
Totta vai taru: Johtaako antibioottien liiallinen käyttö koronaa vaarallisempiin pandemioihin?
Antibioottien liiallinen käyttö voi johtaa maailmanlaajuisen hiljaisen pandemian syntymiseen, sanoo erikoistutkija, mikrobiologi Kati Räisänen THL:stä.
Antibioottien teho on huonontunut 2000-luvulla.
Antibioottien tehottomuudesta voi tulla koronaa vaarallisempi ilmiö
Totta. Antibioottien teho on huonontunut koko 2000-luvun, vaikka Suomessa tilanne on toistaiseksi hyvä. On arvioitu, että jos resistenssitilanne jatkaa huononemistaan ja bakteerien vastustuskyky antibiooteille jatkaa yleistymistään.
Vuonna 2050 noin 10 miljoonaa ihmistä voi menehtyä maailmassa vuosittain siksi, että antibiootit eivät enää tehoa.
Lue myös: 10 kysymystä antibiooteista: Mitä tapahtuu, jos antibiootit menettävät tehonsa?
Iso osa antibioottikureista on turhia
Totta. Yhdysvaltain Tautikeskus arvioi vuonna 2016, että kolmasosa Yhdysvalloissa käytetyistä antibioottikuureista olisi turhia. Suomesta vastaavaa tutkimusta ei ole tehty, mutta olisi tärkeää, että antibioottikuurin saisi maailmanlaajuisesti Suomen tapaan vain lääkärin määräyksestä.
Antibiootteja käytetään edelleen turhaan myös virustauteihin, joihin ne eivät auta.
Antibioottikuuri kannattaa jättää kesken, jos oireet ovat hävinneet
Tarua. Jos lopettaa antibioottikuurin heti oireiden jälkeen, sairauden aiheuttaneet bakteerit eivät ole välttämättä hävinneet kehosta. Tällöin ne saattavat kehittää vastustuskyvyn sairauteen käytettyä antibioottia vastaan eli muuttua resistenteiksi.
Toisaalta myös pitkät antibioottikuurit voivat olla haitallisia, koska mitä enemmän antibiootteja syödään, sitä enemmän syntyy resistenssiä. Parasta on noudattaa lääkärin antamaa ohjetta kuurin pituudesta.