Kukaan ei uskonut Marin sydänoireita ennen sydänkohtausta: ”Lääkäri alkoi vihjailla, että vika on korvieni välissä”

Oudot kivut yläkehossa iskivät kerta toisensa jälkeen. Mari Lehtonen ravasi lääkärillä, mutta nuoresta iästä johtuen kukaan ei osannut epäillä oireiden johtuvan sydämestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mari Lehtonen on saanut kaksi sydänkohtausta. Oireet varoittelivat tulevasta, mutta kukaan ei uskonut vakavaan sairauteen. Nyt Mari haluaa kääntää kokemansa muiden eduksi. © Tommi Mattila

Oudot kivut yläkehossa iskivät kerta toisensa jälkeen. Mari Lehtonen ravasi lääkärillä, mutta nuoresta iästä johtuen kukaan ei osannut epäillä oireiden johtuvan sydämestä.
Teksti: Mari Mäkinen

Viiden lapsen äiti Mari Lehtonen, 41, ravasi lääkärillä vuosia, ennen kuin sairaus paljastui. Sitä ennen vian epäiltiin olevan muun muassa korvien välissä. Lääkitys ­palautti elämänilon, mutta pelko on yhä läsnä.

”Outoja sydämen tykytyksiä”

”Nelisen vuotta sitten aloin tuntea outoja sydämen tykytyksiä. Olin juuri palannut vanhempainvapaalta töihin, ja luulin, että uudet asiat jännittävät. Sydämen tykytyksiä tuli etenkin stressaavissa tilanteissa. Tutkimuksissa ei löytynyt mitään, mutta sain sydämen epäsäännöllistä rytmiä tasoittavaa lääkettä.

Unohdin asian. Tai ehkä vain totuin elämään sen kanssa. Sitten alkoivat muutkin oireet: kivut lapaluiden välissä ja niskassa, päässä tuntuvat jytkäh­dykset ja järkyttävä väsymys. Käteni menivät kylmiksi ja ­olkapäitä särki. Minulle tuli kovia rintakipuja. Myös ylävatsaani ja vasempaan käteen sattui, samoin leukaperiin.

Koskaan ei löydetty ­mitään vikaa, sydänfilmin pientä poikkeamaa lukuun ottamatta. Sain voimakkaita kipulääkkeitä.

Lääkäri alkoi vihjailla, että vika on korvieni välissä.”

Lue myös: Jatkuva väsymys ei ole normaalitila, vaan tärkeä viesti keholtasi – Listasimme 25 syytä ja kokosimme neuvoja, miten väsymyksestä pääsee eroon

Krooninen kipuoireyhtymä ja masiivinen sydäninfarkti

”Minulla diagnosoitiin krooninen kipuoireyhtymä. Koleste­roliarvoni olivat koholla, mutta ruokavalion avulla sain ­arvot tippumaan lähes normaalille tasolle. Mitään sydänperäisiä tutkimuksia ei tehty. Masennustakin väläyteltiin. Olin vanhustyön lähihoitaja, mutta en enää selvinnyt työstä, jota rakastin. Kelan mielestä olin täysin työkuntoinen.

Marraskuussa työsopimukseni purettiin. Tammikuussa sain massiivisen sydäninfarktin. Olin jo syksyllä puhunut lääkärille ahdistavasta tunteesta rinnassa. Siihen määrättiin rauhoittavia.

Kotiimme soitettiin ambulanssi niin usein, että se jo ­hävetti. Sain kerta toisensa ­jälkeen kipulääkettä.

Uskaltauduin kerran hiihtämään. Aurinko paistoi ihanasti. Yhtäkkiä tuntui, kuin rinnassani olisi täyttynyt ilma­pallo. Koska uskoin jo itsekin siihen, että vika on korvien ­välissä, sivakoin vain lisää.

Hiihdon jälkeisenä päi­vänä leukaperiin ja korviin sattui todella kovaan. Yläselkä oli tulessa. Ajattelin, että tämän sain, kun kuntoilin liikaa. Sitten tuntui, että keuhkot ja rintalasta menevät kasaan. Hengittäminen oli vaikeaa. Lääkäri määräsi särkylääkettä rangan kipuun ja passitti kotiin.

Varasin ajan orto­pedille. Olin lähdössä sinne, kun ­sydänkohtaus iski. Kipu oli hirveä. Huusin ja itkin. En ­saanut henkeä. Ambulanssi kiidätti minut sairaalaan.”

Näin minua hoidettiin

”Sairaalassa minut pumpattiin täyteen kipulääkkeitä. Sydänkäyrässä näkyi yhä vain se pieni poikkeama. TT-kuvia otettaessa kipu alkoi uudelleen, ja lopulta verikoe paljasti sydänkohtauksen.

Muistan, miten lääkäri tuikkasi nitron suuhuni ja kipu vain valui pois. Varjoainekuvat paljastivat, että yksi valtimoista oli 99 prosenttisesti ja toinen 50 prosenttisesti tukossa. Minulle tehtiin pallolaajennus ja asetettiin stentti pahemmin tukkeutuneeseen valtimoon.”

Lue myös: Miten pitää elää, ettei joudu ohitusleikkaukseen tai pallolaajennukseen uudelleen? Lue erikoislääkärin ohjeet

”Nautin uudesta elämästä muutaman kuukauden, kun toinen koh­taus iski”

”Kivut hävisivät heti. Elämä ­alkoi maistua, ja se masennuskin katosi kummasti. Nautin uudesta elämästä muutaman kuukauden, kun toinen koh­taus iski. Minut kiidätettiin leikkaukseen, mutta pallolaajennusta ei voitu tehdä valtimon puhkemisriskin takia.

Syön nyt seitsemää eri lääkettä. Tärkein on nitro­suihke.

Kivut ovat poissa, mutta pelkään uutta kohtausta. Olen määräaikaisella työkyvyttö­myyseläkkeellä. Tärkein ­tavoitteeni on nyt ­lakialoite, joka takaisi sen, että nuorten sydänperäisiin vaivoihin puututtaisiin ajoissa.

Koen, että minua ei kuunneltu. Jos ­yksikin saa avun kokemastani, olen onnellinen.”

X