Hajut ja stressi ovat Päivi Kautto-Niemen migreenin pahimmat laukaisijat: ”Migreenilääke on otettava ajoissa”

Menevistä diskohiteistään tunnetuksi tullut Päivi Kautto-Niemi on kärsinyt migreenistä koko aikuisikänsä. Tiivis keikkatahti pahensi sairautta ja johti lopulta ammatinvaihtoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Migreenilääke on otettava ajoissa, sen tietää Päivi Kautto-Niemi, joka on kärsinyt aikuisikänsä migreenistä.

Menevistä diskohiteistään tunnetuksi tullut Päivi Kautto-Niemi on kärsinyt migreenistä koko aikuisikänsä. Tiivis keikkatahti pahensi sairautta ja johti lopulta ammatinvaihtoon.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Hajut ja stressi. Ne ovat Päivi Kautto-Niemen pahimmat migreenin laukaisijat. Molempiin hän on yrittänyt siedättyä, mutta se on vaikeaa.

”Minulle riittää jo yksikin hajumolekyyli, joka laukaisee migreenin. Se on tuskallista. Vaikka olen yrittänyt siedättää itseäni hajuihin, pää ei vain suostu siihen. Eikä hajuja voi välttää. Lentomatkat ovat pahimpia, jos vieressä istuu joku, joka käyttää tuoksuja”, Päivi Kautto-Niemi kertoo.

Tuoksut myös tarttuvat ikävästi. Päivi joutui aikoinaan ionisoimaan perheen auton turvavyön, kun apukuskin paikalla matkustanut oli käyttänyt voimakasta parfyymiä.

Stressi puolestaan kumpuaa Päivin mukaan siitä, että hän on ihmisenä hirveän tarkka ja ottaa asiat vähän liiankin tosissaan.

Migreeni alkoi lukioikäisenä

Lukioikäisestä asti migreenistä kärsinyt Päivi toivoi, että ikä toisi vaivaan helpotusta. Migreeni johti kuitenkin lopulta ammatinvaihtoon. 1970-luvulla menevistä diskohiteistä Liljankukka, Pakoon ja Sunny tunnetuksi tullut laulaja päätti lopettaa keikkailun ja ryhtyä uravalmentajaksi.

Aktiivisimpina keikkavuosina Päivillä oli jopa 200 esiintymistä vuodessa. Keikkaelämä ja migreeni olivat kuitenkin huono yhdistelmä. Päivi halusi, että bändin jäsenillä riittäisi töitä. Toisaalta kova keikkatahti verotti hänen omaa hyvinvointiaan, lisäsi stressiä ja migreenialttiutta.

”Keikka-aikataulut olivat minulle vaikeita. Vuosien myötä esiintymiset alkoivat yhä myöhemmin illalla, eikä se ollut lainkaan kehoni rytmin mukaista. Ja keikan jälkeiset päivät olivat aina hyvin vaikeita.”

Silti Päivi ei ole joutunut perumaan ainuttakaan keikkaa migreenin vuoksi. Hän kertoo eräästä Ruoveden-keikasta, jolloin peruuttaminen oli lähellä.

”Sain ennen keikkaa mielettömän migreenikohtauksen. Olin unohtanut migreenilääkkeet kotiin, joten menin paikalliseen terveyskeskukseen. Sain lääkettä, jonka kanssa olisi pitänyt ottaa lisäksi pahoinvointilääkettä, mutta heillä ei ollut sitä. He vain sanoivat, että ota tämä ja koeta kestää. Hotellihuoneessa oloni tuli entistä huonommaksi, ja silloin ajattelin, että jos tämä ei kohta lopu, hyppään tuosta ikkunasta – minulla ei ole ikinä ennen ollut itsetuhoisia ajatuksia. Onnekseni Anna-lehden toimittaja soitti minulle, ja puhelun aikana kohtaus meni ohi. Keikan pystyinkin sitten hoitamaan kunnialla.”

Migreenilääke on aina mukana

Tämän kokemuksen jälkeen migreenilääke ei ole Päiviltä kertaakaan unohtanut kotiin, migreenilääkkeet kulkevat aina matkassa.

Kun tiiviin keikkaelämän myötä Päivin migreeni alkoi kroonistua, oli aika tehdä elämänmuutos. 14 vuotta sitten Päivi päätti lopettaa laulajanuransa ja ryhtyä tekemään kouluttajan ja uravalmentajan töitä. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, mutta ei ole koskaan työskennellyt opettajana.

”Muistan kun laitoin ensimmäisen työhakemukseni Kouvolan aikuisopistolle. Työhaastattelussa toivoin, etteivät he valitsisi minua. Päädyin kuitenkin projektiluontoisesti valmentamaan kasvun tukeminen ja ohjaus -ryhmää lähihoitajille.”

Yksi kerrallaan Päivin Kaktus-bändin jäsenet työllistyivät luontevasti muualle, kuten studiomuusikoiksi Jussi-puolison äänitysstudioon, jossa hän tuotti äänilevyjä eri artisteille. Tämä helpotti Päivin ratkaisua lopettaa keikkailu.

”Oli helpotus päästää irti bändihommasta.”

Tällä hetkellä Päivi työskentelee uravalmentajana Koulutuspalvelu Saarenpäässä, johon hänet headhuntattiin. Hän pitää sekä lähi- että verkkokoulutuksia Jyväskylässä ja Vaasan alueella.

Migreenikohtaus iskee viikoittain – Migreenilääkitys vie maksakokeisiin säännöllisesti

Migreeni on edelleen Päivin riesana, mutta krooninen se ei enää ole. Silti Päivi saa migreenikohtauksia vaihtelevasti ainakin kerran viikossa.

Joskus särky, toispuoleinen kipu, on jopa niin kova, että apua on haettava terveyskeskuksesta. Kipukohtaus voi kestää monta päivää, ja se voi iskeä vaikka kesken yöunien. Tällöin liukeneva tabletti on saatava suuhun välittömästi.

”Olen vasta viime vuosina oppinut, että migreenilääke on yksinkertaisesti otettava ajoissa.”

Migreenilääkityksen vuoksi Päivi käy säännöllisesti maksakokeissa, sillä lääkitys voi kohottaa maksa-arvoja. Alkoholia Päivi käyttää hyvin vähän.

Päivi hoitaa migreeniään käymällä säännöllisesti akupunktio- ja hierontahoidoissa, ja yllättäen myös lenkkeilemällä tai vauhdikkaalla ryhmäliikuntatunnilla.

”Raitis ilma tekee hyvää. Voin myös mennä esimerkiksi body combat -ryhmäliikuntatunnille. Ensimmäiset kymmenen minuuttia voivat olla yhtä helvettiä, mutta sitten helpottaa. No, aina ei helpota, ja sitten lähden kesken kaiken pois.”

Myös saunaa Päivi rakastaa, myös migreenissä. Sen sijaan aikaerot ovat migreenin kannalta pahoja.

”En muista yhtään pitkää matkaa, ettenkö olisi saanut migreeniä.”

”Olen syönyt migreenilääkkeitä enemmän kuin omaksi tarpeekseni”

Haastattelupäivänä Päivillä on ollut hyvä päivä.

”Olen ottanut migreeniini myönteisen asenteen. Ihmisillä nyt vain on kaikenlaisia juttuja, ja pärjään sairauden kanssa lääkityksellä. Olen syönyt migreenilääkkeitä enemmän kuin omaksi tarpeekseni.”

”Migreeni on siitä jännä sairaus, että silloin kun kohtaus ei ole päällä, sen pystyy unohtamaan täysin. Se on armollista.”

Viime marraskuussa 70 vuotta täyttänyt Päivi aikoo tehdä töitä vielä ainakin muutaman vuoden.

”Migreenini on riesa, mutta pärjään sen kanssa. Minulla on ollut tosi onnellinen elämä, ja toivon, että voisin olla yhtä onnellinen tästä eteenpäinkin, ja terve.”

Lue myös: Vaikea migreeni piinasi Riikkaa vuosia, kunnes apu löytyi: ”Nykyään elämäni on lähes migreenitöntä”

Päivin arjen pelastusrenkaat

Liikunta

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

”Käyn ryhmäliikuntatunneilla kolme kertaa viikossa. Lisäksi teen juoksulenkkejä ympäri vuoden. Liikunnan pitää olla nopeaa, mitään kävelylenkkejä en harrasta.”

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

Säännöllinen elämä

”Oman itseni hoitaminen, säännöllinen ruokailu ja riittävä uni ovat elämän peruspilareita. Pystyn tarvittaessa toki poikkeamaan rutiineista.”

VIVA 20230209 Vivan terveystarina, Päivi Kautto-Niemi, Jyväskylä, on kärsinyt migreenistä. Pelastusrenkaat, kirjat. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Päivi Kautto-Niemi on kärsinyt migreenistä. Pelastusrenkaat, kirjat. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kirjat

”Aina kun matkustan junalla töihin Vaasaan, ostan itselleni kirjan matkalukemiseksi. Muuten ei junamatka suju.”

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

© Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ihmissuhteet

”Pidämme opiskeluaikaisten ystävieni kanssa tiiviisti yhteyttä ja tapaamme aina muutaman kerran vuodessa jossain päin Suomea, usein taidenäyttelyissä. Olemme kaikki toistemme pelastusrenkaita.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 3/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X