Kirjailija Jukka Viikilän elämä muuttui yllättäen - Sydämen rakenteellinen läppävika johti avosydänleikkaukseen

Avosydänleikkaus ja toisten armoille antautuminen tuntuivat Jukka Viikilästä dramaattisilta. Kun kirjailija kuuli isosta leikkauksestaan, hän päätti jättää muut työt ja keskittyi kirjoittamaan. Näin syntyi Finlandia-voittaja Taivaallinen vastaanotto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aluksi vaimo ja tytär auttoivat Jukka Viikilää nousemaan sohvalta läppärin ääreen kirjoittamaan. © Sini-Marja Niska

Avosydänleikkaus ja toisten armoille antautuminen tuntuivat Jukka Viikilästä dramaattisilta. Kun kirjailija kuuli isosta leikkauksestaan, hän päätti jättää muut työt ja keskittyi kirjoittamaan. Näin syntyi Finlandia-voittaja Taivaallinen vastaanotto.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Kylvén

Kirjailija Jukka Viikilä, 48, sai yllättäen tietää, että hänellä on rakenteellinen sydämen läppävika. Läppä oli vuotanut pitkään ja heikentänyt sydämen pumppaamiskykyä, mutta yhtä pitkään oireet olivat pysyneet poissa.

Jos hän ei olisi päässyt ajoissa leikkaukseen, tilanne olisi voinut kehkeytyä hengenvaaralliseksi.

”Kyllähän minun pitäisi jaksaa alle kilometrin matka, kun en ole vielä papparaisiässä”

”Keväällä 2018 olin kaverini kanssa katsomassa ystäväni Timo Lassyn keikkaa Helsingin Tavastialla. Otimme illan aikana vain pari alkoholitonta olutta.

Keikalta kävelin kotiin Töölöön, ja olo tuntui äkkiä erikoisen raskaalta. Temppeliaukion kirkon mäessä oli pysähdyttävä puuskuttamaan. Ihmetytti: kyllähän minun pitäisi jaksaa alle kilometrin matka, kun en ole vielä papparaisiässä.

Pidin tapahtunutta vain väsymyksenä. Olinhan enimmäkseen ihan kondiksessa.

En mene lääkäriin kovin matalalla kynnyksellä, mutta syksyllä varasin poikkeuksellisesti terveystarkastustyyppisen käynnin terveyskeskukseen. Oireet tuntuivat vähäisiltä, mutta olin aloittamassa isoa työrupeamaa ja halusin lähteä siihen puhtaalta pöydältä ja hyvällä mielellä.”

Sydänfilmi paljasti eteisvärinän

”Rasitusuupumus-tyyppinen kokemukseni huolestutti terveydenhoitajaa. Sydänfilmi paljasti eteisvärinän, ja sen nähtyään laboratorion työntekijä ei meinannut päästää minua kävelemään. Tarkemmat tutkimukset seuraisivat kuitenkin vasta myöhemmin.

Veljeni on sydänlääkäri ja halusi heti seuraavana päivänä, vapaapäivänään, tehdä minulle ultraäänitutkimuksen. Hän huomasi, että sydämen läppä käyttäytyy erikoisesti ja se pitää korjata. Hän lohdutti, että tilanne oli hoidettavissa mutta leikkaukseen on päästävä nopeasti.

Lopullinen diagnoosi oli läppävuoto. Se usein oirehtii­ eteisvärinänä, jota minullakin oli ollut – en vain ollut huomannut. Isälläkin on ollut eteisvärinää.”

Leikkaus kuin avaruusmatka

”Marraskuussa 2018 minulle tehtiin avosydänleikkaus. Se on ihan epätodellisen kuuloinen toimenpide: rintalasta leikataan auki, sydän pysäytetään, korjataan ja neulotaan umpeen.

Iso leikkaus on kuin avaruusmatkalle menisi. Kaikki se teknisyys ja vaara – siinä on jotain totaalista. Joutuu täydellisesti antautumaan työryhmän armoille.

Leikkauksessa läppä vaihdettiin uuteen. Jos sydämeni ei olisikaan uuden tiukemman läpän kanssa jaksanut pumpata kunnolla, olisi pitänyt tehdä sydämensiirto tai asentaa apupumppu. Se olisi ollut painajainen. Onneksi niitä ei tarvittu.

Ennen leikkausta tunsin itseni lähes terveeksi. Leikkauksesta herättyäni olin hirvittävän sairas. Sairaalassa enimmäkseen nukuin.”

”Päätin jättää muut työt ja keskittyä kirjoittamaan kunnianhimoisen ­kirjan”

”Rintakehän luutuminen kestää kauan, joten aluksi lähinnä makailin sohvalla. Kirurgilta sain yhden ohjeen: kaatua ei saa.

Oli talvi ja liukasta, joten ulkoilin varovasti. Kun kolme viikkoa leikkauksen jälkeen hain vaimolle joululahjan läheisestä day spasta, koin itseni sankariksi – olin kävellyt yhteensä puoli kilometriä.

Sydänleikkauksen läpikäyneillä on tutkimuksissa huomattu tunne-elämän muutoksia. Ilmeisesti se johtuu siitä, mitä on fysiologisesti käynyt läpi. Minun rytmini on muuttunut, olen liikkeissäni ja päätöksissäni nopeampi ja ehkä vähän ehdottomampi. Äitinikin on maininnut siitä.

Kun kuulin joutuvani isoon leikkaukseen, päätin jättää muut työt ja keskittyä kirjoittamaan kunnianhimoisen ­kirjan. 1.1.2019 aloin kirjoittaa ja kirjoitin joka päivä viime toukokuuhun asti. Taivaallinen vastaanotto ilmestyi elokuussa.”

Jukka Viikilän romaani Taivaallinen vastaanotto voitti  vuoden 2021 kauno­kirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Lue myös: Kukaan ei uskonut Marin sydänoireita ennen sydänkohtausta: ”Lääkäri alkoi vihjailla, että vika on korvieni välissä”

X