka tapaan kerran viikossa. Hänen mukaansa kipeän jalan lihakset olivat toista jalkaa heikommat. Sain ohjeet jalan ja nilkan lihasten vahvistamiseen. Lisäksi kokeilin kylmähoitoa ja pyörittelin pientä palloa jalan alla lihaskalvon venyttämiseksi.”

Jalkapohjan kivun syy ei ilmennyt röntgenkuvassa

”Vielä elokuun puolella varasin ajan terveyskeskukseen. Sanoin, että veikkaan plantaarifaskiittia ja haluaisin kortisonipiikin. Se oli auttanut edelliselläkin kerralla, kaksitoista vuotta aiemmin.

Röntgenkuvassa ei näkynyt mitään. Kipupiikin sijaan sain jumppaohjeet, ja lääkäri suositteli öiksi venytyssukkaa. Tilasin sellaisen, mutta siitä ei ollut apua. Se turhautti, kun olin jo valmiiksi kärvistellyt kivun kanssa pitkään. Olen aikaisemmin kärsinyt pahoista selkävaivoista, ja niihin verrattuna jalkakipu oli pientä. Kuitenkin se vaikutti arkeen paljon, koska kipu tuntui joka askeleella.

Syyskuun puolivälissä varasin ajan työterveyslääkärille. Ehdotin taas kortisonipiikkiä, mutta lääkäri ohjeisti kahden viikon tulehduskipulääkekuurin. Sen jälkeen kivut taas palasivat.

Kävin myös jalkaterapeutilla, kun mietin, onko askelluksessani vikaa. Kysyin eri vastaanotoilla, voisiko vaiva johtua paljasjalkakengistä, mutta tähän en saanut selkeää vastausta. Laitoin kuitenkin paljasjalkakengät myyntiin.

Iltaisin jalkani oli tosi kipeä, mutta en uskonut, että vaiva paranisi makaamalla. Kävin yhä pesistreeneissä viikonloppuisin. Kun tuin jalkaa urheilu- tai kinesioteipillä, kipu hellitti. Treenasin viikoittain myös PT:ni kanssa ja aloitin joogan, että saisin liikkuvuutta ja monipuolisempaa kuormitusta kehooni.”

Jalkapohjan kipu hellitti kortisonipiikillä

”Lokakuun lopulla palasin kipeän jalan kanssa työterveyteen ja sain lähetteen ortopedille, jolta vihdoin sain kortisonipiikin. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt mennä yksityiselle omalla rahalla jo kolme kuukautta aikaisemmin.

Meni pari päivää, ja taivas aukesi. Elämä tuntui ihmeelliseltä, kun jalkapohjan kipu oli poissa ja pystyin taas liikkumaan normaalisti. Nyt jalassani on kuitenkin toinen vaiva, jonka vuoksi joudun pari kuukautta ottamaan rauhallisesti.

Jatkossa yritän keskittyä jalkoihini enemmän. Käyn säännöllisesti hieronnassa, kun koko oikea jalka tuntuu pakarasta saakka olevan niin tiukka. Jatkan joogaa, ettei jalkojen kuormitus olisi liian yksipuolista. Samalla koitan vahvistaa jalan ja nilkan lihaksia kuminauhajumpalla.”

Artikkelia on muokattu 9.11.2023 klo 16:56

Lue myös: 10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

X