Jalkaterän kipu kiusana? Näin oikeat kengät, tukipohjalliset ja jalkajumppa auttavat – Lue jalkaterapeutin vinkit!

Kun jalkaterään sattuu, kannattaa katsastaa kengät ja aloittaa jalkajumppa. Kynä ja paperi auttavat sopivien kenkien valinnassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kun jalkaterään sattuu, kannattaa katsastaa kengät ja aloittaa jalkajumppa. Kynä ja paperi auttavat sopivien kenkien valinnassa.
Teksti: Virve Järvinen

Kun jalkaterän kipu kiusaa, mistä särky johtuu ja miten jalkakivusta voi päästä eroon? Näin 10 kysymykseen jalkaterän särystä vastaa jalkaterapeutti Emma Laakkio, Jalkaterapia ILOsta.

1. Miksi aamun ensimmäiset askeleet tekevät kipeää?

Liikkeellelähtökipu ja aamusärky kertovat jalkapohjan kantakalvon kipeytymisestä eli plantaarifaskioosista. Se on rappeumasairaus, joka tyypillisesti alkaa vaivata tottumatonta kävelijää tavallista pidemmän patikoinnin jälkeen.

Kantakalvo supistuu yöllä, kun jalka lepää. Kun aamulla kireä kalvo venyttyy, jalalle astuminen sattuu. Kireyksiä ja tulevia askelia voi helpottaa venyttelemällä ja hieromalla jalkapohjaa jo vuoteessa. Apuna voi käyttää jumppakuminauhaa, laittaa sen päkiän alle ja pumpata päkiää sitä vasten.

Kantakalvo kipeytyy herkästi kovissa ja väljissä jalkineissa, kuten ballerina- ja varvastossuissa sekä kumisaappaissa.

2. Kannattaisiko sisälläkin pitää kenkiä?

Tervejalkaisen ihmisen ei kannata käyttää sisäkenkiä, sillä paraskin kenkä haittaa jalan vapaata liikkumista. Kun jalka saa toimia vapaasti, välttyy varmemmin jalkavaivoilta.

Ikäihmiset ovat eri asia: he käyttävät monesti sisäkenkiä, jotta he eivät kaatuisi liukkailla lattioilla. Sisäkengät voi toki korvata jarrusukilla, ellei jalassa ole virheasentoja, jotka vaativat kenkää ja tukipohjallista.

Ihon ja luun välissä oleva jalan rasvapatja alkaa iän myötä surkastua. Tällöin jalan iskunvaimennus heikkenee ja kävely kovilla alustoilla tuntuu epämukavalta varsinkin päkiän seudulla. Jalkaan tulee myös herkemmin kipeitä kovettumia ja känsiä. Näissä tilanteissa kannattaa käyttää sisäkenkiä.

3. Pitääkö aikuisen lattajalka hoitaa?

Pieni osa lattajaloista on synnynnäisiä ja liittyy jalan rakenteeseen. Valtaosa liittyy lihasten puutteelliseen toimintaan eikä välttämättä tarvitse hoitoa.

Lattajalassa jalan sisäkaari laskeutuu ja jalka madaltuu. Nivelet saattavat olla löystyneet, eikä jalan lihaksisto jaksa kannatella kuormaansa. Tällöin jalka väsyy tavallista pienemmästä. Jalkajumppa vahvistaa ja tasapainottaa lihaksia.

Jos kenkä on lyhyt tai varpaista kapea, saa lattajalan lisäksi helposti vaivaisenluun.

4. Koska kannattaa hankkia tukipohjalliset?

Tukipohjallisia tarvitaan siihen nähden harvoin, kuinka paljon niitä markkinoidaan. Terveelle, oireettomalle jalalle tukipohjallisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se passivoittaa jalkaterää. Jalkaharjoitteet auttavat useimpiin jalkaongelmiin, tosin joskus tukipohjallisia voidaan käyttää hetkellisesti harjoitteiden tukena.

Tukipohjallisia tarvitaan pysyvästi lähinnä vain, kun syy jalkaongelmiin ja -särkyihin on jalan synnynnäisessä rakenteessa. Diabeetikko tarvitsee tukipohjallisia, jos hänellä on ollut Charcot’n jalka. Se on neuropatiaan liittyvä tulehduksellinen sairaus, joka tu­hoaa luuta.

Tukipohjallisten tarpeellisuudesta itselle kannattaa kysyä jalkaterapeutilta tai alaraajojen toimintaan erikoistuneelta fysioterapeutilta.

Lue myös: Kuusi jumppaohjetta, joilla vahvistat jalkaholveja ja venytät jalan kireitä lihaksia

5. Mikä auttaa, kun jalkaterä puutuu?

Puutuminen on usein merkki hermopinteestä. Se tulee tyypillisimmin päkiän seudulle ja aiheuttaa kivun, joka säteilee varpaisiin. Pahimmillaan jalka voi olla niin kosketusarka, että pelkkä peiton koskettaminen tekee kipeää.

Jalkaterää voi hieroa ja venyttää itse, jos se vain kivulta onnistuu, mutta hermopinteen varsinainen hoito kuuluu jalkaterapeutille. Taustalla on usein jalan virheasento, jonka korjaaminen helpottaa kipua.

Lue myös: Seisotko sinäkin tietämättäsi etukenossa? Jalkateräsi vaivat ja säryt voivat johtua siitä

6. Voiko kipeää vaivaisenluuta hoitaa itse?

Vaivaisenluussa ukkovarvas on kääntynyt muita varpaita kohti, mikä aiheuttaa tyvinivelen luustoon liikakasvua. Tyvinivelessä on usein myös nivelrikkoa. Se voi aiheuttaa kipua, vaikka ukkovarvas ei kääntyisi kovinkaan paljoa toisten varpaiden suuntaan.

Ensimmäiseksi kannattaa vaihtaa kengät väljempiin. Puristava kenkä hankaa, ja hankaus ärsyttää ukkovarpaan tyvinivelen sivulla olevaa limapussia.

Ukkovarpaan ja viereisen varpaan väliin laitettava silikoninen varvasvälioikaisija eli ortoosi korjaa virheasentoa. Yksilöllisen ortoosin saa jalkaterapeutilta.

Vaivaisenluisessa jalassa lihakset ovat usein laiskistuneet ja jalka kuormittuu väärällä tavalla. Jumppaohjeet räätälöidään aina taustasyyn mukaan. Esimerkiksi jäykkä nilkka ja lattajalka altistavat vaivaisenluulle, ja niitä jumpataan eri ohjein.

Jokainen voi ehkäistä vaivaisenluuta esimerkiksi nostamalla kaikki varpaat ylös lat­tiasta ja painamalla tästä vain ukkovarvasta alaspäin.

Lue myös: Vaivaisenluu kertoo heikosta alaraajan toiminnasta ja voi aiheuttaa polvi- ja lonkkaoireita – Näin pääset eroon vaivaisenluusta

7. Millaiset kengät ­auttavat välttämään jalkavaivoja?

Kengän tulee olla oikean pituinen ja varpaiden kohdalta riittävän leveä. Oikea koko löytyy paperimallilla. Se kannattaa piirtää illalla, sillä jalka turpoaa ja kaari madaltuu päivän mittaan.

Paperimalli tehdään näin: seiso paperin päällä paino tasaisesti kummallakin jalalla ja pyydä toista ihmistä piirtämään paperille jalkateriesi ääriviivat. Lisää varpaiden eteen puolitoista senttimetriä tilaa ja leikkaa kuva paperista. Kengät ovat sopivan kokoiset, jos paperimalli mahtuu kenkiin.

Hyvässä kengässä on nauhat tai tarrat, jolloin kenkä tukee jalkaa koko mitaltaan eikä jalka valu kävellessä kengän kärkeen. Tasainen pohja on paras, tai ainakaan korko ei saisi olla paria senttimetriä korkeampi.

Lue myös: Totta vai tarua: Onko vaivaisenluu on rankaisu korkkareiden käytöstä?

8. Kannattaisiko kaikkien kulkea paljasjalkakengillä?

Tervejalkainen voi käyttää paljasjalkakenkiä, mutta niihin täytyy totutella rauhassa. Työkengiksi ne eivät sovellu, jos työssä seisoo tai kävelee kovalla alustalla. Jos käyttää niitä liikunnassa, alustan tulisi olla joustava.

Diabeetikolle ja reumaatikolle ei suositella paljasjalkakenkiä, etenkään jos on olemassa riski saada painehaavoja.

9. Helpottaako jalka­kipu, jos viilaa kävelytekniikkaa?

Kävelytekniikka voi kipeyttää jalat, mutta tekniikan korjaamiseen tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja ammattiapua. Omat korjausliikkeet voivat johtaa siihen, että ongelma siirtyy toisaalle, vaikka selkään.

Kävely jalkaterät ulospäin on ehkä tyypillisin jalkateräkipuja aiheuttava virheasento. Se rasittaa isovarpaan tyviniveltä.

10. Miten jalkaterää voi vahvistaa?

Avojaloin kävely on tehokasta jalkajumppaa varsinkin, jos pystyy kävelemään epätasaisella alustalla.

Yhdellä jalalla seisomiset vahvistavat säären ja jalkaterän lihaksistoa sekä tasapainoa.

Varpaille nousut parantavat jalkaterän ponnistusvoimaa. Nousu tulee tehtyä oikein, nilkat vakaina, kun laittaa tennispallon tai sukkamytyn kantapäitten väliin. Pallon tulee pysyä paikoillaan koko liikkeen ajan.

Lue myös: 10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

X